Vijesti / Koronavirus u Međimurju
Koronavirus u Međimurju
LIJEČNICI VELIKOG SRCA Dr. Ostrički i dr. Vurušić bolesnicima nude besplatne konzultacije
Facebook/eMedjimurje

PREKO INTERNETA

LIJEČNICI VELIKOG SRCA Dr. Ostrički i dr. Vurušić bolesnicima nude besplatne konzultacije

U doba zaraze koronavirusom, Branko Ostrički i Branimir Vurušić pacijentima besplatno odgovaraju u svoje slobodno vrijeme. Svaka čast!

Srčani sam bolesnik, ako mi skoči tlak, koliku dozu lijekova smijem uzeti? Udario sam nogom, prst mi je promijenio boju, trebam li dolaziti u bolnicu? Na takva pitanja, kao i na brojna druga, u doba zaraze koronavirusom besplatno odgovaraju liječnici koji su samoinicijativno u svoje slobodno vrijeme otvorili kanale komunikacije prema svojim, a onda i prema svim ostalima pacijentima - kardiolog dr. Branko Ostrički te internist-nefrolog dr. Branimir Vurušić iz Međimurja.

Vezana vijest

Branko Ostrički ZA POHVALU I PRIMJER BESPLATNE KONZULTACIJE Kardiolog Branko Ostrički: 'Nudim pomoć srčanim bolesnicima i kolegama obiteljskim liječnicima'

Internetsko savjetovanje ne može zamijeniti pravi pregled i to mu nije ni cilj, ali može pomoći: tako se izbjegavaju odlasci u bolnicu za stanja koja se mogu drukčije sanirati, ali se jako pazi da se svim pacijentima koji imaju probleme jasno objasni da nisu zbog ove situacije ostavljani u vakuumu te da se mogu i moraju javiti bolnicama ako imaju ozbiljne tegobe.

Dr. med. specijalist interne medicine i subspecijalist kardiologije Branko Ostrički iz Županijske bolnice Čakovec došao je na tu ideju prošli tjedan.

– Čim je počela ovakva situacija sa zarazom, moji su me pacijenti pokušavali na razne načine kontaktirati. Pomislio sam, ako im dam privatnu e-mail adresu, da mogu preciznije, pametnije i lakše odgovoriti te pomoći i njima, ali i liječnicima opće medicine – govori dr. Ostrički.

Adresa bostricki@gmail.com se proširila i izvan kruga njegovih pacijenata pa je tijekom vikenda dobio 30-ak upita, iz svih županija, pa i iz inozemstva, neka i na engleskom jeziku.

– Psihološki aspekt ove priče loše djeluje i na zdrave, a kamoli na kronične bolesnike, kao što su srčani koji spadaju u najugroženije skupine. Naravno da ovakve konzultacije imaju velika ograničenja, nedostaje mi ključna komponenta jer pred sobom nemam pacijenta, no rješavamo ona zapravo najjednostavnija pitanja ili ih uputim da za to pitaju svog liječnika opće medicine koji ih bolje poznaje. Nekada im je potrebna samo psihološka podrška. Reći im da se ništa neće dogoditi jer su im kontrole odgođene za nekoliko mjeseci, rastumačiti im nalaz koji su dobili, a sad ne mogu do liječnika da ga očita. Pitaju koliko smiju popiti nekog lijeka, što ako im lupa ili preskače srce... – navodi dr. Ostrički.

Ključna pomoć kod njega je ona psihološka: kroničnim pacijentima tumači da će i u ovoj kriznoj situaciji dobiti pomoć u bolnicama ako im zatreba.

– Vrlo im jasno kažem, ako se stanje pogorša, da ne oklijevaju tražiti pomoć. Ustrašeni su, boje se otići u bolnicu ili na hitni prijam da se ne bi zarazili. I dalje primamo i pregledavamo bolesnike, postoji dobra trijaža i nitko se ne smije bojati tražiti pomoć – govori liječnik.

Vezana vijest

DR. BRANIMIR VURUŠIĆ 'Pridružujem se akciji, nudim pomoć bolesnicima, možete me kontaktirati' REAKCIJA NA POTEZ dr. OSTRIČKOG DR. BRANIMIR VURUŠIĆ 'Pridružujem se akciji, nudim pomoć bolesnicima, slobodno me kontaktirate'

Njegov kolega iz bolnice Branimir Vurušić, specijalist interne medicine i subspecijalist nefrologije, inače i sam bubrežni bolesnik na dijalizi i pripadnik jedne od rizičnih skupina za zarazu Covidom 19, ovih je dana kod kuće te se i on uključio u online savjetovanje za bubrežne bolesti, arterijsku hipertenziju ili općenito internu medicinu s adresom branimir.vurusic@ck.t-com.hr.

– Iz svih pitanja iščitava se zabrinutost situacijom, a pacijentima je najvažnije da imaju neki kontakt ili potvrdu, makar i virtualno. Nadam se da pomažem njima, ali i sebi jer je ovo način da se sada, kad sam prisiljen biti kod kuće, osjećam korisno – kaže dr. Vurušić.

Kako u čakovečkoj, kao i u drugim bolnicama, rade u dvije skupine, uskoro će i od kuće moći pristupiti podacima pacijenata, a razmišljaju o tome da internetsko savjetovanje institucionaliziraju te da svim pacijentima podijele službene e-mail adrese za savjet i konzultacije. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!