STIŽU PRVI PACIJENTI

IZ BOLNICE U TERCIJARNI CENTAR Započelo preseljenje covid pacijenata u izdvojenu depadansu Hotela Park

- Danas planiramo prebaciti 13 pacijenata u tercijarni centar - rekao nam je ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak

Govoreći uvodno na današnjoj konferenciji za novinare, nakon sastanka predstavnika Udruge poslodavaca u zdravstvu s ravnateljima županijskih bolnica u Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, ravnatelj čakovečke bolnice doc. dr. sc. Tomislav Novinščak najavio je početak preseljenja dijela Covid pacijenata iz bolnice u tercijarni centar. Kao što je poznato taj je centar, kapaciteta 80-100 kreveta, prije nekoliko dana otvoren u izdvojenoj depadansi čakovečkog Hotela Park.

– Tercijarni centar je zamišljen kao dislocirana jedinica u koju ćemo smještati, uvjetno rečeno, lakše pacijente, odnosno one koji su pred ozdravljenjem. Radi se o pacijentima koji ne trebaju nikakvu mehaničku potporu, niti oksinogene terapije, ali su im potrebni još nekakvi kontrolni nalazi, nadzor, pa i određene terapije, objašnjava Novinščak.

Iznoseći aktualne pokazatelje Novinščak je rekao da je u bolnici trenutno smješteno 110 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

– Sada smo skoro na 90 posto kapaciteta koji imamo u bolnici za smještaj Covid pacijenata. Dinamika nije dobra, imamo pozitivni prirast, pa broj pacijenata svakodnevno raste. Sve to događa se jer zasada, prije nego što se pojavi cjepivo, mi liječimo posljedicu, a ne uzrok. Zbog toga ćemo u bolnici zbrinjavati najteže i kritične pacijente, kao i one s teškim kliničkim slikama, dok će nam tercijarni centar omogućiti da tamo smjestimo dio onih koji su, ipak, u boljem stanju, govori nam ravnatelj.

Novinščaka smo pitali i kakvi su planovi ako se situacija pogorša.

– Vidjet ćemo hoće li Nacionalni stožer formirati još neke centre poput KB Dubrava, ali neovisno o tome mi ovdje nastojimo biti korak ispred virusa. Tako već sada razmišljamo o novih stotinjak mjesta u još jednom tercijarnom centru koji bismo aktivirali bude li potrebno. Planovi postoje, opreme imamo dovoljno, ali koliko god respiratornih centara oformili najveći problem postaju ljudi. Kao što znate, došlo nam je 11 medicinskih sestara, pa onda još 6, tražili smo tri anesteziologa, zatražit ćemo još i par internista, ali kako rastu brojke tako se povećava i pritisak, pa nam je nužna dodatna pomoć izvana. Vjerujem da će mjere koje su uvedene, a u konačnici i pojava cjepiva kojeg je država naručila u dovoljnim količinama za naše potrebe, ipak smanjiti taj pritisak, očekuje Novinščak.

U trenucima dok smo razgovarali s ravnateljem trajao je transfer Covid pacijenata, pa smo ga pitali kada očekuje da će biti završen.

– Radi se o kompleksnom procesu, jer osim pacijenata u tercijarni centar treba prebaciti i osoblje, dokumentaciju, medicinsku opremu i lijekove te kompletnu logistiku od prehrane do vešeraja. Očekujem da transfer bude završen u kasnim popodnevnim satima kada ćemo točno znati koliko ih je prebačeno, ali u planu nam je danas preseliti 13 pacijenata. To će se prema potrebi proširivati, u ovom prvom valu do nekakvih tridesetak pacijenata, što će bitno rasteretiti bolničke kapacitete, rekao je Novinščak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije