Vijesti / Koronavirus - Pitanja i odgovori
Koronavirus - Pitanja i odgovori
JOSIP GRIVEC 'Uvođenje javnog prijevoza očekujemo u trećoj fazi, a prijevoz učenika zasad ne možemo organizirati'
Međimurska županija

ODGOVORIO NA VAŠA PITANJA

JOSIP GRIVEC 'Uvođenje javnog prijevoza očekujemo u trećoj fazi, a prijevoz učenika zasad ne možemo organizirati'

Načelnik Županijskog stožera dao je odgovore na nekoliko vaših pitanja

Uz veliki broj pitanja povezanih uz prelazak granice, samoizolaciju i e-propusnice, postavili ste nam nekoliko pitanja i na druge teme. Odgovore smo potražili kod načelnika Županijskog stožera civilne zaštite Josipa Griveca, koji je uvodno kratko pojasnio način komunikacije s Nacionalnim stožerom.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

- Stožer CZ MŽ redovito komunicira, predlaže, prenosi i upoznaje Stožer CZ RH s brojnim upitima, prijedlozima, primjedbama te životnim situacijama razumijevajući da Nacionalni stožer prilikom donošenja mjera, odluka i slično, mora balansirati između potrebe sprječavanja širenja virusa COVID-19 i potrebe olakšavanja svakodnevnog života građana te sukladno tome i trenutnoj situaciji donositi određene mjere i odluke koje sasvim sigurno nisu lake, ali se donose na temelju struke i u najboljoj namjeri. Teško neka odluka ili mjera može obuhvatiti svaku životnu situaciju te moramo svi biti strpljivi, ukazivati na probleme, ali se držati uputa te na taj način štititi sebe i druge, vodeći brigu o najrizičnijim skupinama. Nikome nije lako, no izdržati ćemo slogom, zajedništvom i međusobnim razumijevanjem, rekao je Grivec.

Prenijeli smo mu i nekoliko Vaših upita.

1. Kako je moguće da za ulazak u Hrvatsku PCR test vrijedi 24 sata, a s ovakvim letovima koji su nam na raspolaganju putujemo i po nekoliko dana? Ako su već potrebni, zašto se ne rade na granici pri ulasku u Hrvatsku.? Da li se negativnim testom izbjegava samoizolacija u trajanju od 14 dana kao u nekim drugim zemljama EU?  Test je obavezan za sve ili samo određene osobe? Primjera radi. Relacija Turku-Helsinki autobusom, koji sad vozi samo ujutro, iz Turkua se kreće u 8. U 10 si u Helsinkiju pa u 12 ukrcaj za Frankfurt. Sad ako se uvede minimum  4 sata prije leta  treba se krenut dan ranije. U Frankfurtu se čeka do 19 i 30 za ukrcaj za Zg.  Kak ja mogu i test još napravit prije nego krenem.? Ako ga napravim dan prije, kad stignem u Zagreb on više NIJE VALJAN. Isto tako postoji mogućnost otkazivanja ili kašnjenja u zračnom prometu.

GRIVEC: Od strane Stožera CZ RH je na press konferenciji bila najavljena mogućnost uvođenja mjere potvrde o testiranju ne starije od 24 sata za osobe koje dolaze iz inozemstva i vraćaju se natrag unutar 72 sata, no nije donijeta takva odluka, vjerojatno zbog kompleksnosti provedbe takve mjere.

2. Budući da je ponovno uveden javni prijevoz 27.4.2020. u Hrvatskoj zanima me zašto nije uveden i javni prijevoz autobusom unutar Međimurja? Željeznički promet biti će uveden 11.5.2020., zanima me ako će biti uveden i unutar Međimurja ili ćemo opet biti zakinuti?

GRIVEC: Što se tiče javnog prijevoza, omogućen je gradski i prigradski u prvoj fazi popuštanja mjera, ali naši gradovi nemaju uvedenu takvu vrstu prijevoza. Prema najavi Stožera CZ RH očekujemo da će se javni prijevoz unutar županije dozvoliti u trećoj fazi popuštanja mjera.

