Vijesti / Koronavirus - Pitanja i odgovori
Koronavirus - Pitanja i odgovori
PITALI STE NAS Mogu li u Sloveniju i Mađarsku u ljekarnu po lijek koji nemaju ovdje i pod kojim uvjetima?
M.Ž.

PITANJA NAŠIH ČITATELJA

PITALI STE NAS Mogu li u Sloveniju i Mađarsku u ljekarnu po lijek koji nemaju ovdje i pod kojim uvjetima?

Voditelj Službe za granicu PU međimurske Krunoslav Fekonja odgovorio je na vaša pitanja.

Rubrika 'Pitanja i odgovori' uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1.Hrvatska sam državljanka s prebivalištem u Hrvatskoj. Prije 2 mjeseca rodila sam u Beogradu, suprug ima srpsko državljanstvo, kao i beba trenutno. Može li suprug odvesti bebu i mene u Hrvatsku i  vratiti se u roku 72 sata? Koja je procedura da se beba i ja vratimo nakon nekog vremena u Srbiju?

Možete doći svi zajedno u Hrvatsku, međutim morate dokazati sve navedeno. Povratak u Srbiju će vam se omogućiti, a za uvjete ulaska u Srbiju morate pitati njihova nadležna tijela. 

2.Ja sam iz Hrvatske, ali sam se odjavila i kod dečka sam u Austriji od rujna. Išli bi na 3 dana u Hrvatsku u posjet mami, jer joj se desila nesreća. Prijevoz bi bio s motorom. Zanima me kakva je procedura i da li je moguće prijeći granice?

Vi nesmetano možete, a dečko ne. Ipak predlažem obrazloženi upit pošaljite na uzg.covid@mup.hr.

3.Državljanin sam Austrije i zanima me da li mogu ući u Hrvatsku samo do granice s Bosnom i Hercegovinom da pokupim jednu osobu koja bi me čekala na granici i odmah se vraćamo za Austriju. Da li je to moguće?

Nije moguće.

4.Ja sam trenutno kod djece u Italiji, inače sam Bosanka. Mogu li se kroz Hrvatsku vratiti u BiH?

Možete tranzitom kroz Hrvatsku s putnom ispravom.

5.Imam hrvatsko državljanstvo i radim u Njemačkoj gdje imam boravište i prebivalište. Supruga i dvoje maloljetne djece su njemački državljani, roditelji mi imaju hrvatsko državljanstvo i kuću u Hrvatskoj. Možemo li i na koji način doći na godišnji odmor u RH na 3 tjedna, a boravili bi u kući mojih roditelja?

Zajedno kao obitelj i uz dokazivanje bračnog statusa možete doći.
 

6.Mogu li u Lendavu u ljekarnu po lijek koji nemaju ovdje i pod kojim uvjetima?

Vama će se omogućiti izlazak iz Hrvatske, a za ulazak u Sloveniju pitajte njihova nadležna tijela. 
 
7.Hrvatska sam državljanka imam stalno prebivalište u Sloveniji i tamo radim. Muž mi je Slovenac. Zanima nas možemo li u posjet mojim roditeljima, bez da smo 2 tjedna u samoizolaciji. Čeka li nas po povratku u Sloveniju 1 tjedan karantene ili ne? Išli bi na 2 dana za vikend ili druga mogućnost da moji roditelji dođu kod nas u Sloveniju za vikend, a hrvatski su državljani. Moraju li oni ostati u Sloveniji 1 tjedan u karanteni ili ne?

Uz dokazivanje bračnog statusa možete doći i bez samoizolacije biti u Hrvatskoj. U Sloveniji je karantena obvezna.

8.Zanima me kada se otvara granični prijelaz Cvetlin?

Još nije donesena odluka o otvaranju pograničnih graničnih prijelaza.

9.Još prije nego su se otvorile granice postavila sam pitanje hoću li moći krajem petog mjeseca doći kao turist u Njemačku u posjetu dečku. Pa me zanima da li se nešto promijenilo i hoće li to biti moguće i hoće li samoizolacija biti tamo obavezna? 

