Vijesti / Koronavirus - Pitanja i odgovori
Koronavirus - Pitanja i odgovori
DONOSIMO ODGOVORE 'Hrvat sam, trenutno sam u Makedoniji, a trebao bih u Hrvatsku kroz Srbiju. Što moram napraviti?'
Igor Kralj/PIXSELL

ODGOVARAMO NA VAŠA PITANJA

DONOSIMO ODGOVORE 'Hrvat sam, trenutno sam u Makedoniji, a trebao bih u Hrvatsku kroz Srbiju. Što moram napraviti?'

Ja sam Hrvatica, a nevjenčani suprug je BiH državljanin. Radimo i živimo u Sloveniji. Zanima me možemo li prijeći u BiH s obzirom da bismo nastavili s planiranjem svatova koji bi trebali biti u listopadu?

Rubrika 'Pitanja i odgovori' uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1. Radim u Njemačkoj preko hrvatske firme, hrvatski sam državljanin, ali živim s obitelji u Bosni, znači imam dvojno državljanstvo, hrvatsko i bosansko. Granicu prelazim s hrvatskom osobnom na kojoj stoji hrvatska adresa. Mogu li kući u Bosnu na 10-15 dana? Poslije se vraćam natrag na posao u Njemačku i moram li u Njemačkoj u izolaciju kad se vratim?

Morali bi imati putnu ispravu. Ulaskom u BiH morate 14 dana u samoizolaciju. Za uvjete i povratak u Njemačku se raspitajte kod poslodavca.  

2. Nevjenčani suprug i ja imamo slovensku boravišnu i radnu dozvolu. Ja imam potvrdu od poslodavca da sam potrebna na poslu, ali suprug nema jer je trenutno na Zavodu za zapošljavanje. Treba na razgovor za posao. Je li moguće doći u Sloveniju ili ne? 

Možete ići u Sloveniju.

3. Ja i zaručnica imamo hrvatsko državljanstvo, a živimo i radimo u Njemačkoj. Može li se na 72 sata doći u Hrvatsku?

Može, vrijeme boravka po novome nije ograničeno.

4. Prije mjesec i pol dana sam se trebala odseliti u Beč kod dečka. Problem je taj što bi moj dečko trebao doći po mene u Hrvatsku.  On ima austrijske papire i gore je rođen, a ja imam sve hrvatsko. Ali nije u mogućnosti da bude 28 dana u izolaciji. Znači 14 ovdje u Hrvatskoj i 14 kad se vratimo u Beč radi posla. Postoji li mogućnost da moj dečko uzme onih 72 sata o čemu su pričali? Dođe po mene i odveze me. Ako uđe u Hrvatsku mora li po povratku u Beč ići u karantenu 14 dana? 

On trenutno ne može u Hrvatsku. Ipak možete postaviti upit na uzg.covid@mup.hr i obrazloženim zahtjevom zatražiti njihovo eventualno odobrenje.

5. Ja sam hrvatski državljanin. Trenutno sam u Makedoniji, a trebao bi ovih dana doći u Hrvatsku. Trebam proći kroz Srbiju autom, što trebam napraviti?

Za prolazak kroz Srbiju morate pitati srpska nadležna tijela, dok vaš ulazak u Hrvatsku nije upitan.

6. Trenutno sam na Floridi, SAD. Imam let za povratak u Hrvatsku i hrvatski sam državljanin, tj. 25.5. polazak je iz Tampe za Frankfurt, pa Zagreb. Zanima me koji su uvjeti za ulazak u Frankfurt i isto tako za ulazak u Hrvatsku? Posebno me zanima trebam li se ovdje testirati na koronu ili se to obavlja na aerodromu prilikom ulaska u avion i gdje?

Za Hrvatsku nije potreban test, a za uvjete u Njemačkoj se raspitajte kod njemačkih nadležnih tijela.

7. Zanima me da li je konačno kraj samoizolacije za dnevne migrante? 

Za dnevne migrante više nema obveze samoizolacije, već pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka.

8. Ja sam HR državljanka, a nevjenčani suprug je BiH državljanin. Radimo i živimo u Sloveniji. Zanima me možemo li prijeći u BiH s obzirom da bi nastavili s planiranjem svatova koji bi trebali biti u listopadu? Hoću li ja uopće moći ući u BiH i ima li izolacije?

Morate imati putnu ispravu, a samoizolacija je tamo obvezna u trajanju 14 dana.

9. Prestaje li samoizolacija i onima koji su u samoizolaciji?

Niste više obvezni biti u samoizolaciji, već se trebate pridržavati epidemioloških mjera i preporuka.

10. Trebala bih ići kući za Slavonski Brod 22.06. Imam hrvatske dokumente, ali adresa mi je njemačka, Imam kuću dolje koja glasi na moje ime. Smijem li ići kući ? Smije li dečko doći sa mnom, on isto ima hrvatko državljanstvo ali adresa mu je njemačka?

Možete oboje u Hrvatsku.

11. Zanima me informacija o samoizolacije za nas koji smo stigli u Hrvatsku prije odluke o ukidanju iste. Trebam li još uvijek biti u samoizolaciji?

Niste obvezni.

12. Ukoliko imam dvojno državljanstvo (talijansko i hrvatsko), a nemam boravak u RH, mogu li slobodno dolaziti u RH i odlaziti iz RH svakodnevno? Ukoliko već imam izdano rješenje o samoizolaciji, da li mi ova nova odluka poništava to rješenje ili moram odraditi do kraja samoizolaciju? Kako postupiti u slučaju da mi je službenik na granici pogrešno unio u sustav da odrađujem 14-dnevnu samoizolaciju, umjesto na 72 sata?

Možete. Postojeće rješenje o samoizolaciji više nije obavezno kao ni vrijeme boravka koje je uneseno.

13. Hrvatski sam državljanin, živim i radim u Njemačkoj sa suprugom i sinom. Dijete ima hrvatsko državljanstvo, a supruga BiH državljanstvo. Možemo li doći zajedno u Hrvatsku posjetiti obitelj? 

Uz dokazivanje bračnog statusa možete svi zajedno doći.

14. Ja sam hrvatska državljanka, a suprug je državljanin Srbije. Oboje živimo i radimo u Slovačkoj i posjedujemo vize. Za vikend bi trebali ići u Hrvatsku posjetiti moju obitelj i prisustvovati krštenju. Dali je to moguće? 

Možete doći oboje uz dokazivanje bračnog statusa.

15. Da li je konačno moguće da moj nevjenčani suprug slovenskog državljanstva uđe sa mnom u Hrvatsku? Ja imam hrvatsku putovnicu i posjedujem nekretninu koju bismo željeli nastaviti renovirati, a radovi stoje?

S obzirom da niste vjenčani nije moguće. Možete upit postaviti na uzg.covid@mup.hr pa se Vam moguće odobri iz osobnih i posebnih interesa.

16. Ja i djeca smo građani Švicarske, a suprug mi  je građanin Hrvatske. Nemamo ništa svoje u Hrvatskoj, već bi išli u kuću djeda i bake, Možemo li preko granice bez problema i trebamo li kakve papire: vjenčani list i sl.? 

Probajte odobrenje dobiti kroz upit na uzg.covid@mup.hr. 

17. Suprug i ja smo na privremenom boravku i radu u RH, a državljani smo Bosne i Hercegovine Možemo li zbog upisa djeteta i zbog putovnice koju trebamo izvaditi bebi otići u Bosnu i vratiti se u Hrvatsku, Tamo moramo biti 14 dana u samoizolaciji, da li pri povratku moramo i u Hrvatskoj biti u samoizolaciji ili se moramo samo pridržavati uputa koje dobijemo pri povratku na graničnom prijelazu? 

Povratkom u Hrvatsku ne morate u samoizolaciju već se pridržavati navedenih uputa.

18. Ja sam njemački državljanin. Moji roditelji su hrvatski državljani i žive u Hrvatskoj. Radim inače u Austriji, ali trenutno sam u Hrvatskoj. Živim u kući koju sam kupio. Problem je što kuća ne može zasad stajati na mene (za sad stoji na mog oca), jer se treba podijeliti na građevinsku parcelu i poljoprivrednu (kao stranac ne smiješ posjedovati poljoprivredno zemljište). Imam punomoć da sve što se tiče te kuće i grunta ja rješavam. Kad se vratim u Austriju, mogu li ponovno doći natrag, da napravim obavezne poslove oko kuće? Moji roditielji su stariji (oko 70) a grunt je veliki (15.000m2). Inače izgleda da budem ostao, sve skupa, više od 3 mjeseca u Hrvatskoj. Znači li to da i boravak moram prijaviti i da li bi mi to omogućilo ponovni ulazak u Hrvatsku?

Postavite upit na uzg.covid@mup.hr.

19. Došao sam u Hrvatsku 09.05. Sad me zanima vrijedi li ukidanje izolacije i za mene ili moram do kraja biti u njoj?

Ne trebate biti u samoizolaciji.

20. Belgijski sam državljanin, a ujedno imam i hrvatsko državljanstvo s belgijskom adresom. Djevojka s kojom živim je Belgijanka, i živimo na istoj adresi. Budući da moji roditelji imaju kuću u Kaštel Starom koju su dali meni, ali je još nismo prepisali na mene jer oni žive i rade u Kanadi da li nas dvoje možemo doći u našu kuću?

Postavite upit na uzg.covid@mup.hr

21. Suprug radi u Njemačkoj, a ja i djeca smo u Hrvatskoj. Svi smo hrvatski državljani, on ima prijavu boravka tamo, a mi ne. Što je potrebno da bismo mi mogli ići kod njega u Njemačku tj preseliti se?

Morate se raspitati kod njemačkih nadležnih tijela.

22. Zanima me poništava li se ovom novom odlukom status osoba koje su prošli tjedan došle u RH te bi se morale još ovaj tjedan nalaziti u samoizolaciji?

Poništava se, tako da niste obvezni provoditi samoizolaciju već provoditi epidemiološke upute i preporuke.

23. Hrvatska sam državljanka, a dečko slovenski državljanin, Imam li ja od danas 11.5. s novouvedenim mjerama pravo prelaska granice iz Hrvatske u Sloveniju i odlaska kod njega te povratka u Hrvatsku u manje od 24 sata?

Možete do njega, ali je u Sloveniji obvezna samoizolacija tako da povratak za 24 sata nije mogući.

24. Državljanka sam BiH, no studiram u Hrvatskoj. Zanima me, mogu li doći u Hrvatsku, Zagreb, bez obaveze samoizolacije? Treba li mi potvrda o studiranju ili slicno? 

Postavite upit na uzg.covid@mup.hr.

25. Ukida li se, novom odlukom, samoizolacija za dnevne migrante?

Za dnevne migrante je ukinuta samoizolacija.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!