Vijesti / Koronavirus - Pitanja i odgovori
Koronavirus - Pitanja i odgovori
ODGOVARAMO NA VAŠA PITANJA 'Što treba rođacima iz Slovenije za dolazak u posjet u Hrvatsku?'
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

PROČITAJTE ODGOVORE

ODGOVARAMO NA VAŠA PITANJA 'Što treba rođacima iz Slovenije za dolazak u posjet u Hrvatsku?'

- Smije li moj zaručnik koji je slovenski državljanin doći u posjet, nakon 3 mjeseca, meni i svojoj obitelji koju ima u Hrvatskoj? - jedno je od pitanja

Rubrika 'Pitanja i odgovori' uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1. Bivši suprug bi došao iz Austrije po sina od 8 godina. Hoće li ga nešto tražiti na granici, neke papire ili se sada može normalno doći u Hrvatsku? On bi se isti dan vratio natrag.

Ako je hrvatski državljanin može nesmetano doći i isti dan se vratiti. Ako je stranac mora dokazati i opravdati svrhu dolaska. Dolazak po sina u tom slučaju može se prihvatiti kao dovoljan razlog. Kod povratka nema zapreka.

2. Zanima me da li bi mi bio dozvoljen prelazak granice ako imam u Hrvatskoj djeda i baku u Zagrebu a slovenski sam državljanin. Boravio bi kod njih u stanu i pomogao bih im oko poslova koje oni ne mogu obavljati. Inače sam tamo dolazio skoro pa svaki vikend, a sad nisam bio već duže vrijeme. I da li bih mogao prijeći granicu sada, a ako ne kad otprilike?

Uz dokazivanje i obrazloženje navedenog kao osobnog interesa vjerujem da će vam se omogućiti ulazak.

3. Imam hrvatsko državljanstvo i stalno boravište u RH, a privremeni boravak u Sloveniji gdje živim i radim. Suprug ima slovensko državljanstvo. Zanima me dali mogu ići u posjet obitelji u RH, a da Ide i suprug sa mnom? Da li je vjenčani list dovoljan? 

Može ići i suprug, a vjenčani list je dovoljan.

4. Zanima me mogu li sa slovenskim državljanstvom ući u Hrvatsku ako tamo imam djeda i baku s mamine strane (koja je također iz Hrvatske). Boravila bih kod njih u stanu, treba im pomoć oko nekih poslova. Ako mogu turisti, nisu li i obitelji na redu?

Uz dokazivanje i obrazloženje navedenog kao osobnog interesa vjerujem da će Vam se omogućiti ulazak.

5. Iz BiH bi trebali do CH autom, imamo boravak i u proceduri sam čekanja vize. Što nam je potrebno od dokumentacije i treba li nam test na koronu?

Ako imate uređen boravak možete tranzitom kroz Hrvatsku. Obzirom da čekate vizu, a vrsta Vašeg prijavljenog boravka nije privremeni ili stalni boravak posjedovanje vize je neophodno.

6. Ja i muž bi putovali za Hrvatsku iz Njemačke. Svrha putovanja je posjeta mojim roditeljima,otac mi je bolestan. Ja sam hrvatski državljanin s hrvatskom putovnicom a on srpski sa srpskom putovnicom i njemačkom osobnom. Imamo boravak i zaposleni smo u Njemačkoj. Imamo međunarodni vjenčani list, ali zbog nekih okolnosti ja nisam uspjela promijeniti putovnicu tj. prezime u putovnici. Da li je moguće da mi uđemo u Hrvatsku?

Možete ući zajedno u Hrvatsku.

7. Mogu li kao hrvatski državljanin s prebivalištem u Švicarskoj uz osobnu iskaznicu RH prijeći granicu Hrvatske i biti tu u posjetu ocu i rodbini te podignuti putovnicu koju sam prije 2 i pol mjeseca predao za izradu? Također mogu li se bez problema vratiti na posao u Švicarsku obzirom da imam radnu dozvolu?

Možete nesmetano ući i izaći iz Hrvatske.

8. Imam njemačko državljanstvo, ali rođena sam Hrvatica. Mogu li putovati u Međimurje za Duhove i tamo odlaziti u svoju kuću, to jest kuću roditelja?

Možete uz dokazivanje srodstva i obrazloženje razloga dolaska.

9. Zanima me mogu li ući u Sloveniju, imam hrvatsku putovnicu, ali mi je mjesto boravka BiH?

Možete, međutim ako dolazite iz BiH u Sloveniji je obvezna karantena.

10. Imam pitanje u vezi prelaska granice. Kod nas u Sloveniji rekli su da možemo prijeći granicu, da su se Slovenija i Hrvatska dogovorile. A kad smo zvali na granični prijelaz Trnovec rečeno nam je da možemo samo mama i ja, budući da kuća stoji na mamu, dok moja sestra, njezin suprug i djeca te moja djevojka ne mogu?

Sve navedeno morate dokazati i omogućiti će Vam se ulazak ako dolazite zajedno.

11. S obzirom na otvorene granice Hrvatske i Slovenije, zanima me smije li moj zaručnik koji je slovenski državljanin doći u posjet (nakon 3 mjeseca) meni i svojoj obitelji koju ima u Hrvatskoj?

Može doći uz dokazivanje i obrazloženje navedenog.

12.Zanima me da li kao dvojni državljanin (RH i BiH) mogu doćii u RH na tjedan dana? Imam valjanu hrvatsku putovnicu.

Možete.

13. Hrvatski sam državljanin i 1.lipnja trebam putovati iz Minhena za Rijeku autobusom. Moram li zbog Austrije imati test na Covid-19?

Za tranzit nije obvezan.

14. Državljanka sam Hrvatske, mogu li u Sloveniju kod kozmetičarke? 

Možete.

15. Studentica sam Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. Živim u Bosni i Hercegovini i imam dvojno državljanstvo. Trebala bih 29.05. otići za Osijek, ali imam samo hrvatsku osobnu iskaznicu, jer mi je hrvatska putovnica istekla 7. 4. 2020. Zanima me mogu li prijeći granicu s osobnom iskaznicom ili s putovnicom koja je istekla, jer ju planiram ponovno dati na izradu čim prijeđem u RH? 

Možete.

16. Lokalna turistička zajednica mi je poslala formular koji trebam ispuniti i proslijediti gostima koji ga trebaju pokazati na granici da bi im bio dopušten ulazak u Hrvatsku? Odnosi li se ova odluka na državljane Makedonije i smiju li građani zemalja izvan EU ući u Hrvatsku s turističkom rezervacijom?

Do 15. lipnja nije moguće, a za kasnije još nije poznato.

17. Hrvatski smo državljani (muž, ja i dijete) s prebivalištem u Njemačkoj. Smijemo li 29.05 ući u Hrvatsku gdje mi živi stariji sin radi dogovora za zaruke i svadbu, bez izolacije ? 

Možete.

18. Vrijedi li rezervacija ulaznice za Plitvička jezera kao valjani razlog ulaska državljana iz Slovenije u RH ili je potrebno rezervirati i smještaj? Plan je napraviti jednodnevni izlet i isti dan vratiti se kući u Celje?

Ulaznica je dovoljan razlog za ulazak u Hrvatsku.

19. Ja sam Hrvatica, ali imam njemačko državljanstvo, kao i moja kćer od 9 godina. Htjeli bi krenuti 30.05. ili 31.05.2020 za Hrvatsku (Vir) kod roditelja da ih posjetimo nakon dužeg vremena i da im malo u kući pomognem. Ostali bi do 14.06.2020. Mogu li prijeći granicu bez problema ili moram u samoizolaciju kad stignem u Hrvatsku?

Navedeno morate obrazložiti i dokazati na granici te će Vam se omogućiti ulazak.

20. Mogu li iz Slovenije dolaziti u Hrvatsku u dentalnu kliniku?

Možete, uz uvjet dokazivanja navedenog (mail klinike ili neka druga pismena obavijest u kojoj se navodi termin kada ste naručeni za tretman).

21. Kao građanin Republike Hrvatske, bez boravišta u Njemačkoj, mogu li prijeći granicu?

Izlazak iz Hrvatske će Vam biti omogućen, međutim tranzit i ulazak u Njemačku je upitan u trenutnim okolnostima bez opravdanog razloga.

22. Živim u BiH u Gradačcu, mogu li prijeći granicu u Slavonskom Šamcu? Kakva je procedura?  

Ako niste hrvatski državljanin ili stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Hrvatskoj onda ne možete.

23. Što treba rođacima iz Slovenije za dolazak u posjetu, ne posjeduju ništa svoje ovdje, ali imaju dosta rodbine tu?   

Sama posjeta rođacima bez opravdanog razloga trenutno još nije moguća.

24. Mogu il ići na kratak jednodnevni posjet sinu i obitelji u Zagreb? Živim u Mariboru (prije u Zagrebu, gdje sam i rođena). Trebam li jamstveno pismo ili nešto drugo?

Obzirom da se radi o užoj obitelji i opravdanom osobnom interesu za dokazivanje navedenog može poslužiti pozivno pism  i dokumentacija iz koje je vidljivo da se radi o Vašem sinu (npr.rodni list i sl.)

25. Može li hrvatski državljanin koji ima nekretninu u RH i prebivalište na toj nekretnini doći iz Srbije u Hrvatsku? Koji su uvjeti? Ako ne može, kada će se moći? Preko koje aplikacije se dobivaju odgovori i potvrde da se može prijeći granica?

Kao hrvatski državljanin nemate nikakve zapreke doći u Hrvatsku. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!