Nema zapreke da odete iz Hrvatske, a za uvjete u Njemačkoj se morate raspitati kod njihovih nadležnih službi.
 
10.Postoji li mogućnost da idem kupiti lijek u Mađarsku?

Vi možete izaći iz Hrvatske, međutim u Mađarskoj je još uvijek na snazi zabrana putovanja tako da to ovisi o njima.

11.Imam hrvatsko državljanstvo, došao bih u Hrvatsku na 4 dana. Čuo sam da je ukinuta samoizolacija, ali mene zanima da li po povratku u Njemačku moram tamo u samoizolaciju?

U Hrvatsku možete ući i boraviti ovdje bez obvezne samoizolacije, a za povratak u Njemačku upit morate postaviti tamošnjim nadležnim službama.
 
12.Moje ime je Maja i živim u Švicarskoj. Imam jedno pitanje za ljetovanje u Hrvatskoj. Ja imam jedan stan na Malom Lošinju i zatim imam hrvatsku osobnu. Može li moj dečko, koji je srpski državljanin i ima srpsku osobnu i švicarsku putovnicu, doći sa mnom u moj stan i da ljetujemo na Malom Lošinju?

Postavite upit na uzg.covid@mup.hr.

13.Suprug mi je pomorac, već više od mjesec dana je izoliran u škveru u Danskoj. Sutra kreće put kuće u Splitu. Da li je potrebno ići u samoizolaciju? Dijete nam je već 2 mjeseca u Slavoniji radi Covida, jer sam ja zdravstveni djelatnik. Zanima me da li suprug mora ići u samoizolaciju, jer bi htjeli se uputiti na put po dijete te da li su nam potrebne propusnice?

Suprug ne mora u samoizolaciju ali se obvezan pridržavati epidemioloških mjera i uputa. Propusnice nisu potrebne.

14.Državljanka sam Bosne i Hercegovine, a moj muž je državljanin Hrvatske. Trenutno živi i radi u Njemačkoj. Ja nisam mogla ići s njim zbog trenutne situacije i neposjedovanja vize i prebivališta u Njemačkoj. Međutim na službenoj stranici njemačke policije (www.bundespolizei.de)  objavljena je odluka da se dozvoljava dolazak supružnicima građana EU u cilju osnivanja zajedničkog života uz priložen vjenčani list na graničnom prijelazu. Ako ste imali sličnu situaciju molim da mi javite da li se može iz Bosne bez problema prijeći hrvatska granica u ovom slučaju?

Nije moguće.

15.Uslijed novih odluka kojima se omoguće putovanje unutar zemalja EU htjela bih doći na 6 dana u Hrvatsku u posjet obitelji. Hrvatska sam državljanka te vlasnica važeće hrvatske putovnice,  s trajnim prebivalištem u Njemačkoj i stalnim radnim odnosom već više od četiri godine. Hoću li moći ući u Hrvatsku bez problema? Nakon 6 dana provedenih u Hrvatskoj, vratila bih se natrag za Njemačku.

Možete bez problema realizirati navedeno.
 
16.Državljanka sam BiH, a vlasnica sam nekretnine u Hrvatskoj (odnosno moj otac je). Mogu li prijeći granicu i otići do kuće uz dokaz o vlasništvu oca i dokaz da sam ja njegova kćer?

Postavite upit na uzg.covid@mup.hr.

17.Živim u Švicarskoj (tamo sam prijavljen), imam hrvatsku putovnicu, ali nisam prijavljen u Hrvatskoj. Zanima me mogu li doći na nekoliko dana u Hrvatsku kod djevojke i da li je potrebna samoizolacija? 

Možete doći, a samoizolacija nije obvezna. Vaša obveza je pridržavati se epidemioloških mjera i preporuka.

18.Imam slovensku putovnicu, a državljanin sam BiH. Trenuto sam na radu u Njemačkoj i sutra planiram ići u Livno gdje sam i prijavljen na stanovanju. Kakve su procedure za ulazak u HR na graničnom prijelazu Bregana?

