Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
KORONAVIRUS NE ŠTEDI NIKOGA Ušao i u školu i u vrtić u Međimurju
Davor Puklavec/PIXSELL

POTVRDILI IZ ZZJZ MŽ

KORONAVIRUS NE ŠTEDI NIKOGA Ušao i u školu i u vrtić u Međimurju

Da koronavirus ne štedi ni najosjetljivije, potvrdili su nam iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

Nakon što smo pisali da je koronavirus ušao u Srednju školu Prelog, u našu redakciju javilo se nekoliko zabrinutih roditelja koji navode kako se i u nekim dječjim vrtićima u Međimurju pojavio koronavirus.

- Nikako ne bi bilo dobro da se zataška prodor virusa u najosjetljivije skupine u Međimurju - djecu jasličke i vrtićke dobi. Nitko nikoga ne krivi zbog pojave, nemoguće je zaustaviti širenje, ali članak o pojavi u vrtićima može potaknuti ostale da ozbiljnije shvate upute Stožera i epidemiologa, da postanemo svjesni da bajkoviti članak kako smo opet bez novozaraženih ne odražava stvarno stanje na terenu. Covid-19 se  ušuljao na mala vrata, a pojava u institucijama je poticaj da se zamislimo kako će izgledati povratak u školske klupe za tjedan dana, čega se i najviše bojim. Nisam sigurna da smo spremni - napisala nam je jedna čitateljica.

Navode naših čitatelja provjerili smo u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, a ubrzo nam je odgovorila ravnateljica prim. Marine Payerl-Pal, dr. med. i proslijedila odgovor, kako je navela, spec. epidemiologa.

- Nastavno na vaš upit vezan uz prodor virusa u vrtić, možemo potvrditi da imamo jednu osobu kojoj je potvrđen COVID 19 , a radi u predškolskom sustavu. Također možemo potvrditi da imamo oboljelu osobu od COVID 19 iz obrazovnog sustava. Epidemiolog je stupio u kontakt s odgovornim  osobama, učinjena je epidemiološka obrada bliskih kontakata i procjena rizika te su temeljem toga određene mjere samoizolacije za bliske kontakte.
 
Kod pojave osobe kojoj je potvrđen COVID 19, ta se osoba izolira (kod kuće ili u bolnici, ovisno o kliničkom stanju), a identificiraju se njezini bliski kontakti, tj. oni koji su imali bliski kontakt 48 sati prije pojave znakova bolesti, tj. 48 sati prije testiranja kod asimptomatskih osoba. Ukoliko se pojavi oboljeli/zaraženi iz bilo koje institucije/obitelji/kolektiva (vrtić, škola, Dom za starije, radni kolektiv, sportski kolektiv i sl.) postupak je isti.

Sa svakom osobom koja je ostvarila mogući bliski kontakt (prema definiciji SZO i preporukama HZJZ-a) epidemiolog pristupa individualno te ukoliko se isti potvrdi određuje se mjera samoizolacije u trajanju 14 dana od zadnjeg kontakta. Svi ostali koji su bili u kontaktu s osobom kojoj je određena mjera samoizolacije, a nisu bili u kontaktu s osobom kojoj je potvrđen COVID 19 mogu redovno dolaziti u vrtić/ školu/posao i sl.
 
HZJZ je dao preporuke i epidemiološke okvire za odgojno-obrazovni, zdravstveni sustav te sustav socijalne skrbi, a i svi ostali moraju se pridržavati osnovnih i općih preporuka za sprječavanje širenja Sars Cov 2 virusa (socijalna distanca, nošenje maske, pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje grupiranja itd.).
 
Epidemiološkom obradom do sada potvrđenih slučajeva COVID 19 i bliskih kontakata možemo istaknuti da se osnovne i opće preporuke za sprječavanje širenja bolesti  često olako shvaćaju te stoga naglašavamo da je neophodno odgovorno ponašanje svih i u slobodno vrijeme kako bismo smanjili vjerojatnost zaražavanja nas samih, a na taj način štitimo i sve druge oko nas - stoji u odgovoru.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!