Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
MEĐIMURCI PODIJELJENI Gotovo polovica će ih koristiti aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom
Ilustracija/PIXSELL

REZULTATI ANKETE

MEĐIMURCI PODIJELJENI Gotovo polovica će ih koristiti aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom

45% Međimuraca je odgovorilo da će koristiti aplikaciju 'Stop COVID-19'. 41% naših sugrađana ipak nije sklono korištenju aplikacije

U ponedjeljak su na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavili mobilnu aplikaciju 'Stop COVID-19'. 

"Cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi koronavirusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni", rekao je Beroš naglasivši da je aplikacija dobrovoljna, kibernitički sigurna i ne prikuplja nikakve osobne podatke korisnika, piše RTL.

Hoćete li koristiti aplikaciju 'Stop COVID-19'?

  • Naravno, želim znati s kim sam u kontaktu   197 (45%)
  • Možda, nisam siguran/na   62 (14%)
  • Nikako, ne želim da me prate   180 (41%)
Glasovanje je završilo

"Riječ je EU konceptu informiranja i nema nikakve mogućnosti praćenja mobitela jer aplikacija nema nikakvu geolokacijsku funkciju", kazao je.

Korištenje aplikacije "STOP COVID-19" bit će dobrovoljno, a građani i građanke koji je instaliraju i prijave se dobit će obavijest ako su oni, odnosno njihov mobilni uređaj, bili u epidemiološki relevantnom kontaktu s drugom osobom, odnosno s njezinim mobilnim uređajem na kojem je također aktivirana ista aplikacija, a kojoj je potvrđeno oboljenje od koronavirusa.

Aplikacija će također dati procjenu rizika od prijenosa zaraze, kao i omogućiti pristup uputama kako postupati u slučajevima sumnje na zarazu uzrokovanu koronavirusom, a sve bi trebalo bti funkcionalno uz isključivo dopuštenje korisnika aplikacije i anonimnost svih uključenih korisnika aplikacije.

U međuvremenu, ministar Beroš je najavio da bi, ako se stanje pogorša, aplikacija mogla postati obavezna. Mi smo u anketi odlučili provjeriti kakvog su stava Međimurci - hoće li koristiti aplikaciju?

Njih 45 % odgovorilo je da će koristiti aplikaciju, 14 % anketiranih će je možda koristiti, dok 41% građana kaže da neće koristiti spomenutu aplikaciju. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!