Vijesti / Koronavirus - Pitanja i odgovori
Koronavirus - Pitanja i odgovori
PITALI STE NAS 'Živim u Sloveniji. Mogu li u Hrvatsku na 72 sata na Svetu potvrdu?'
Ilustracija/Marijan Susenj/PIXSELL

DONOSIMO ODGOVORE

PITALI STE NAS 'Živim u Sloveniji. Mogu li u Hrvatsku na 72 sata na Svetu potvrdu?'

Voditelj Službe za granicu PU međimurske Krunoslav Fekonja odgovorio je na vaša pitanja. Pročitajte odgovore!

Rubrika 'Pitanja i odgovori' uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec dao je odgovore na nekoliko vaših pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1. Budući da za nekoliko dana trebam dobiti radnu dozvolu i papire neophodne za prelazak u RH kod poslodavca zanima me da li ću morati ići u samoizolaciju na adresu koja se navede kao moje mjesto boravka?

Morat ćete proći samoizolaciju.

2. Imam dvojno državljanstvo, austrijsko-hrvatsko (osobnu nisam trebala već godinama i slučajno sam uočila da je istekla prošle godine). Mogu li doći na 72 sata u Hrvatsku?

Ako radite u Austriji možete.

3. Državljanka sam Hrvatske s prebivalištem u Hrvatskoj. Trenutno se nalazim u Srbiji kod izvanbračnog supruga i za koji dan će mi isteći boravak. Moj izvanbračni suprug je i hrvatski državljanin s prebivalištem u Srbiji. Može li on bez problema ući u Hrvatsku?

Može kao hrvatski državljanin.

4. Radim i prijavljen sam u Njemačkoj, a boravište mi je u Hrvatskoj. Mogu li doći na svoju prijavljenu adresu u Hrvatskoj i unutar 72 sata povesti u Njemačku moga sina od 12 godina koji živi s majkom na drugoj prijavljenoj adresi, 5 km od moje adrese. Sin prema sudskoj odluci ima pravo da pola ljetnih praznika provede sa mnom u Njemačkoj, a majka je spremna dati i izjavu da to može biti i ranije zbog trenutnog održavanja online nastave koju na isti način može pratiti i u Njemačkoj?

Ako ste hrvatski državljanin možete doći u Hrvatsku. Za ostalo se strpite.

5. Trenutno se nalazim u Hrvatskoj s mamom i sinom od 3 godine. Ja i sin imamo boravak u Njemačkoj i živimo tamo od svibnja 2019.godine. Ja sam radila tamo. Trenutno ne radim i došli smo u Hrvatsku na odmor. Sada zbog Covida-19 nismo mogli putovati natrag za Njemačku. Problem je sljedeći: mama je u Njemačku došla sa svojim autom i taj je auto sada ostao tamo registracija mu izlazi 18. svibnja. Zanima me kako nas troje možemo otputovati za Njemačku sada i može li se uopće putovati ili ćemo imati problema na granici?

Vi ako imate regulirani boravak tamo na hrvatskoj granici će vas pustiti. Obzirom da ne radite nisam siguran za druge zemlje pa se raspitajte kod njih. Majka trenutno ne može.

6. Imam hrvatsko državljanstvo i radim kao tehničar koji obavlja nabavu materijala za firmu iz Austrije. Od firme sam dobio potvrdu za kretanje po Sloveniji i Hrvatskoj. Zanima me koja su moja ograničenja u Hrvatskoj i koliko se smijem zadržati, jer bih trebao obići nekoliko firmi u Hrvatskoj?

Ako ste vani možete doći uz mjere samoizolacije, tako da trenutno obilazak više firmi nije moguće.

7. Prijavljena sam i radim u Njemačkoj. Mogu li unutar 72 sata u Hrvatsku i vratiti se bez samoizolacije u Hrvatskoj i Njemačkoj?

Ako ste hrvatski državljanin možete, a za Njemačku se raspitajte kod poslodavca.

8. Sin i ja državljani smo Hrvatske. U ožujku smo otišli u posjet mom dečku u Nizozemsku. U travnju smo se trebali vratiti kući, ali su nam otkazali let. Htjeli bismo to sada učiniti jer sam ja u 8. mjesecu trudnoće i moram obaviti određene preglede i roditi. Vozio bi nas moj dečko, nizozemski državljanin, koji bi se u roku od 72 sata vratio u Nizozemsku. Je li to moguće? Možemo li prijeći Njemačku, Austriju i Sloveniju bez problema pošto bi to bio samo tranzit? I hoće li moj dečko imati problema pri povratku? Mora li imati neku potvrdu?

Vi se možete vratiti, on trenutno ne može.

9. Državljanin sam Hrvatske i Srbije. Prijava prebivališta je u Hrvatskoj, dok u Srbiji radim i imam prijavu boravka. Mogu li doći u Hrvatsku na 48 sati te se nesmetano vratiti u Srbiju? Ukoliko je moguće,koji granični prijelazi su otvoreni?

Možete u Hrvatsku a za povratak se morate raspitati u susjednoj zemlji.

10. Ja i moje dvoje djece smo austrijski državljani. Trenutno smo u Srbiji i moramo hitno da se vratimo za Austriju jer sam trudna 5 mjeseci. Moj suprug je srpski državljanin i nema vizu, ali ima prijavu stana u Beču. Ja sam zvala i odvjetnika i ambasadu u Beču i oni su rekli da će ga pustiti, jer ne postoji druga mogućnost da se vratimo. On će se testirati na Covid-19. Možemo li proći kroz Hrvatsku?

Vi sa djecom možete, a suprugu samo prijava stana nije dovoljna.

11. Živim i radim u Sloveniji. Moj nećak ima krajem svibnja Svetu potvrdu (firmu) i moj sin mu je kum. Možemo li prijeći granicu i vratiti se za 72 sata?

Ne može za sada, no moguće su promjene pa se strpite.

12. Moji roditelji se nalaze u Italiji od 12 mjeseca i trebaju se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, gdje im je prebivalište. imaju hrvatsko državljanstvo. Mogu li se vratiti bez problema i samoizolaciju obaviti kod kuće? Ja imam 2 male djece koja su sa mnom u Italiji i htjela bih, ako je moguće, vratiti se s njima i ostati u BiH do rujna, jer ovdje nema ni posla ni škole. I ja imam hrvatsko državljanstvo.

Možete, koristeći granični prijelaz Bregana ili Macelj.

13. Zanima me kako mogu doći u RH, hrvatsko državljanstvo imam , a radim u Sloveniji gdje i boravim. Voljela bih posjetiti roditelje u RH. Mogu li to za vikend na 48 sati i što mi je potrebno? Radim kao liječnica ovdje u Sloveniji, a sa mnom bi išli i moj muž koji je slovenski državljanin i dvoje djece koja imaju dvojno znači hrvatsko i slovensko državljanstvo?

Na 48 sati možete doći sami bez obitelji.

14. Nalazim se u BiH, trebala bi dobiti Ugovor o radu u Njemačkoj. Mogu li ja s tim papirom otići raditi bez problema?

Nije moguće.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!