3. Molim odgovor da li će od sljedećeg tjedna biti organiziran prijevoz djece u škole – Mihovljan, Novo Selo Rok itd.?

GRIVEC: S obzirom na donesene mjere i upute od strane nadležnog ministarstva i nacionalnog stožera za sada na žalost nije moguće organizirati takav prijevoz učenika. 

4. Da li tvrtka koja je dobila potporu za zadržavanje radnika, jer je bio zabranjen rad toj djelatnosti, smije svoje djelatnike za vrijeme za koje je dobila potporu za plaće djelatnika iste slati na kolektivni godišnji odmor?

GRIVEC: Upit je potrebno dostaviti Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Grivec je detaljnije predstavio i dvije inicijative koje su uputili Nacionalnom stožeru.

- Gotovo svakodnevno upućujemo Stožeru CZ RH razne upite i prijedloge te komuniciramo s njima na različite načine, pa smo tako upoznali nacionalni Stožer da mnoge tvrtke iz Međimurja te podružnice stranih tvrtki imaju potrebu dovoza manje količine robe iz susjednih zemalja ili iz skladišta vlastite tvrtke koja se nalaze u inozemstvu, vlastitim prijevozom (npr. u Mađarskoj je centralno skladište iz kojeg se preuzima roba i dovozi npr. u trgovačke lance u Hrvatskoj) ili obavljanje radova/poslova u stranoj zemlji koji traju dan-dva, molimo pojašnjenje da li osobe koje odu u stranu zemlju (Mađarska, Slovenija, Austrija i dr.) po robu ili radi obavljanja prije dogovorenog (i plaćenog) posla moraju biti prilikom dolaska u Hrvatsku u samoizolaciji ili ne, te koliko vremena trebaju biti izolirane.

Izolacija, naime, predstavlja veliki teret i za poslodavce (gube radnike) i za same zaposlenike (često puta im ti dani nisu plaćeni ili koriste godišnji odmor), a kako nas uvjeravaju poslodavci, radnici koji odlaze po robu ili obavljaju neki posao suzdržavaju se od bilo kakvog kontakta koji nije povezan s poslom. Znači, oni ne bi trebali biti ni sa kim, došli bi u sjedište svoje tvrtke u stranoj zemlji, u skladištu bi im utovarili robu i bez izlaska iz vozila vratili bi se u Hrvatsku, tj. obavili bi svoj posao i vratili se bez zaustavljanja u Hrvatsku. Držimo da su oni praktički izolirani prilikom obavljanja tog prijevoza/posla te da ne bi trebali biti u samoizolaciji koja im stvara probleme u poslovanju.

Odgovoreno je da Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere te se preporuča redovno praćenje objava na web stranici Ravnateljstva civilne zaštite te priopćenja Stožera civilne zaštite RH vezano uz donošenje novih odluka i mjera kako bi s istima bili upoznati (https://civilna-zastita.gov.hr/).

Poslali smo i upite vezano uz poslovne prostore kao što je poslovni prostor s oko 56 lokala, ukupne veličine cca 4.000 m2, na adresi Katarine Zrinski u Čakovcu, te prostori robnih kuća  koji nemaju izravne ulaze izvana nego samo glavni ulaz te veliki prostor s kojeg se ulazi u lokale i kojem su smješteni poslovni i prodajni  lokali, da li takvi prostori mogu započeti s radom. Ukoliko ne u ovoj drugoj fazi, da li će to moći u idućoj? Podsjećamo da su tu smještena osiguranja, turističke agencije, lutrija, prodajni dućani sa tekstilom, tepisima, odjećom, obućom, namještajem, elektro materijalom  i ostali gdje se ne stvaraju gužve.

Nažalost, za sada takvi poslovni prostori ne mogu raditi.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!