Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
MEĐIMURSKI STOŽER Maturanti i niži razredi od ponedjeljka u školskim klupama, ostali ostaju doma na online nastavi
Josip Regovic/PIXSELL

64 nova slučaja korone

MEĐIMURSKI STOŽER Maturanti i niži razredi od ponedjeljka u školskim klupama, ostali ostaju doma na online nastavi

Preporuka je da u prva dva tjedna ne bude online ispitivanja

Na početku konferencije za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije obratio se načelnik Josip Grivec.

- Trenutno je testirano 198 osoba od čega je 64 pozitivna slučaja, oporavila se 51 osoba. Početak 12. mjeseca je bio loš, sada je tri puta manje oboljelih i nadamo se da idemo prema boljoj situaciji. Cijepljenje je započelo, to je onaj jedini lijek koji za sada poznajemo, a ovom prilikom pozivam sve građane da se drže mjera kako bi spriječili širenje Covida - rekao je.

- S radošću ću reći da ćemo početi drugi dio nastavne godine, od ponedjeljka za učenike maturalnih razreda i za učenike od 1. do 4. razreda u osnovnim školama. U skladu s takvim smo potrebama smo organizirali prijevoz, vratiti će se u linijskom prijevozu prijepodnevne linije da bi na vrijeme mogli doći i vratti se, svi će biti u prijepodnevnoj smjeni. Za učenike osnovnih škola imamo posebne linije. Tako ćemo raditi dva tjedna, a nakon toga ćemo nadamo se vratiti sve učenike u klupe.

Sva nastava koja ide online će biti u didaktičkom smislu prilagođena potrebama i mogućnostima, ravnatelji su sami rekli da će na sjednicama preporučiti da u prva dva tjedna neće biti online ispitivanja čak ni za srednje škole. Sugeriram to i za osnovne škole - rekla je Blaženka Novak, pročelnica za obrazovanje Međimurske županije.

Na konferenciji je govorio i Branko Vrčić, ravnatelj Doma zdravlja Čakovec.

- Zadovoljni smo obavljenim fazama cijepljenja, prijavljeno je vrlo malo nuspojava, držimo se plana i programa. Sada se uključila i Moderna i Pfizer. Plan je da se cijepi po punktovima - rekao je.

- U domovima je za sada cijepljeno preko 900 osoba, zadovoljavajuća je ta navika cijepljenja. Svi se pridržavamo nacionalnog plana cijepljenja. Prva su faza bili domovi. Nisu se svi korisnici mogli cijepiti jer su bili bolesni, ali će se cijepiti kada ozdrave. To je prva faza. Cijepili su se i zdravstveni djelatnici, zatim dolaze na red kronični bolesnici i stariji od 65 godina. U trećoj ćemo fazi imati cijepljenje javnosti. Sada smo dobili 279 bočica cjepiva, svako se rasporedi po 6 osoba. Iskoristivost u našoj županiji je 100 posto. Ništa nismo bacili. Napomenula bih kako i nadalje domovi trebaju voditi brigu o poštivanju mjera - naglasila je Sonja Tošić Grlač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.

O situaciji u Županijskoj bolnici Čakovec govorio je dr. Tomislav Novinščak.

- Jedna od najboljih situacija je trend smanjenja je jako velik. U bolnici imamo samo 80 pacijenata (prema špici od 155 je smanjenje za gotovo 50 posto) I dalje pratimo trend većeg otpuštanja prijema. Jučer smo imali jednu preminulu žensku osobu u dobi od 81 godine, s brojnim dodatnim bolestima.

Od nove godine više nemamo tercijarni centar u hotelu Park. Obratili smo se i civilnom stožeru za demobilizacijom toga. Dva smo odjela smanjili za potrebe liječenja covid pacijenata. Što se tiče procjepljivanja zdravstvenih djelatnika- interes je jako velik u našoj bolnici. Visok je postotak realiziranih. Od onih 60 djelatnika koji su bili oboljeli, sada brojimo samo 7 njih. Samim time smo se zahvalili i za pomoć djelatnika koji su nam pomagali iz drugih dijelova Hrvatske. Ostalo ih je još samo par.

Napustila nas je doktorica Tanja Potočnik Hunjadi kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Na jesen je bila na dužem bolovanju, osobno nemam što puno reći. Svatko prati intenzivnu migraciju djelatnika u zdravstvenom sustavu. Žao nam je jer bilježimo malo više odlazaka nego dolazaka - rekao je Noviščak.

Ispred policije javnosti se obratio Krunoslav Fekonja, voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske.

- Donesena je nova odluka koja je danas stupila na snagu i bit će na snazi do 23. siječnja. Ne mijenja ništa bitno po pitanju mogućnosti prelaženja granice. I dalje je nužno da svi koji prelaze granicu moraju imati negativan test, odnosno ako ga nemaju bit će im određena samoizolacija od 10 dana. Novost je za građane u Velike Britanije, za njih vrijede strože epidemiološke mjere, uz test moraju biti u samoizolaciji 14 dana. Od blagdana smo imali pa do danas 22 prekršaja mjere samoizolacije. Međimurci su poštivali mjere, oni u prekršaju u minimalnom su broju - naglasio je Fekonja.

Na kraju se obratio i međimurski župan Matija Posavec.

- Od 8. do 14. siječnja bilježimo veliki pad postotka pozitivnih pacijenata. Sedmodnevna incidencija je 252, što je manje u odnosu na nekoliko tjedana na ranije. Ako u tu incidenciju ubrojimo rezultate antigenskih i kliničkih slika, tada je ta incidencija 331 što je prije dva tjedna iznosilo 375.

I prema WHO, naša županija više nije među prvih 100. Ovaj tjedna je broj aktivnih pao ispod 400, s današnjim danom iznosi 386. Početkom ove godine pali smo na ispod 100 hospitaliziranih slučajeva. Nema više potrebe za tercijarnim centrom, ali ćemo zadržati palijativni covid centar u Feštetićevoj. I u ovoj školskoj godini će biti i dalje besplatan prijevoz za sve učenike srednjih i osnovnih škola - rekao je župan.

picture
 
 
 
Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!