Najava koronaredara među građanstvom, a posebno ugostiteljima, izazvala je puno upitnika
Među novim mjerama u pokušaju održavanja što je moguće manjeg
napornog suživota s koronavirusom puno je pažnje izazvala najava
koronaredara u ugostiteljskim objektima.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
(HZJZ) Krunoslav Capak istaknuo je da
se zasad njihova prisutnost odnosi isključivo
na ugostiteljske objekte i da to mogu biti i osobe koje tamo
već rade, a zadaća im je da paze na to da se ljudi pridržavaju
epidemioloških mjera.
– Dakle, to je posao zaštitara, konobara… Nisu nikakva
nova zapošljavanja, niti nova zanimanja. I samo za ugostitelje.
Ako bude potrebe, širit će se dalje. Situacija je zabrinjavajuća
– naglasio je Capak.
– Koronaredari su jedna od mjera propisanih
preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to
su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova
zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a. Oni su
dužni određivati ih već od sutra od kada kreću
najnovije mjere, preporuke, znači – svaki objekt koji ima više od
50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog koronaredara
– objasnio je ranije za RTL pomoćnik ministra unutarnjih
poslova Damir Trut.
Ugostitelji su na mukama zbog novih mjera, a čelni čovjek njihove
udruge na nacionalnoj razini Marin Medak također
je još jučer za RTL upozorio da nove mjere, naime, nisu redari
jedina, vode u ekonomsku neisplativost te je zapitao…
– Zašto bih ja mojim konobarima to naredio i s druge strane zašto
bi moj konobar to prihvatio to raditi? Pa on je tu došao
prodavati iskustvo, pričati o vinima, kontinentu, namirnici. On
nije tu došao vršiti teror i legitimirati ljude jer da je to htio
išao bi na policijsku akademiju – rekao je za RTL.