Što se tiče ugostiteljskih objekata, konačna odluka još nije donesena, ali moguće je sve - od dodatnog ograničavanja radnog vremena do potpunog zatvaranja
Nove, strože mjere koje bi trebale pomoći Hrvatskoj da se
stabilizira i smanji broj oboljelih od COVID-19, posljedično i
broj preminulih te pritisak na zdravstveni sustav, na snagu bi
trebale stupiti za vikend i vrijedit će do prije Božića.
Šoping-centri će raditi
Detalji nisu još dogovoreni, no radni prijedlog koji se tek
završava te koji nakon toga još treba proći analizu i
usuglašavanje među ministrima, koji će ga na uvid dobiti sutra,
te sa županima od kojih nisu svi za pooštravanje postojećih
restrikcija, donosi stroge mjere, ali ipak ne znači onakvo
zatvaranje kao na proljeće niti policijski sat, što ni u jednom
trenutku nije ni bila opcija u Hrvatskoj. Mjere bi
najvjerojatnije mogao objaviti premijer Andrej
Plenković na sjednici Vlade u četvrtak. U nacrtu
prijedloga Stožera – što ne znači da će biti u konačnici i
prihvaćen – apostrofirani su kafići i restorani koji bi mogli
biti zatvoreni, ali bi se omogućila dostava hrane.
Ne ide se na zatvaranje manjih uslužnih djelatnosti poput
frizera, a i trgovine i šoping-centri nastavili bi normalno
raditi uz pridržavanje epidemioloških mjera, uz češće i strože
kontrole. Također, predlažu se i mjere koje bi smanjile broj
putnika u javnom prijevozu. Ministar unutarnjih poslova i šef
Stožera Davor Božinović kazao je kako se mjere
odnose na određene segmente gospodarstva, prije svega
ugostiteljstvo i kulturu, kako treba pronaći balans te kako se
virus ponaša tako da se razmaše nakon pooštravanja mjera.
– Ovo će sigurno biti najjače mjere do sada u ovom drugom valu. Ovaj se virus ponaša tako da, kada doneseš najrestriktivnije mjere, čim dođe do popuštanja, on se ponovno razmaše, zato nije poanta ići u najstrože mjere, nego da se one pomalo pojačavaju sa željom da se zaustavi širenje s ciljem da zdravstveni sustav ne bude preopterećen, ali i da svi naši pacijenti dobiju skrb, a ne samo oni oboljeli od COVID-a – pojasnio je, ali i dodao kako se s jedne strane treba razmišljati o očuvanju zdravlja i zdravstvenog sustava, s druge treba brinuti o gospodarstvu, a mora se misliti i na mentalno zdravlje građana.
Što se tiče ugostiteljskih objekata, odluka još nije donesena, ali moguće je sve, od dodatnog ograničavanja radnog vremena do njihovog potpunog zatvaranja. U našoj anketi odgovorite na pitanje: ‘Podržavate li zatvaranje kafića i restorana?‘.