Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
CAPAK POTVRDIO 'Idemo na smanjivanje broja dana izolacije, odluka do kraja tjedna'
PIXSELL

STIŽU PROMJENE

CAPAK POTVRDIO 'Idemo na smanjivanje broja dana izolacije, odluka do kraja tjedna'

Samoizolacija će ostati 14 dana, a smanjuje se broj dana izolacije

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak otkrio je što će biti sa smanjenjem broja dana izolacije i kada možemo očekivati tu odluku?

"Mi smo jučer imali sastanak na kojem smo pomno diskutirali što se u svijetu događa sa dužinom samoizolacije i izolacije. Odlučeno je da će se smanjiti izolacija. Krajem tjedna ćemo donijeti dokument, najvjerojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bi skraćivali. Ona bi ostala 14 dana", rekao je za Dnevnik Nove TV.

Komentirao je i brojke novozaraženih zadnjih dana te smatra li i dalje da će krajem rujna broj novozaraženih biti u padu.

"Poboljšava se situacija. Postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih, to znači da se građani pridržavaju mjera", ističe. 

Govorio je i o smrtnosti od koronavirusa. "Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijun stanovnika. Mi smo 10. po redu od zemalja EU, mi smo tu negdje na sredini EU po tome", kazao je.

Na pitanje ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom - trebaju li u samoizolaciju i oni koji su koronu već preboljeli, Capak odgovara: "Smatramo da prema dokazima, da tri mjeseca ne treba", rekao je za Novu TV.

"U Adventu ćemo uživati ali pod epidemiološkim mjerama", odgovorio je Capak na pitanje hoće li ove zime biti dozvoljen Advent. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!