RADNO VRIJEME

UKIDA SE OGRANIČENJE Restorani i kafići sada ponovo mogu raditi nakon 23 sata

Ostala epidemiološka pravila, poput obavezne dezinfekcije ruku i stolova ili držanja razmaka i dalje ostaju

HZJZ je objavio nove upute za rad u ugostiteljskih objekata u
kojima se za razliku od prethodnih više ne navodi ograničenje
radnog vremena od 6 do 23 sata, piše RTL.

Iako će kafići i restorani sad moći raditi i dulje od 23
sata, razmak između susjednih stolova i dalje mora biti
najmanje metar i pol. Ostala epidemiološka pravila, poput
obavezne dezinfekcije ruku i stolova također i dalje
ostaju. 

Organizacija rada

U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a
pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike
istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući
način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti
klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu
preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu
hrane i pića.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja

 Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način
da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće
postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak
gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili
skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina
posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između
pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Stolovi
trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5
m među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Za
stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu
među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti
najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede
udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o
dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Posluživanje hrane i pića

Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti
obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na
terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se
poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji
čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu
ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje
za šankom. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako
se drže fizičkog razmaka, s visokim stolovima i bez njih, uz
konzumaciju iz ruke.

Zaposlenik koji poslužuje gosta na vanjskim prostorima samog
objekta

dobre vijesti

Ukida se ograničenje radnog vremena: Restorani i kafići sada
ponovno mogu raditi nakon 23 sata EDIT

21.05.2020 07:58

Vijesti.hr

Ukida se ograničenje radnog vremena: Restorani i kafići sada ponovno mogu raditi nakon 23 sata

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ostala epidemiološka pravila, poput obavezne dezinfekcije
ruku i stolova ili držanja razmaka i dalje ostaju

HZJZ je objavio nove upute za rad u ugostiteljskih
objekata
u kojima se za razliku od prethodnih više
ne navodi ograničenje radnog vremena od 6 do 23
sata.

Iako će kafići i restorani sad moći raditi i dulje od 23
sata, razmak između susjednih stolova i dalje mora biti
najmanje metar i pol. Ostala epidemiološka pravila,
poput obavezne dezinfekcije ruku i stolova također i dalje
ostaju. 

Organizacija rada

U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor
se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti
na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u
plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične
oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku
ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i
pića.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja

 Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da
se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće
postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak
gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina
posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja
napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa
posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Stolovi trebaju biti
raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među
stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Za
stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među
pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje
1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od
druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima
koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Posluživanje hrane i pića

Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok
ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi,
odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati
fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u
redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak
bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom.
Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže
fizičkog razmaka, s visokim stolovima i bez njih, uz konzumaciju
iz ruke.

Zaposlenik koji poslužuje gosta na vanjskim prostorima samog
objekta

Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno
određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje
zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja
pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati
ruke.

Posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim
kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja

 U ovim objektima preporučuje se da posjetitelji održavaju
fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka, a naročito tijekom
posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima
iste obitelji kada nije potrebno da članovi iz iste obitelji
tijekom boravka u ugostiteljskom objektu održavaju razmak od 1,5
m. Preporučuje se da buffet način posluživanja bude proveden tako
da postoji pregrada između gostiju i 2 hrane i da jedan
zaposlenik poslužuje gostima hranu prema njihovom odabiru. Ostale
mjere fizičke udaljenosti vezane uz obiteljske ili druge grupe
posjetitelja koje u skupini koriste usluge objekta vrijede kao i
za sve druge ugostiteljske objekte.

Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja

Odnosi se na prodajno i uslužno osoblje. Svima treba stalno biti
na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički
dezinficirati ruke. Ako je moguće, preporučuje se prostorno
osigurati razmak od minimalno 1,5 m između poslužitelja ili
blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe,
odnosno ako je moguće, ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu
posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika
od kupca. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim
karticama

Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih
standarda
i prati ruke toplom vodom i sapunom što je
češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije
posluživanja gostiju svakog novog stola. Prilagođeno
epidemiološkoj situaciji trenutno se preporučuje da
klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor
prozračuje provjetravanjem.

Nakon odlaska svake skupine gostiju stol,
stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je
prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako
nisu vidno zaprljani. Zabranjuje se posluživanje grickalica u
zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice
za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno
oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Čišćenje i dezinfekcija prostora

Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s
dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o
obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također, na ulazu treba biti
jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od
minimalno 1,5 m između posjetitelja te između posjetitelja i
osoblja.

Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata
na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci
često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati
dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s
deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača.
Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito
prozračivati. 

Dnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika

Osoblje treba u jutarnjim satima prije dolaska na posao izmjeriti
tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2
°C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti
(odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti
dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao
dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Maske za lice

Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim
medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje
se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste.

Poželjno je da zaposlenici nose i jednokratne zaštitne rukavice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije