Vijesti / Koronavirus - Pitanja i odgovori
Koronavirus - Pitanja i odgovori
VAŠA PITANJA 'U ljekarni kažu da mi je u sustavu još uvijek aktivna samoizolacija. Kako je to moguće?'
Sanjin Strukić/PIXSELL

STIŽU NAM I DALJE BROJNA PITANJA

VAŠA PITANJA 'U ljekarni kažu da mi je u sustavu još uvijek aktivna samoizolacija. Kako je to moguće?'

Voditelj Službe za granicu PU međimurske Krunoslav Fekonja odgovorio je na vaša pitanja

Rubrika 'Pitanja i odgovori' uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1.Ja želim otići u Hrvatsku 01.06., imam hrvatsko državljanstvo s prebivalištem u Njemačkoj, a žena i dijete imaju njemačko državljanstvo. Možemo li svi zajedno prijeći granicu i otići do određene adrese?

Možete putovati u Hrvatsku svi zajedno. Da ste obitelj, odnosno u braku morate dokazati potrebnim potvrdama prilikom prelaska granice .

2.Ja sam državljanka Austrije i djeca isto. Moj muž je državljanin BiH. Možemo li proći Hrvatsku bez testa?

Možete bez testa ući u Hrvatsku, ali za BIH morate imati putnu ispravu.

3.Ja sam njemačka državljanka i vlasnica kuće u HR. Muž ima bosansko državljanstvo. Možemo li ići u Hrvatsku zajedno 20.5.? Ima li problema s prijelazima Austrija i Slovenija?

Možete zajedno doputovati uz dokazivanje bračnog statusa.

4.Sin mi se vratio iz Njemačke 9.5., pa me zanima da li za njega vrijedi mjera samoizolacije budući da je ista ukinuta i da li se ona automatski poništava?

Samoizolacija za njega više nije obvezna ali se 14 dana od povratka mora pridržavati propisanih epidemioloških mjera i uputa.

5. Trebala bih iz Trsta za Rijeku u posjet majki i ocu. Imam talijansko i hrvatsko državljanstvo. Hrvatski dokumenti su mi istekli tako da bih trebala prijeći granicu s talijanskim. Mogu li povesti sa sobom muža koji ima bosansko državljanstvo i stalne radne papire i kćer koja ima hrvatsko i talijansko državljanstvo i talijanske dokumente kao i ja? Koliko se možemo zadržati u Rijeci? 

Uzmite sa sobom i hrvatske dokumente radi dokazivanja hrvatskog državljanstva. Uz dokazivanje bračnog statusa može i obitelj s Vama. Vrijeme zadržavanja u Hrvatskoj nije ograničeno unutar kratkotrajnog boravka, odnosno do 90 dana.

Da li mi je dozvoljeno pomoći mojoj prijateljici koja živi u Trstu, a hrvatski je državljanin i nema mogućnost prijevoza, a treba u Zagreb jer ima bolesnu majku da je prevezem ja i da smo samo nas dvije u autu i ona na zadnjem sjedalu? Da li bi na slovenskoj granici pravili probleme u ova dva slučaja? 

Prijateljicu kao hrvatskog državljanina možete povesti sa sobom.

6.Svakodnevno prelazim slovensko-hrvatsku granicu kao dnevni migrant. Imam reguliran privremeni boravak u Sloveniji, a zaposlena sam u RH. Unatoč ukidanju samoizolacije za nas pogranične radnike, meni je u sustavu još uvijek aktivna samoizolacija. Na temelju podizanja lijekova koji su mi neophodni za autoimunu bolest saznala sam to od strane službenika u ljekarni. Kako je to moguće da je još uvijek samoizolacija aktivna?

Mjera samoizolacije za prekogranične radnike je sustavno brisana. U slučaju da još uvijek nije molim da se s Vašim podacima obratite nadležnoj policijskoj upravi e-poštom. Za PU međimursku ona glasi medjimurska@policija.hr.

7.Zanima me da li dvoje državljana BIH koji imaju radnu dozvolu i privremeno boravište  u RH te jedna državljanka BIH koja ima privremeno boravište u RH te državljanka RH mogu 20.05.izaći iz RH prema Švicarskoj bez ikakvih problema u posjet obitelji  te se dana 29.05. vratiti u RH  na posao i ostalim aktivnostima bez samo izolacije?

Državljanima BIH to neće biti omogućeno od strane slovenske policije. Hrvatskim državljanima omogućen je izlazak iz Hrvatske.

8.Živim i radim u Sloveniji. Imam hrvatsko i slovensko državljanstvo, imam zaručnicu i sina u Hrvatskoj. Smijem li doći u posjet na 72 sata?

Možete doći kao hrvatski državljanin.

9.Hrvatski sam državljanin i ušao sam u Hrvatsku 29.04. Imam posao i prijavu boravka u Njemačkoj kao izaslani radnik. Budući da mi je istekla samoizolacija od 14 dana mogu li se vratiti u Njemačku na posao?

Nema zapreka za Vaš izlazak iz Hrvatske. Potvrda poslodavca i boravak u Njemačkoj trebao bi biti dovoljan razlog da se vratite tamo na rad.

10.Postoji li trenutno ikakav način da moja djevojka iz Beograda dođe kod mene u Hrvatsku na 14 dana? Ako da, što trebam učiniti?

Trenutno nije moguće ako nije hrvatski državljanin, međutim, možete postaviti obrazloženi upit na uzg.covid@mup.hr.

11.Ja sam državljanin BIH, imam radnu i boravišnu dozvolu u Hrvatskoj gdje radim. Kako bih mogao otići za Bosnu i vratiti se na posao u Hrvatsku?

Možete u BIH uz samoizolaciju u trajanju 14 dana i potom se vratiti natrag bez obveze provođenja samoizolacije. U povratku će Vam na granici dati letak kojih epidemioloških mjera i uputa ste se obvezni pridržavati.

12.Uskoro dolazim na rad u Hrvatsku. Moram li pri ulasku imati test na koronu?

Nije obvezan test.

13.Htjela bih otići do Travel free shopa do slovenske granice. Trebam li propusnicu do tamo i što je sa samoizolacijom? 

Hrvatskim državljanima omogućeno je izlaziti iz Hrvatske što vi formalno i činite, a za kretanje na slovenskom teritoriju nadležna je slovenska policija. Predlažem javljanje na granični prijelaz. Povratkom ne morate u samoizolaciju.

14.Supruga i ja smo hrvatski državljani. Imamo svoj stan u Rijeci. Još u siječnju smo kupili namještaj i morali bi ga preuzeti 23.05. Radimo u Švicarskoj i zanima nas kako ja i supruga možemo prijeći hrvatsku granicu?

Kao hrvatski državljani možete nesmetano prelaziti granicu.

15.Živim i radim u St.Gallenu, Švicarska. Hrvatski sam državljanin. Zanima me mogu li posjetiti majku u Slavonskom Brodu, gdje mi je i prebivalište, u periodu od 18-23.5. Što mi je potrebno?

Hrvatsko državljanstvo je dovoljno.

16.Zanima me da li je dopušteno proputovanje preko Slovenije i Austrije autocestom? Naime, hrvatski smo državljani, a živimo dio u Njemačkoj i dio u Hrvatskoj. Imamo nekretninu u Hrvatskoj i došli bi doma?

Nema zapreka za putovanje.

17.Otac mi je umro i vratila bih se iz Njemačke na njegov sprovod. Imam hrvatsku putovnicu koja je istekla i važeću njemačku. Suprug i djeca imaju njemačko državljanstvo, baš kao i moj brat kojem su u konzulatu prije tjedan dana rekli da ne može putovati u Hrvatsku. Zanima me možemo li ući u Hrvatsku i što nam je potrebno?

Uzmite sa sobom i hrvatske dokumente radi dokazivanja hrvatskog državljanstva. Uz dokazivanje bračnog statusa može i obitelj s Vama. Za brata morate ishoditi dodatnu suglasnost upitom na uzg.covid@mup.hr.

18.Ja i suprug imamo hrvatsko državljanstvo i živimo u Njemačkoj, Imamo stan u Hrvatskoj. Mogu li naše maloljetne  unuke koje imaju njemačko državljanstvo doći na godišnji odmor s nama u Hrvatsku i može li doći i njihova prijateljica koja isto ima njemačko državljanstvo?

Za Vas kao hrvatske državljane dolazak nije upitan, a za odobrenje za ostale postavite dodatan upit na uzg.covid@mup.hr.

19.Tata mi je u Hrvatskoj, ima hrvatsko državljanstvo. Cijela obitelj je u Njemačkoj. Kako bi on mogao doći u Njemačku kod nas? On nema njemački boravak.

On može nesmetano izaći iz Hrvatske a za uvjete ulasku u Njemačku se raspitajte kod njihovih nadležnih tijela.

20.Sin i ja smo hrvatski državljani. Moj dečko, ujedno i otac našeg sina i djeteta na putu, je Nizozemac. Smije li on doći posjetiti nas dvoje i drugo dijete nakon što se rodi? Je li to opravdani osobni razlog? I mora li u izolaciju ako ostane ovdje oko tjedan dana?

Odobrenje za njegov dolazak zatražite upitom na uzg.covid@mup.hr.

21.Imam hrvatsko i srpsko državljanstvo, a živim i radim u Novom Sadu. Suprug mi živi u Ivancu i radi u Varaždinu. Do ove situacije smo se viđali vikendom na  relaciji Novi Sad-Ivanec. Kakve su šanse za dolazak u Ivanec i što mi je potrebno?

Kao hrvatskom državljaninu omogućen Vam je dolazak u Hrvatsku.

22.Možemo li. kao slovenski i portugalski državljani, ja i suprug, ući u Hrvatsku na temelju potvrde o pozivu na poslovni sastanak 29.5.2020? 

Možete ako zajedno morate sudjelovati na istome i zaposlenici ste poduzeća.

23.Planiramo 30.06 doći na godišnji u Hrvatsku kod obitelji. Imamo prebivalište u Hrvatskoj, a boravište u Njemačkoj, suprug, ja i četvero djece. Možemo li ući u Hrvatsku?

Kao hrvatski državljani nemate zapreka.

24.Ja imam i hrvatsko i švicarsko državljanstvo, ali ne mogu naći hrvatsku osobnu. Mogu li slijedećeg četvrtka sa švicarskom putovnicom u Hrvatsku na 10 dana posjetiti svoje roditelje koji žive u Hrvatskoj? Mogu li se opet vratit sa švicarskom putovnicom?

Na granici morate dokazati hrvatsko državljanstvo i onda možete.

25.Živim u Njemačkoj od 2001.godine i imam trenutno njemačku putovnicu. Hrvatska mi je istekla, pa me zanima mogu li s njemačkom putovnicom u Hrvatsku, jer imam kuću u Požegi, a i potvrdu poslodavca?

Kao hrvatski državljanin nemate zapreka.

26.Ja sam državljanka Hrvatske, suprug i kćer su državljani Njemačke i živimo u Njemačkoj.

Muž je vlasnik nekretnine u Crikvenici. Došli bi na deset dana u Crikvenicu vezano za nužne radove oko kuće. Moje pitanje je da li je ulazak u RH osiguran, da li moramo napraviti test na Covid-19 pri ili nakon ulaska u RH i da li moramo biti u samoizolaciji?

Možete doći. Poželjno je imati sa sobom i dokaz o vlasništvu nekretnine te vjenčani list. Test nije obvezan kao ni biti u samoizolaciji, već se treba pridržavati epidemioloških mjera i uputa.

27.Državljanin sam Republike Hrvatske, imam vjenčanje s djevojkom koja je u Srbiji i srpski je državljanin. Hoće li joj biti dozvoljen prelazak granice?

Postavite upit na uzg.covid@mup.hr.

28.Može li zaposlenik tvrtke iz Preloga slobodno prelaziti granicu (GP Goričan) da preveze 3 paketa s robom (namijenjena poslovnom partneru) do mađarske pošte (Letenje) i preda ih na slanje? Zaposlenik se vraća u Hrvatsku u roku 24 sata. Da li mi treba propusnica za obavljanje tih poslovnih obaveza i koje su mjere pri povratku?

Vaš ulazak u Mađarsku ovisi o mađarskoj policiji dok ćemo Vam mi omogućiti izlaz iz zemlje. Povratkom u Hrvatsku niste dužni biti u samoizolaciji.

29.Suprug mi radi u Njemačkoj i već jedno duže vrijeme nije bio doma. Zanimaju me pojedinosti oko prelaska granice, tj .može li prijeći granice?

Može nesmetano doći u Hrvatsku i pri tome nije dužan provoditi samoizolaciju već se pridržavati propisanih epidemioloških mjera i uputa.

30.Državljanka sam BiH i tijekom veljače sam se vratila iz Slovenije u BiH. Mogu li se sada vratiti u Sloveniju? Moj nevjenčani suprug bi došao po mene.

Pretpostavljam da imate regulirani boravak u Sloveniji i onda Vaš povratak nije upitan. Nevjenčani suprug može tranzitom putovati kroz Hrvatsku s važećom putovnicom, međutim ulaskom u BIH mora 14 dana u samoizolaciju.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!