Vijesti / Koronavirus u Međimurju
Koronavirus u Međimurju
KAKO PREŽIVJETI? Kako se nose međimurske poduzetnice Bernarda Cecelja i Jasna Lovrec s 'korona krizom'?
PR foto

nije lako

KAKO PREŽIVJETI? Kako se nose međimurske poduzetnice Bernarda Cecelja i Jasna Lovrec s 'korona krizom'?

O teškoj situaciju progovorile su Bernarda Cecelja i Jasna Lovrec

Dnevno u Hrvatskoj od korona virusa oboli od 50 do 100 građana, dok ih od 1000 do 1.500 ostane bez posla zbog posljedica pandemije koja je zahvalila i sektor gospodarstva. Mjere Vlade RH usmjerene realnom tržištu za očuvanje radnih mjesta dobro su došla potpora, ali i dalje ostaje pitanje - kako preživjeti. Bližimo se brojci od 150 tisuća nezaposlenih, a tek je na izmaku prvi mjesec izolacije i poslovne stagnacije, od najmanje tri koliko nam predviđaju liječnici.

U situaciji kakva jeste snalazi se iznimna poduzetnica Bernarda Cecelja, vlasnica dviju tvrtki, koje upošljavaju više od 250 zaposlenika. Tvrtka Bernarda Nova, za ugostiteljstvo i hotelijerstvo nalazi se u općini Vidovec, Varaždinska županija, od prvog dana uvođenja mjera zabrane rada je zatvorena. Ova je tvrtka pokrenula veliki investicijski program gradnje hotela visoke kategorije, no radovi su djelomično stali jer je dio izvođača u izolaciji, a dobava repromaterijala stiže iz Italije što je dodatno pogoršalo poslovnu aktivnost. Tvrtka Bernarda iz Nedelišća bavi se proizvodnjom kreveta i madraca i još odolijeva "udarima korone".- No i tu nam je proizvodnja prepolovljena, dio radnika je na godišnjem , a dio radi na način da smo organizirali dvije smjene kako bi se osigurao što veći razmak između djelatnika i spriječila moguću zaraza. Smanjenje proizvodnje bilo je nužno jer 70 posto svega što proizvodimo ujedno i izvozimo, najviše u hotele diljem Europe, a naši kupci su zatvorili svoje objekte. Osim toga zatvorili smo prodajne salone, kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj. Ne možemo robu otpremati na hrvatske otoke kod nas, a isto tako i trgovački centri nam ne uzimaju robu jer su i oni zatvoreni - opisala je trenutačno stanje u svojim tvrtkama poduzetnica Bernarda Cecelja.

Najavljuje da će za tvrtku Bernarda Nova koja u cijelosti miruje uzeti subvencije od države, dok će razliku do punog iznosa plaća svih radnika nadopuniti iz vlastiti rezervi, kako ne bi bilo nikakvih rezanja prihoda za zaposlenike u ovom trenutku. Tvrtka Bernarda koja radi smanjenim kapacitetima isplatit će i pune osobne dohotke, ali će se tek vidjeti koliko će se trenutačno poslovanje smanjiti u svom prometu zbog čega će se tražiti i pomoć države.

Svakako nam predstoje izazova vremena, jasna je poduzetnica Bernarda Cecelja.

- I ova kriza će proći, moramo štedjeti na svakom koraku,te kako volim reći - pokriti se onoliko koliko nam je poplun širok. Sigurno ćemo još dugo osjećati posljedice nastale situacije, no moramo se nekako organizirati. Koristit ćemo godišnje odmore, a kasnije ako neće ići drugačije idemo svi na minimalac. Uprava se odrekla svojih plaća, od banaka tražimo moratorij na otplatu kredita, a kasnije ćemo vidjeti hoćemo li ići na nove kredite. Tu moramo isto biti oprezni s obzirom da već imamo kredite koji će nam dolaziti na naplatu. Moramo razmišljati pozitivno, raditi moramo, a nadam se da će se za nekoliko mjeseci stanje poboljšati - razmišljanja su poduzetnice Bernarde Cecelja koja upošljava više od 250 djelatnika, te kojima nije smanjivala plaću niti zatvarala radna mjesta unatoč pandemiji i stanju u gospodarstvu.

Znatno suroviju gospodarsku situaciju i poslovanje ima OPG Krešimir Lovrec iz Štrigove koji iza sebe imaju višegeneracijsku vinogradarsko-vinarsku tradiciju. Sada izrazito na udaru pandemije.

- Nakon što je iznenada i potpuno neočekivano sletio crni labud COVID-19 i u Hrvatsku, izazvavši zloćudnu koronu, nama malim poduzetnicima u vinskom turizmu bio je to pravi šok. Sve je preko noći potpuno stalo. Strah i gotovo oduzetost od njega, bile su prve reakcije. Od čega ovdje u srcu vinograda živjeti kad imamo samo vino po kojeg nitko ne smije doći kupiti niti ga smiješ nekamo dostaviti. Prodaja je za sada minimalna, kako bi se reklo, za kruh i mlijeko. Ipak dovoljno da se počinje vraćati kakav-takav optimizam. Planove za povratak angažmanu oko vinskog turizma ne možemo trenutno imati jer realno gledajući, povratku normalnom stanju možemo se nadati tek možda iduće godine - precizna je oko sadašnjeg stanja u poslovanju Jasna Lovrec.Što se tiče radnika najveći dio poslova u OPG-u obavlja se vlastitim kadrovskim resursima, uz povremeno korištenje sezonskih radnik. No svjesni su da moraju aplicirati na ponuđene subvencije države jer bez pomoći države ni oni ne mogu dalje. No, koliko i kako, ostaje pitanje u glavamo ovih poduzetnika iz vinorodnih međimurskih krajobraza.

- Austrija je bogatija država od Hrvatske, ali kad bismo mi mogli preslikati njihov model pomoći gospodarstvu, bilo bi puno bolje. Mali poduzetnici sami, mogu jedino propasti bez pomoći države. Mi ovisimo o prodaji vina ponajviše kroz turizam i restorane, a sada je to blokirano. Grozim se pomisliti da bismo brižno njegovana vina u koja je uloženo puno truda i novca u vinogradu i podrumu, bili prisiljeni ponuditi nekoj destileriji. Katastrofa i sramota za hrvatsku vinsku kulturu koja još i k tome teži ekologiji, pa makar i u situaciji epidemije korone. Mi se još jedino nadamo nekoj prodaji butelji pojedincima, tvrtkama i institucijama putem dostavnih službi u Hrvatskoj koji mogu prepoznati iskrena vina. Strani turisti i hrvatski i ex-patrijati zasigurno će opet doći kad odleti crni labud. Lijepo od njih je što nam se ponekad jave s riječima ohrabrenja i želje da nas ponovno posjete kad bude moguće - ocjenjuje Jasna Lovrec nastalo stanje u svom biznisu, ali i gospodarstvu cijele države.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!