PITANJA I ODGOVORI

KRUNOSLAV FEKONJA POTVRDIO Dolazite li na 72 sata, test na koronavirus zasada nije obvezan

Voditelj Službe za granicu PU međimurske Krunoslav Fekonja odgovorio je na vaša pitanja. Pročitajte odgovore!

Rubrika ‘Pitanja i odgovori’ uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Voditelj Službe za granicu Policijske uprave međimurske, Krunoslav Fekonja, dao je odgovore na vaša brojna pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1.Živimo u Ljubljani u Međimurju imamo vinograd, voćnjak, vrt, kuću do sada smo dolazili na 72 sata i bili tamo u samoizolaciji. Trebamo li i mi ovaj PCR test napraviti prije ulaska u Hrvatsku?

Test na PCR trenutno nije obvezan, ali ostavljam mogućnost da se to promijeni. 

2.Sredinom ožujka došla sam iz Osijeka u Beč pomoći kćeri oko maloga djeteta.  Zanima me kako se mogu vratiti kući? Nemam osobni automobil. Mogu li moj suprug ili sin doći po mene ili neka druga mogućnost?

Ne mogu trenutno po Vas, osim da dođu do hrvatske granice. Moguće su promjene u skorije vrijeme pa sačekajte ako ne možete doći do slovensko-hrvatske granice. 

3.Zanima me od kad će biti obavezan PCR-test na koronavirus prilikom prelaska granice i ulaza u Hrvatsku?

Test na PCR trenutno nije obvezan, ali ostavljam mogućnost da se to promijeni. 

4.Suprug radi u Graz i nije dolazio doma 14 dana. U petak bi se vratio i kroz 72 sata se vratio ponovno u Graz.. Koja mu je sad procedura? Znamo da doma mora biti u izolaciji. Treba li stvarno imati kod ulaza u Hrvatsku potvrdu da je testiran?

Procedura za boravak do 72 sata zasada je ista kao i ranije. Test na PCR trenutno nije obvezan, ali ostavljam mogućnost da se to promijeni. 

5.Živim u Njemačkoj, tamo imam stalni boravak, ne radim i pred penziju sam. Zadesila sam se u BiH i čekam da se otvore granice, rado bih se vratila u Njemačku, brat mi je preminuo 17.travnja. Što mi je potrebno za prolazak kroz Hrvatsku? Putovnica je bosanska. Može li moja sestra njemačka državljanka doći po mene na granični prijelaz Gradiška, a da ja prođem BiH granicu pješice i nastavimo put za Njemačku?

Vi s osnova stalnog boravka možete tranzitom kroz Hrvatsku, ali sestra na taj način ne može.

6.Kako je moguće da za ulazak u Hrvatsku PCR test vrijedi 24 sata, a s ovakvim letovima koji su nam na raspolaganju putujemo i po nekoliko dana.? Ako su već potrebni, zašto se ne rade na granici pri ulasku u Hrvatsku.? Da li se negativnim testom izbjegava samoizolacija u trajanju od 14 dana kao u nekim drugim zemljama EU?  Test je obavezan za sve ili samo određene osobe?  Primjera radi. Relacija Turku-Helsinki s autobusom, koji sad vozi  samo ujutro, iz Turkua se kreće u 8. U 10 si u Helsinkiju pa u 12 ukrcaj za Frankfurt.  Sad ako se uvede minimum  4 sata prije leta  treba se krenut dan ranije. U Frankfurtu se čeka do 19 i 30 za ukrcaj za Zg.  Kako ja mogu i test još napraviti prije nego krenem.? Ako ga napravim dan prije, kad stignem u Zagreb on više NIJE VALJAN. Isto tako postoji mogućnost otkazivanja ili kašnjenja u zračnom prometu.   

Test na PCR trenutno nije obvezan, ali ostavljam mogućnost da se to promijeni. 

7.Moja kćerka se trenutno nalazi u Njemačkoj jer je došla u posjetu 13.3 i nije se mogla vratiti. Ona ima boravište u Zagrebu gdje studira i trebala bi pokupiti stvari iz studentskog doma i htjela bi nastaviti putovati u mjesto prebivališta u BiH. Treba li imati još kakve potvrde? Znamo da mora u izolaciju u BiH. 

Može tranzitom kroz Hrvatsku ali bez zaustavljanja, odnosno, ne može do studentskog doma.

8.Da li dijete smije biti u vrtiću ako u kućanstvu imamo osobu (baka djeteta) koja radi u Sloveniji i vraća se svaki dan kući te se nalazi u samoizolaciji?

Baka se mora pridržavati mjere samoizolacije, a ostatak obitelji ne.

9.Molim za info da li je za prelazak hrvatske granice sad dodatno potreban i rezultat PCR testa? Mediji su ga jučer puno spominjali, a službeno na koronavirus.hr stranici stoji “bit će” uvedeno. Znači, kao da bude, a još nije. U svakom slučaju bih molila za pojašnjenje i info gdje i koga pitati dalje na temu graničnih prelazaka. Partner bi mi trebao doći iz Njemačke slIjedeći tjedan na 72 sata, no, naravno da nema smisla da krene na put ako nema ispravnu informaciju. 

Test na PCR trenutno nije obvezan, ali ostavljam mogućnost da se to promijeni. 

10.Radim u Njemačkoj za slovensku firmu i trebao bi doma u Hrvatsku, ali se trebam vratiti za 10 dana. Zanima me da li mogu prekinuti samoizolaciju i vratiti se nazad raditi u Njemačku?  

O tome odlučuju epidemiolozi, odnosno prije povratka u Njemačku trebate rješenje Vašeg liječnika opće medicine ili ako ga nemate u Hrvatskoj onda dežurnog epidemiologa o prekidu samoizolacije.

11. Zanima me da li je moguć dolazak u RH na 72 sata (predavanje zahtjeva za osobni dokument), na određenu adresu na kojoj nemam prebivalište, Hrvatski sam državljanin s njemačkom adresom boravišta?  

Prijaviti možete i drugu adresu gdje ćete boraviti, ali za vrijeme boravka u Hrvatskoj ste u obveznoj samoizolaciji.

12.Ja sam hrvatski državljanin koji radi u BiH gdje imam prijavljeno privremeno boravište. Mogu li doći u HR na 72 sata i vratiti se u BiH? Trebam li po povratku u BiH biti u kućnoj izolaciji od 14 dana?

U BIH je obvezna samoizolacija 14 dana tako da Vam se to ne isplati ako morate raditi. 

13. Živim u Austriji gdje i radim, ali imam i prebivalište na otoku Murteru, Zanima me da li bi mogla otići u posjet svojima. Ako imam negativan korona test trebam li svejedno u kućnu izolaciju?

Samoizolacija je obvezna kad dođete bez obzira na negativan test. 

14.Imam hrvatsko državljanstvo i boravište na Tajvanu! Tajvan nije rizičan jer su Covid-19 free, odnosno imaju cijelu državu pod kontrolom i bez koronavirusa su! Moja supruga, tajvanska državljanka, kojoj je boravak u Hrvatskoj istekao 18. travnja i ja planiramo doći u Hrvatsku preko Frankfurta, jer su svi ostali letovi obustavljeni. Možemo li ući u Hrvatsku letom iz Frankfurta ili moramo doći automobilom (ako nema letova) i da li moramo biti u samoizolaciji 14 dana?

Bez vize supruga ne može. Samoizolacija je obvezna, a zračne linije nisu uspostavljene.

15.Kome se moramo javiti za propusnice, jer moja majka je sama i živi u Koprivnici, pa moramo do nje? Ona ima 76 godina i živi sama i tražila me da joj dođemo pomoći.

Lokalnom ili gradskom stožeru CZ.

15.Radim u Sloveniji, a državljanin sam RH i živim u Hrvatskoj. Radim u jako maloj firmi s troje radnika i to smo razdvojeni. Dnevno putujem i ja sad moram biti u samoizolaciji, niti s djecom ne mogu ići na vožnju biciklom. To je već katastrofa. A ovi koji dođu sa zaraženih dijelova države (Njemačka, Austrija) oni idu kamo žele i nitko ih ne kontrolira, sramota, dokle će to tako?

Vjerojatno još kraće vrijeme.

