KRUNOSLAV FEKONJA ODGOVARA

PITALI STE NAS ‘Ako sam u samoizolaciji, mogu li se kretati po županiji ili moram biti na prijavljenoj adresi?’

- Slovenski sam državljanin, mogu li za vikend ići svojoj voljenoj u Međimurje? Nismo se vidjeli više od mjesec i pol dana - jedno je od pitanja

Rubrika ‘Pitanja i odgovori’ uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1.Hrvatski sam državljanin s privremenim boravkom u Sloveniji gdje radim, htio bih doći za vikend u posjet obitelji, pa me zanima koja je procedura dolaska na 72 sata i što nakon povratka u Sloveniju. Mogu li normalno ići u ponedjeljak raditi ili moram tamo u samoizolaciju?

Dođite s potvrdom poslodavca, najavite boravak do 72 sata i budite u samoizolaciji. Možete normalno odlaziti na posao.

2.Djeca i ja smo austrijski državljani i želimo u posjetu u Hrvatsku, u Međimurje. Već više od dva mjeseca u posjeti roditeljima. Da li je to u ovom trenutku moguće ili ne?

Još uvijek nije moguće.

3.Živim i radim u Njemačkoj i morao bih ići u Hrvatsku, jer meni, ženi i djeci ističu osobne iskaznice u 6.mjesecu. Privremeno smo odjavljeni iz Hrvatske na 5 godina sukladno pravilima i zakonima. Što mi je činiti da bez prepreka mogu to odraditi, a da ne ugrozim nikoga. U Hrvatsku ne možemo na 72 sata, jer nam to nije dovoljno vremena da izradimo nove osobne iskaznice i vadim li osobne u Osijeku odakle smo inače ili moramo u Zagreb?

Trenutno ne možete izraditi iskaznicu jer dolaskom morate u samoizolaciju. Ima još dosta vremena do isteka pa se strpite. Osobne iskaznice će vrijediti bez obzira na to kada ističu još mjesec dana od završetka pandemije.

4.Da li je moguć tranzit kroz Hrvatsku talijanskog državljanina koji ima boravište i radi u Srbiji? U Srbiju može ući, ali me zanima mogućnost prolaska kroz Sloveniju i Hrvatsku?

Tranzit je moguć ako imate pismenu potvrdu da vas Srbija prima. U slučaju da dobijete potvrdu morate na granični prijelaz Bregana ili Macelj.

5.Suprug radi u Belgiji i tamo ima prijavljeno boravište. Privremeno je odjavljen na adresi u Hrvatskoj. Da li može doći u Hrvatsku na 72 sata? 

Ako je hrvatski državljanin, a očito je, može doći na 72 sata.

6.Suprug bi došao kući na 5 do 7 dana i zanima me mora li prije ulaska u HR napraviti test na koronu, da li mu treba potvrda od poslodavca i da li prije povratka u Njemačku mora podignuti potvrdu od doktorice opće prakse 

Može doći samo na 72 sata ili 14 dana. U oba slučaja samoizolacija je obavezna. Ako dolazi na 72 sata potrebno je da na hrvatskoj granici naglasi takav kraći boravak i nakon toga se dužan javiti liječniku opće medicine ili, ako ga nema u Hrvatskoj, onda dežurnom epidemiologu. U slučaju dužeg ostanka prekid samoizolacije moguć je samo uz potvrdu liječnika opće medicine ili epidemiologa. Potvrda PCR testa nije obvezna, a potvrda poslodavca mu je potrebna.

7.Možete li mi reći što se planira s onim građanima koji trebaju doći  u Hrvatsku iz drugih država u posjet obitelji. Naime, građanka sam BIH, imam BH putovnicu, živim u Tuzli. Majka mi je državljanka Hrvatske, živi u Zadru. Kako i na koji način da dođem i obiđem svoju majku?

Još uvijek to nije moguće.

8.Zanima me mogu li proći kroz Hrvatsku do Slovenije (na dva dana)? Imam BiH putovnicu bez ikakve vize?

Ne možete.

9.Osoba iz Njemačke dolazi u HR na 72 sata kod mene, pa me zanima da li moram i ja biti u izolaciji dok je ta osoba kod mene i nakon što ode natrag za Njemačku?

Da bi isti došao mora biti hrvatski državljanin i provoditi samoizolaciju. Vi niste dužni biti u samoizolaciji.

10.Zanima me što je potrebno i moguće da brat koji ima belgijsko državljanstvo, a radi u Njemačkoj dođe u posjetu užoj obitelji u Hrvatsku?

Nije još moguće.

11.Radim kao njegovateljica u Leibnitzu u Austriji, s bakom sam bila u karanteni 14 dana i imam rješenje da sam bila u samoizolaciji. Moram li kad dođem kući biti u karanteni? Dolazim oko 20.5.?

Morate biti u samoizolaciji.

12.Supruga želi ići s našim djetetom za Srbiju. Svo troje smo srpski državljani, dijete je staro godinu i pol dana i ima vizu, a supruga nema. Oboje imaju srpske putovnice, mogu li prijeći hrvatsku granicu bez problema?

Možete u Srbiju ako imate potvrdu da će vas primiti.

13.Mogu li za vikend ići svojoj voljenoj (Sveti Martin na Muri – G. Koncovčak), na najduže 72 sata, preko granice Petišovci – Mursko Središće? Slovenski sam državljanin i nismo se vidjeli više od mjesec i pol dana. Koja je procedura? Moram li imati kakvu propusnicu? Moram li imati papire tvrtke u kojoj radim?

Još malo strpljenja, jer trenutno to nije moguće.

14.Moj sin bi iz Njemački s obitelji (žena i kćerka) na 72 sata u Međimurje (Lapšina), gdje imaju stalno prebivalište. Sin radi i ima potvrdu poslodavca, dok žena ne radi, jer je koristila porodiljski za nezaposlene u Njemačkoj. Ona ima Ugovor o radu važeći od 1.7.2020.?

Ako su hrvatski državljani s tim potvrdama i ugovorom mogu doći.

15.Zanima me da li kod dolaska kući iz Austrije samo za vikend se mora bit na adresi na kojoj si prijavljen u izolaciji ili je slobodno kretanje po županiji?

Mora se biti na kućnoj adresi u samoizolaciji.

16.Trebam za 10 dana u Hrvatsku na posao. Trebam li imati test na koronu i hoću li morati u izolaciju 14 dana u Hrvatskoj? Ja sam došao 23.ožujka iz Hrvatske i bio sam 14 dana ovdje u BiH u izolaciji. Iz Bosne sam. Sada se ponovno vraćam na posao u Hrvatsku.

Možete doći bez testa, ali uz samoizolaciju 14 dana.

17.Radim u Austriji kao njegovateljica, trebala bih kući oko 24.05 ili 25.05. U Hrvatskoj imam prebivalište, hrvatska sam državljanka. Međutim kada je nastupila kriza u vezi s koronom, djecu sam poslala ocu u Bosnu i Hercegovinu, jer sam tada bila na poslu u Beču, gdje sam još uvijek i čekam da se stvari s putovanjem promijene. Planiram kući kako sam rekla najkasnije 25.05.

Pitanje je sljedeće, umjesto da odem u Vinkovce kući i tamo budem u samoizolaciji 14 dana, mogu li s graničnog prijelaza, vjerojatno Macelj, izravno na granični prijelaz Gradiška, kako bih prvo vidjela djecu, jer će biti 3 mjeseca da ih nisam vidjela od kako sam došla na posao. Djeca su, kako sam rekla, kod oca. Razvedena sam. Imam u BiH gdje biti u izolaciji, ako budem morala. Bitno mi je da vidim moju djecu. 

Mi ćemo Vam omogućiti ulazak u Hrvatsku, a za tranzit i ulazak u BIH pitajte kod njihovih nadležnih tijela.

18.Mi živimo u Njemačkoj, ja imam hrvatsko državljanstvo, a moj suprug i sin njemačko. Možemo li prijeći preko granice?

Možete zajedno doputovati kao obitelj ako oboje tamo radite i imate potvrde poslodavca.

19. Moja sestra se vraća s posla u Austriji, zbog okolnosti života s mužem nasilnikom htjela bi kod nas u samoizolaciju. Mi živimo skromno, ja i muž, imamo jednu spavaću sobu. Može li ona kod nas boraviti u samoizolaciji 14 dana i spavati na kauču u dnevnom boravku ili za nju trebamo posebnu prostoriju?

Ako imate uvjete za nju ona može prijaviti Vašu adresu boravka na granici.

20. Živim u Njemačkoj s vanbračnim partnerom. Moja putovnica je hrvatska, ali je partnerova njemačka. Išli bi u Hrvatsku na 3-4 tjedna u kuću moje majke koja ne živi u istoj, već je kuća prazna. Uz 14-dnevnu samoizolaciju, da li je prelazak omogućen i partneru i meni iako nismo u braku? 

Nije moguće za partnera trenutno.

21.Iz Njemačke do Bosne želim putovati sa svojim privatnim autom za 10 dana, bez zadržavanja kroz EU (znači samo tranzit). Trebam li obaviti test na koronavirus?

Ne trebate.

22.Moj suprug bi došao na 48 sati kući iz Njemačke  i vratio bi se nazad. Tamo ima boravišnu adresu. Mora li biti u samoizolaciji? Što mu je potrebno da prijeđe granicu, rekli su mu da mu je potreban Ugovor o radu koji treba pokazati na granici? Da li je obavezan test na koronavirus?

Može uz navedeni Ugovor o radu, obveznu samoizolaciju, a test nije obvezan.

23.Radim u Njemačkoj, gdje živimo ja i obitelj. Hrvatski smo državljani, imamo hrvatske dokumente s adresom u Zadru. Htio bih dovesti obitelj u Hrvatsku, gdje će odraditi izolaciju, ali ja se moram vratiti na posao. Moram ponovno ući u Njemačku unutar 48 sati da bi izbjegao izolaciju. Koji su mi papiri potrebni na granici?  U novinama se pojavila priča o PCR testu novijem od 24 sata, što mi je praktično nemoguće donijeti jer se na rezultat čeka 2 dana.

Imam dokument prijave boravišta koji datira od 2014, jer nisam mijenjao boravište. Moram li tražiti novi ili bi poslužio porezni obračun s datumom iz 2019? Imam potvrdu od firme o zaposlenju koja je od ovog tjedna i firma spada u kritičnu infrastrukturu u Njemačkoj. 

Navedeno je moguće s time da Vi na hrvatskoj granici morate naglasiti kraći boravak od 72 sata, a obitelj da dolazi na duže i njima je samoizolacija 14 dana. PCR test nije obvezan.

24.Mađarski sam državljanin i živim u Budimpešti. Radim kao trgovački predstavnik za firmu iz Mađarske koja izvozi robu u Hrvatsku. U samoizolaciji sam od 15.3. od kada su zatvorene granice. Trebao bih posjetiti poslovne partnere na području Čakovca i Varaždina. Da li postoji neki način ili što bih trebao napraviti da se dobije propusnica barem za jedan dan za dolazak u ta dva grada?

Još nije moguće, ali postoji mogućnost da se u skorije vrijeme to promijeni.

25.Dolazim u Hrvatsku na 72 sata koja provedem u samoizolaciji. Da li mi je potreban PCR test za prijelaz preko granice?

PCR test nije obvezan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije