Vijesti / Koronavirus u Međimurju
Koronavirus u Međimurju
NOVI SAVJETI HZJZ-A Učenici u školu trebaju donositi bilježnicu s vrijednostima temperature
Emica Elvedji/PIXSELL

NOVA UPUTA

NOVI SAVJETI HZJZ-A Učenici u školu trebaju donositi bilježnicu s vrijednostima temperature

Roditelji bi trebali svakodnevno mjeriti temperaturu djeci i zapisivati u posebnu bilježnicu koju nastavnici trebaju pregledavati

Nakon što su u srijedu izašle preporuke za povratak svih učenika razredne nastave u škole, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovog je petka izdao posebne savjete za roditelje čija se djeca vraćaju u škole od ponedjeljka, kao i dodatne preporuke za uprave vrtića i škola.

Roditeljima poručuju da se u školu mogu vratiti i djeca sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u vrtić i školu da nema epidemije, ali i da roditelji svakodnevno mjere temperaturu djeci i zapisuju u posebnu bilježnicu, a nastavnici ju pregledavaju, piše Srednja.hr.

– To se odnosi i na djecu s teškoćama i djecu sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u vrtić i školu da nema epidemije. Pojedine kronične bolesti (respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencije, djeca s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Međutim, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome, izgubili su osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se rizik zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će on biti jednak riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima, stoji u dodatnim savjetima za roditelje.

Preporuka je i da svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj u djetetovu bilježnicu upiše vrijednost izmjerene temperature kod djeteta. Bilježnicu bi dijete trebalo donositi sa sobom u ustanovu, a odgajatelj/nastavnik svakodnevno provjeravati.

– Svaki roditelj dodatno može pridonijeti sigurnosti svog djeteta, svoje obitelji i druge djece ako (koliko to okolnosti dozvoljavaju) održava fizičku distancu i provodi pojačanu higijenu u kućanstvu. Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči. Kod djece predškolske dobi i učenika koje roditelji žele dovoditi i odvoditi iz škole, molimo roditelje da uzmu u obzir sljedeće:

- osoba koja dovodi dijete u ustanovu treba izbjegavati ulazak u ustanovu te koliko je
moguće držati razmak od drugih osoba,
- u pratnji jednog djeteta ne smije biti više od jedne odrasle osobe,
- kada je moguće, pokušajte organizirati da u pratnji djeteta uvijek bude ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe,
- kada je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja živi u istom kućanstvu, piše u novim savjetima HZJZ-a

>>> Cijelu uputu pročitajte klikom ovdje (PDF)

Preporuke za uprave škola

Osim novih savjeta za roditelje, HZJZ je izdao i dodatne preporuke za uprave škola i vrtića. U njima se također navodi savjet da roditelji mjere temperaturu djece te ju zapisuju u bilježnicu koju pregledava nastavnik.

Više pročitajte na portalu Srednja.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!