Možete tranzitom kroz Hrvatsku.

19.Htio bih pitati vezano za poslovno putovanje u Italiju odakle inače nabavljam robu to jest tekstilne proizvode. Koji su uvjeti za putovanje i povratak sa robom?

Navedeno morate dokazati slovenskoj policiji i vjerujem da će Vam omogućiti putovanje do Italije.

20.Njemački sam državljanin. Želio bih posjetiti roditelje i sina u Splitu od 29.5-15.6. Nismo se vidjeli od Božića?

Postavite upit na uzg.covid@mup.hr.

21.Slovenski sam državljanin i živim u Sloveniji. U Biogradu imam kamp kućicu. Prije korone počeli smo s adaptacijom. Zanima me mogu li otići i završiti radove? Sa mnom bi išao i muž kćerke koji ne živi na istoj adresi kao ja. Pa me zanima možemo li otići i koji dokumenti su nam potrebni?

Postavite upit na uzg.covid@mup.hr.

22.Moja supruga i sin imaju njemačko državljanstvo, ja imam hrvatsko i živimo u Njemačkoj. Možemo li zajedno u Hrvatsku posjetiti obitelj? 

Možete uz dokazivanje bračnog statusa.

23.Svakodnevno zbog posla putujem u Sloveniju kao dnevni migrant, imam hrvatsko državljanstvo i živim u RH.  Zadnje sam bio 08.05.u Sloveniji zbog posla. Danas kad sam se vraćao s posla iz Slovenije na graničnom prijelazu mi je rekla da vidi da sam u samoizolaciji te da za mene ta odluka o ukidanju samoizolacije ne vrijedi jer sam bio prije u Sloveniji nego je ta odluka stupila na snagu i da moram odradit samoizolaciju, Da li je to točno?

Niste obvezni biti u samoizolaciji no trebate se pridržavati epidemioloških mjera i uputa.

24.Živim u Austriji i imam austrijsko državljanstvo. U Istri imam stan. Da li je moguće doći u Hrvatsku bez samoizolacije? Mogu li samo ja ili i moj partner (nismo vjenčani - on isto ima austrijsko državljanstvo - stan u Istri se vodi samo na mene - u Austriji nemamo istu adresu)?

Vi svakako možete. Za partnera ipak morate postaviti upit na uzg.covid@mup.hr.

25.Zanima me mogu li ja kao hrvatski državljanin otputovati u Bosnu i Hercegovinu iz privatnih razloga. Zaručnica mi je u BiH i ona još uvijek nema mogućnost ulaska u Hrvatsku?

Može s putovnicom.

26.Došao sam kao turist u Austriju i ovdje sam ostao skoro 3 mjeseca. Ja sam iz Makedonije. Kako da idem kući, odnosno kako mogu prijeći preko granice. Jednom sam probao kroz Mađarsku, ali su me vratili. Mogu li proći kroz Hrvatsku i hoće li me na srpskoj granici pustiti da prođem samo kao tranzit?

Morate pribaviti potvrdu da će vas Makedonija odnosno tranzitne zemlje primiti. 

27.Suprug i ja smo u Zagrebu već od 13.03. Ja sam Hrvatica, a on Slovenac (vjenčani smo i imamo isto prezime). Trebali bi ići na tjedan dana u Ljubljanu i vratiti se nazad u Zagreb. Da li je to moguće?

Moguće je.

28.Ja i moja obitelj (moj otac, majka, sestra, njen muž i dvoje djece, brat i njegova zaručnica, moja supruga) smo rezervirali kuću od 6.6. do 13.6. u Trogiru. Svi mi živimo u Švicarskoj i imamo hrvatsko i švicarsko državljanstvo, osim zaručnice od brata koja ima samo švicarsko državljanstvo. Moji roditelji su vlasnici zemljišta u Hrvatskoj, a baka i djed žive u Rijeci. Možemo li svi ući u Hrvatsku, realizirati rezervaciju, obići baku i djeda koji žive u Rijeci?

Možete.

29.Budući da su mjere na granicama popustile, htjeli bi znati da li je moguć ulaz u HR iz Njemačke zbog obiteljskih razloga? Recimo za posjet obitelji i sličnih stvari? Naša mala djeca posjeduju njemačke putovnice, dok moja supruga i ja imamo hrvatsko državljanstvo?

Možete doći zajedno

30.Iz Makedonije sam. Pitao bih, ukoliko znate, mogu li putovati za Italiju i u tranzitu proći kroz Hrvatsku. Treba li mi korona test za ulazak u Hrvatsku i da li bi test koji napravim za ulazak u Srbiju važio i za ulazak u Hrvatsku?

Za Hrvatsku ne treba test i možete tranzitom ako imate regulirani trajni ili privremeni boravak u Italiji.

31.Živim u Njemačkoj i zaručnik mi je Nijemac. Sudski ćemo se vjenčati 03.07. u Njemačkoj. Vikend prije, 28.06., ima moj nećak pričest. Kako bi nas dvoje mogli skupa ići za Hrvatsku to obaviti? 

Morate postaviti upit na uzg.covid@mup.hr.

32.Zanima me može li unuka ići kod bake u posjet u Njemačku? Baka je Hrvatica i u Njemačkoj je već dvije godine, tamo živi i radi?

Za ulazak i putovanje do Njemačke morate pitati policiju susjednih zemalja. 
 
33.Suprug mi je hrvatski državljanin i trenutno je u Hrvatskoj, a ja sam bosanska državljanka i u Bosni sam. Živim s 2 male kćerke, jednoj su 2 godine, drugoj 7 mjeseci. Kome se mogu obratiti da dobije propusnicu da ga puste preko granice?

On može s putovnicom u BIH.

34.Hrvatska sam državljanka, a trenutno imam prijavljen privremeni boravak u Sloveniji. Putovnica mi ističe za nekoliko dana. Zanima me da li mogu doći u Zagreb napraviti novu putovnicu, ako je to sada moguće i istog se dana vratiti za Sloveniju. Da li moram biti u samoizolaciji u Sloveniji kad se vratim?

Možete doći izraditi novu putovnicu ali preporučujem telefonski se naručiti na referadu. Možete se odmah potom vratiti u Sloveniju gdje je samoizolacija obvezna osim ako niste u radnom odnosu.

35.Moja supruga i sin imaju njemačko državljanstvo, a ja bosansko sa stalnim prebivalištem u Njemačkoj  .Zanima me možemo li doći ma odmor u srpnju u obiteljsku kuću u Hrvatskoj? Vlasnici kuće su roditelji moje supruge. Koji dokumenti su nam potrebni?

Postavite upit na uzg.covid@mup.hr.

36.Bosanski sam državljanin i trenutno se nalazim u Mariboru. Imam hrvatsku radnu dozvolu. Mogu li putovati u Hamburg iz Maribora uz dokument od poslodavca da me treba da dođem raditi?

Raspitajte se kod poslodavca i njemačke policije.

37.Da li je potrebna samoizolacija po povratku u Hrvatsku, obzirom da bih trebala u Sloveniju i vratiti se u roku pola sata?

Povratkom u Hrvatsku samoizolacija nije obvezna, a ulazak u Sloveniju je ograničen uz posebne uvjete pa se tamo raspitajte.

38.Hrvatski sam državljanin. živim u Sloveniji i za vikend idem kući posjetiti kćerku i roditelje. Može li sa mnom i moja sadašnja partnerica? Nismo vjenčani, ali živimo zajedno već tri godine, na istoj adresi u Sloveniji?

Za vas nema zapreka a za partnericu ipak morate postavite upit na uzg.covid@mup.hr poradi odobrenja.

39.Radim u Sloveniji gdje imam stalno prebivalište. Išao bih u BiH čiji sam državljanin na 14 dana dopusta. Trebam li pri povratku na granici imati napravljen korona test da bih ušao u Hrvatsku?

Za Hrvatsku ne trebate test.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!