16.Zanima me da li ja koji dolazim iz Švedske u Mađarsku mogu proći granicu u Hrvatskoj i što me čeka kad dođem?

Ako ste hrvatski državljanin omogućiti ćemo Vam ulazak uz određivanje samoizolacije od 14 dana.
 
17.Zanima me da li ću u ovoj situaciji (privremenog boravka u Sloveniji) moći ići doktorima u RH tj obavljati preglede kod doktora u RH? 

Da, ali nakon samoizolacije od 14 dana, osim ako nije hitne prirode što pak morate rješavati sa svojim liječnikom. 

18.Ako uđem iz BiH u Hrvatsku zbog tranzita, jer idem dalje, postoji li neki vremenski rok napuštanja Hrvatske na propusnici koja se dobije na graničnom prijelazu?

Postavili ste pitanje iz kojeg je jasna Vaša namjera da odmah ne napustite Hrvatsku što nije moguće. Tranzit je moguć isključivo bez zaustavljanja. 
 
19.Umirovljenik ima slovensku i austrijsku mirovinu. Može li i od koga dobiti propusnicu za podizanje mirovine na bankomatu u Sloveniji i Austriji isti dan?

Trenutno nije moguće ali su moguća skora popuštanja u ograničenju putovanja. Savjetujem malo se strpjeti.

20.Imam hrvatsko i BiH državljanstvo, trenutno se nalazim u Hrvatskoj, pa me zanima mogu li prijeći u Bosnu, naravno uz samoizolaciju od 14 dana. Imam dolje djecu i nisam bila od Božića. Mogu li prijeći i što mi sve treba?

Možete uz važeću putnu ispravu.

21.Ako dolazim ovaj tjedan u petak u Hrvatsku (Zagreb), hoće li mi biti potrebna potvrda da sam negativan na Covid-19?

Test na PCR trenutno nije obvezan, ali ostavljam mogućnost da se to promijeni. 

22.Suprug mi je dobio papir za prelazak preko granice u Hrvatsku na 72 sata. Imamo li pravo ja i sin ići s njim budući da imamo prebivalište svo troje u Hrvatskoj, a boravište u Austriji?

Ako niste zaposleni vani Vi možete ući u Hrvatsku uz obveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

23.Dolazim iz Austrije svaki petak na 72 sata te isto tako namjeravam i ovaj petak. Da li je potreban PCR test ili smijem doći uz mjeru samoizolacije kao što sam do sada.?

Test na PCR trenutno nije obvezan, ali ostavljam mogućnost da se to promijeni. 

24.Htjela bi otići krajem petog mjeseca kod dečka u Njemačku na 2 tjedna. Zanima me mogu li bez problema proći na granici i moram li biti u samoizolaciji?

Trenutno nije moguće a do kraja svibnja se možda nešto promijeni.

25.Kako postupaju članovi kućanstva osobe koja je došla iz Austrije na 72 sata i nema simptome tj. povratkom u Austriju nastavlja normalno raditi. Moraju li članovi kućanstva biti 14 dana u izolaciji budući da su bili u kontaktu s osobom koja ponavljam nema simptome?

Samoizolaciju provodi onaj kome je određena i ako se ista poštuje ostatak obitelji normalno funkcionira. 

26.Državljanin sam Bosne i Hercegovine s prebivalištem u Bosni i Hercegovini. Direktor sam tvrtke u Zagrebu (nerezident, bez zasnivanja radnog odnosa) i jedino ovlašteno lice, zapošljavam ljude iz Hrvatske i dijelom iz inozemstva. Imao bi potrebu, zbog posla isključivo, doći u Hrvatsku na 24-48 sati, obaviti poslove koje imam i vratiti se u Bosnu i Hercegovinu. Postoji li mogućnost  za ovakav prijelaz granice? Što se tiče vraćanja u Bosnu i Hercegovinu, poznata mi je procedura. Drugo pitanje se odnosi na zaposlenike firme. Naime, isti imaju prebivalište u Hrvatskoj (uredne radne dozvole). Mogućnost njihovog ulaska u Hrvatsku?

Nije moguće. Radnici moraju 14 dana u samoizolaciju ulaskom u Hrvatsku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije