Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
Capak otkrio kada će cjepivo stići u Hrvatsku i poručio: 'Ima prostora i za strože mjere'
Jurica Galoic/Pixsell

Ravnatelj hzjz-a

Capak otkrio kada će cjepivo stići u Hrvatsku i poručio: 'Ima prostora i za strože mjere'

Na pitanje kada možemo očekivati prva cijepljenja u Hrvatskoj, Capak je kazao da su očekivali da će prvo cjepivo biti registrirano ono AstraZeneca.

Mjere ne mogu polučiti rezultate prije tjedan dana. Inkubacija ove bolesti je pet-šest dana. Tek za tjedan dana možemo očekivati neke rezultate - kazao je večeras ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, komentirajući nove mjere koje stupaju na snagu u nedjelju.

Kazao je da se Varaždinska županija odlučila za još strože mjere.

- Oni u ovom trenutku imaju najvišu incidenciju u Hrvatskoj. Dvostruko veću nego prosjek za Hrvatsku. Lokalni Stožer u suradnji sa županom je uočio da imaju neka žarišta i neke kritične točke koje treba zatvoriti na 14 dana - rekao je za RTL Danas i dodao da su donijeli strogi okvir mjera i kazao da to može biti model i za druge županije. 

Ističe da ima prostora i za još strože mjere na nacionalnoj razini.

- U Hrvatskoj će od nedjelje biti zatvoreni noćni klubovi, noćni barovi i disco barovi, a drugi ugostiteljski objekti imaju ograničenje do 22 sata. Donesena je stroža mjera nego je bila prije i ima prostora i za još strože mjere - kazao je.

Na pitanje o rekordnom broju preminulih i je li situacija s koronom pod kontrolom, Capak je odgovorio da trenutno imamo veliki broj oboljelih. 

- Prije deset dana dva tjedna smo imali jako veliki rast. Taj rast je bio 80 do 100 posto brojki od prethodnog tjedna. U prošlom tjednu smo imali 4,4 posto rast, a u ovom 7,7 posto. Tada su se generirali ovi teži slučajevi koji se sada hospitaliziraju i koji idu na respirator i koji, usprkos trudu zdravstvenog sustava, neki i preminu- kazao je te dodao da se nadaju da će im zbog toga što brojke stagniraju, stagnirati i broj hospitaliziranih i preminuli. 

Na pitanje kada možemo očekivati prva cijepljenja u Hrvatskoj, Capak je kazao da su očekivali da će prvo cjepivo biti registrirano ono AstraZeneca. 

- No, sada je izgledno da će se ipak prvo registrirati Pfizerovo. Oni su ušli u proces ubrzane registracije koji će vjerojatno trajati tri do četiri tjedna. A potom će trebati neko vrijeme da se cjepivo distribuira i dođe do nas. Prema našem planu cijepljenja, ono će početi odmah, nadamo se da će to biti brzo iza Nove godine odnosno u prvom kvartalu druge godine. Ali treba računati na to da su potrebne dvije doze. Odnosno nulti dan i onda plus 30 dana. I potrebno je određeno vrijeme da se razvije imunitet. Znači rezultate od cjepljenja i ovog cjepiva možemo očekivati tek na proljeće - zaključio je Capak.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!