Vijesti / Koronavirus - Pitanja i odgovori
Koronavirus - Pitanja i odgovori
PITALI STE NAS 'Zašto prekogranični radnici koji svakodnevno putuju na posao moraju biti u samoizolaciji?'
Slavko Midzor/PIXSELL

DONOSIMO ODGOVORE

PITALI STE NAS 'Zašto prekogranični radnici koji svakodnevno putuju na posao moraju biti u samoizolaciji?'

'Ima nas jako puno koji svakodnevno putujemo u Sloveniju i Austriju na posao i možemo samo s posla na posao. Ne možemo registrirati vozila, otići u trgovinu ili bilo što drugo'

Rubrika 'Pitanja i odgovori' uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u rješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec dao je odgovore na nekoliko vaših pitanja koja ste nam postavili na e-mail pitanja@emedjimurje.hr.

1. Zašto mi prekogranični radnici koji svakodnevno putujemo na posao u Sloveniju moramo biti u samoizolaciji i do kad će to trajati? Mi smo diskriminirani iz društva i ne možemo obaviti ni osnovne životne potrebe. Ako ta situacija potraje cijelu godinu hoćemo li do onda biti u samoizolaciji? 

Stožer CZ Republike Hrvatske donosi odluke i mjere sukladno situaciji i procjeni struke. Stožer CZ MŽ te stožeri JLS-e  te ostale službe i institucije provode naloženo. Svi smo svjesni činjenice da neka odluka ili mjera ne može obuhvatiti svaku životnu situaciju, pa ima i određenih nelogičnosti na koje skrećemo pozornost s ciljem olakšavanja života naših građana, djelatnika, poduzetnika… Stožer CZ RH ovisno o mogućnostima i procjeni te balansu između sprječavanja širenja COVIDA-19 i životnih potreba donosi određene odluke, mjere i uputstva te sukladno procjeni dolazi do popuštanja početnih mjera.

2. Zanima me kako dugo Međimurska županija misli držati dnevne migrante u samoizolaciji? Ima nas jako puno koji svakodnevno putujemo u Sloveniju i Austriju na posao i možemo samo s posla na posao. Ne možemo registrirati vozila, otići u trgovinu ili bilo što drugo. Slovenci i Austrijanci koji rade sa nama u istoj firmi mogu se slobodno kretati nakon posla. Zašto se to ne uvede i za nas dnevne migrante? 

Stožer CZ Republike Hrvatske donosi odluke i mjere sukladno situaciji i procjeni struke. Stožer CZ MŽ ne donosi mjere i odluke, a u okviru mogućnosti smo predložili nacionalnom Stožeru ublažavanje nekih mjera, pa i vezano uz dnevnu migraciju, početno bi bila nemoguća.

Svjesni smo činjenice da neka odluka ili mjera ne može obuhvatiti svaku životnu situaciju te svi skupa moramo imati razumijevanje za određene nedostatke, jer glavni je cilj sprječavanje širenja ovog virusa i za sada se Hrvatska dobro drži, a Međimurje još bolje. Stožer CZ RH ovisno o mogućnostima i procjeni te balansu između sprječavanja širenja COVIDA-19 i životnih potreba donosi određene odluke, mjere i uputstva te sukladno procjeni dolazi do popuštanja početnih mjera.

3. Pošto u Međimurju već duže vrijeme nema oboljelih, zašto se netko ne potrudi da se kod nas ukine samoizolacija, ili da se bar smanji na 7 dana, ili pak da se daju nekakve propusnice da odemo barem negdje u prirodu gdje nećemo nikoga ugroziti? Govorim to jer sam ribolovac i ne smijem van iz kuće, a u ribolovu na rijeci nema blizu mene nikoga na kilometar. Isto tako, zašto ne kažete neku riječ o vozačima kamiona koji su već skoro dva mjeseca u samoizolaciji. Kad će njima biti dopušteno da izađu iz kuće? I još jedno. Mogu li se testirati na koronavirus i kome da se javim za testiranje? I ako nalaz bude negativan može li se samoizolacija prekinuti?

Stožer CZ RH donosi odluke i mjere sukladno situaciji, samoizolacija je obavezna za sada, znamo da nije lako. Testiraju se osobe sa sumnjom na virus te kad imaju određene simptome, jer nalaz može biti negativan, a kasnije se razvije bolest. Nikome nije lako, no trebamo izdržati radi svih nas, napose rizičnih skupina.

O samoizolaciji je bilo govora i na jučerašnjoj press konferenciji Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec obavijestio je kako je upućena inicijativa Nacionalnom Stožeru da osobe koje odu u stranu zemlju (Mađarska, Slovenija, Austrija) po robu ili radi obavljanja prije dogovorenog posla ne moraju prilikom dolaska u Hrvatsku otići u samoizolaciji koja predstavlja veliki teret i za poslodavce i zaposlenike.

- Radnici koji odlaze po robu ili obavljaju neki posao suzdržavaju se od bilo kakvog kontakta koji nije povezan s poslom. Znači, oni ne bi trebali biti s nikim, došli bi u sjedište tvrtke u stranoj zemlji, utovarili robu i bez izlaska iz vozila vratili bi se u Hrvatsku. Tražimo da te osobe ne budu u samoizolaciji, jer nemaju nikakve simptome
koji bi ukazivali da su zaraženi virusom COVID-19. Jednako tako, moramo voditi računa i o dnevnim migrantima, obzirom da smo na granici Slovenije i Mađarske, u blizini Austrije i ako smo se cijelo to vrijeme uspjeli uspješno nositi sa pandemijom, vjerujem da prateći brojke i u susjednim zemljama se može tražiti pojednostavljenje života tim ljudima. Uz naravno, poštivanje svih uputa, preporuka i mjera - pojasnio je načelnik Grivec.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!