KRUNOSLAV FEKONJA ODGOVARA

PITALI STE NAS Možemo li prekinuti samoizolaciju? Ukida li se samoizolacija i za dnevne prekogranične radnike?

Voditelj Službe za granicu PU međimurske Krunoslav Fekonja odgovorio je na vaša pitanja.

Rubrika ‘Pitanja i odgovori’ uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1.Živim u Hrvatskoj, a moj dragi u Sloveniji. Zanima me, s obzirom da su javili da puštaju preko granice, može li doći kod mene na nekoliko sati i kakva je procedura?

Nažalost, to još nije moguće.

2.Kada će se uvesti međunarodne autobusne linije, te kada će se moći normalno putovati na relaciji Beč-Zagreb i da li je potrebna samoizolacija pri ulasku u Hrvatsku? Također me zanima da li bi dečko mogao obaviti testiranje i doći po mene u Beč da me vrati u Zagreb, postoji li takva mogućnost bez izolacija naravno?

Nije poznato kad će se međunarodne linije otvoriti. Samoizolacija nije obvezna, a testiranje je moguće.
 
3.Već 15 godina imam austrijsko državljanstvo. Imam klet u Ljubeščici, Javorni Vrh, 20 kilometara od Varaždina. Zanima me smijem li preko vikenda /72 sata / doći u Hrvatsku i pod kojim uvjetima?

Možete uz dokaz o vlasništvu nekretnine.

4.Hrvatska sam državljanka, imam prebivalište u Hrvatskoj i trenutno boravište u Njemačkoj. Zanima me da li me suprug, koji je također hrvatski državljanin, može dovesti u Hrvatsku, a da se on vrati natrag?

Može.

5.Ja sam slovenski državljanin, živim u Sloveniji i u ozbiljnoj sam vezi s djevojkom koja je hrvatski državljanin i živi u Hrvatskoj. S obzirom na to da je danas donijeta odluka u vezi s popuštanjem mjera na ulasku i izlasku iz Hrvatske zanima me što bi u praksi trebalo značiti “neodgodivi osobni razlozi”. U stvari, zanima me, je li to dovoljan razlog za prelazak granice – da li se činjenica da imam curu u Hrvatskoj može smatrati kao neodgodiv osobni razlog (nismo se vidjeli već od trećeg mjeseca)?

Nije dovoljno, ali možete postaviti dodatni upit na uzg.covid@mup.hr.

6.Državljanin sam Srbije, a živim i radim u Švicarskoj. Supruga i ja bi 13.5 za Srbiju autom, pa me zanima možemo li proći kroz Republiku Hrvatsku i da li nam je potrebno nešto od papira?

Tranzit je moguć samo ako imate potvrdu da vas Srbija prima.
 
7.Imamo kuću koju gradimo u Međimurju i samo imamo građevinsku dozvoli. Upisana je samo parcela gdje kuća stoji, jer su još potrebni radovi na njoj i potrebna nam je fasada. Pa nas sad zanima možemo li ući u Hrvatsku bez samoizolacije. Domovnicu ima samo mama, a s njom živimo na istoj adresi u Sloveniji. Može li se napraviti i prijepis vlasništva? Nedavno mi je preminuo otac, pa bi morali samo odnijeti papire da se sve prebaci na mamu?

Uz dokaz o vlasništvu možete ući u Hrvatsku i bez samoizolacije. Na slovenskoj granici provjerite uvjete za povratak u Sloveniju.

8.Državljanka sam Hrvatske i Slovenije sa stalnim boravkom u Hrvatskoj te privremenim u Sloveniji. I za vrijeme pandemije stalno živim na adresi u Sloveniji. Trebam u polikliniku za humanu reprodukciju u Zagreb te i moj nevjenčani suprug zajedno sa mnom koji je slovenski državljanin. Ne možemo biti duži period u karanteni s obzirom da postupak umjetne oplodnje iziskuje skoro svakodnevne dolaske u polikliniku. Na koji način možemo ulaziti i izlaziti u RH?

Uz obrazloženje i dokumentaciju možete ulaziti u Hrvatsku bez samoizolacije. Na slovenskoj granici provjerite uvjete za povratak u Sloveniju.

9.Ja sam hrvatska državljanka, a muž mi je austrijski državljanin. Posjedujemo imovinu u Hrvatskoj koja glasi na mene. Pitam vas da li on sa mnom može kao bračni partner u Hrvatsku?

Može uz dokazivanje bračnog statusa.

10.Želim putovati u BiH, Trebam li tamo ići u samoizolaciju i moram li napraviti test Covid-19 koji se plaća?

Ako ste državljanin BiH ne bi trebali imati problema s tranzitom, a samoizolacija je tamo obvezna bez obzira na test.
 
11.Živim u Švicarskoj i trebala bih doći u Hrvatsku 29.5.2020. Dolazim na prije godinu dana planirano vjenčanje na kojem sudjelujem u svojstvu svjedoka mladencima. Putujem sa slovenskom putovnicom, imam dvojno državljanstvo (hrvatsko i slovensko), ali trenutno nemam važeći hrvatski dokument. Planirala sam doći cestovnim putem preko Italije ili eventualno preko Austrije. Da li automobilom mogu ući u Hrvatsku i dalje se normalno kretati, odnosno da li je bolje putovati zračnim prometom i sletjeti direktno u Zagreb ako bude bilo letova? Također me me zanima isto i za supruga koji bi došao sa mnom i također živi u Švicarskoj i ima samo portugalsko državljanstvo?

Možete vozilom i suprug s Vama uz dokazivanje bračnog statusa.

12.Radim za hrvatsku firmu u Njemačkoj. Htio bih 17.5 ići doma u Međimurje. Moram li napraviti test na Covid-19 i moram li u samoizolaciju ako je test negativan? 

Test nije obvezan, kao ni samoizolacija.
 
13.Ja i supruga živimo i radimo u Njemačkoj, imamo dvoje djece 2,5 god i 4 mjeseca starosti. Supruga ima prebivalište u Osijeku, ja u Zagrebu, djeca su rođena u Njemačkoj i imaju njemačke putovnice.  Možemo li putovati kao obitelj u Osijek u posjet ženinoj užoj obitelji tj. majci i baki.

Ako ste hrvatski državljani možete svi zajedno kao obitelj.

14.Odnosi li se ukidanje mjera samoizolacije na sve hrvatske građane? Sin i ja smo od 30.04 u samoizolaciji, znači li to da smo slobodni, s tim da ćemo i dalje poštovati upute Stožera CZ. Treba li bi platiti režije i otići zubaru prije povratka u Austriju?

Samoizolacija je ukinuta s osnova prelaska granice tako da možete obaviti navedeno. Obratite se prije odlaska zubaru svome liječniku da Vam prekine mjeru samoizolacije.

15.Sin radi u Austriji i morao bi doći doma, jer za tjedan dana mora produžiti registraciju automobila u Hrvatskoj. Da li može doći, registrirati auto i vratiti se na posao u Austriju?

Kao hrvatski državljanin može.

16.Suprug i ja smo trebali imati povratni let iz Amerike 26.02. na relaciji Miami -Minhen-Zagreb. Kroz Hrvatsku bi bili u tranzitu za Banja Luku. Trenutno smo kod kćerke u Miamiju. Imamo američke putovnice i BiH osobne. Zatečeni smo ovdje i želimo što prije doma. Što trebamo imati uz sebe i što nas čeka u zračnoj luci, u tranzitu i na granici u Gradišci ili Jasenovcu? Možemo li taxijem od zračne luke do granice? U nezavidnom smo položaju i samo Vaša informacija nam služi za organizaciju puta?

Tranzit je moguć uz uvjet da vas BIH primi.

17.S obzirom na odluku o prestanku samoizolacije, znači li to da prestaje važite i za one kojima je samoizolacija ranije propisana na rok od 14 dana ili oni moraju ostati dok im ne prođe?

Samoizolacija je ukinuta s osnova prelaska granice. 

18.Smije li muž voziti ženu na pregled kod doktora u Sloveniju (da li su granice otvorene za takve slučajeve?), te mora li nakon povratka u Hrvatsku muž u 14 dnevnu samoizolaciju?

Može, a po povratku nema samoizolacije već pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka.

19.Ja imam frizerski salon na samoj granici sa Slovenijom i polovica stranaka mi je prije korone dolazila iz Slovenije, pa me zanima da li sad postoji mogućnost da oni sad uđu u RH na osnovi mjera koje ste izdali za strane državljane po osnovi točke br 2 radi interesa gospodarskog subjekta za njihov dolazak. Da im ja pismeno uputim poziv da tog dana, u  točno određeni sat, dođu na tretman?

Nažalost, to nije moguće. 

20.Vratio sam se u Hrvatsku 1.5. Iz Njemačke. Već sam 10 dana u samoizolaciji i 14 dana samoizolacije mi po tada važećim pravilima izlazi 14. Mogu li prema novim odlukama prestati biti u samoizolaciji?

Možete.

21.Otac i ja imamo slovensko državljanstvo, ali otac ima kuću u Međimurju. Možemo li ući u Hrvatsku sada bez problema i ići natrag u Sloveniju kad želimo?

Možete ući u Hrvatsku uz dokazivanje vlasništva. Na slovenskoj granici provjerite uvjete za povratak u Sloveniju.

22.Ja imam stalni boravak u Hrvatskoj i Hrvatica sam. Radim u Sloveniji i imam gore zdravstveno i liječnika .Sad sam doma na čekanju, jer radim u hotelu, a oni su zatvoreni. Zanima me mogu li ići do liječnika u Sloveniju i natrag, ali da ne završim u samoizolaciji?

Možete se vratiti u Hrvatsku bez samoizolacije. Na slovenskoj granici provjerite uvjete za ulazak u Sloveniju.

23.Da li je novom odlukom konačno ukinuta samoizolacija i za dnevne prekogranične radnike?

Da. 

24.Moj dečko ima austrijsko, a ja hrvatsko državljanstvo i htjeli bi za vikend u Hrvatsku. Kakva je procedura za njega? 

On još uvijek ne može u Hrvatsku. Eventualno obrazloženi opravdani osobni interes možete postaviti upitom na uzg.covid@mup.hr.

25.Trenutno sam u samoizolaciji doma zbog dolaska iz Njemačke prošlog tjedna. Znači li ukidanje samoizolacije da mi je samoizolacija ukinuta i ta mjera mi je obrisana u sustavu?

Samoizolacija više nije važeća, a mjera na sustavu će se ukinuti sustavno. Ako Vam je hitno možete to zatražiti od svog liječnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije