Vijesti / Koronavirus - Pitanja i odgovori
Koronavirus - Pitanja i odgovori
VIDEO Može li se putovati iz općine u općinu?
E.M.

ODGOVORI NA VAŠA PITANJA

VIDEO Može li se putovati iz općine u općinu?

Rubrika 'Pitanja i odgovori' uvedena je kako bi vam što brže i točnije pomogli u riješavanju svih problema koji se javljaju vezano uz aktualnu situaciju s koronavirusom. Pri tome napominjemo da su zbog čestih promjena pravila odgovori koje prenosimo službeni na dan objave te da postoji mogućnost promjena. Pratite nas i dalje jer gotovo svakodnevno donosimo novosti.

Nenad Plevnjak, voditelj službe PU međimurske i Krunoslav Fekonja, voditelj Službe za granicu PU međimurske danas su u našoj emisiji 'Život s virusom' odgovarali na brojna pitanja koja ste nam uputili posljednjih dana, a tiču se novonastale situacije, ograničenog kretanja i propusnica.

>>> Sve informacije, savjete, pitanja i ostalo o koronavirusu pogledajte klikom ovdje!

POGLEDAJTE VIDEO:

picture
 

Posljednjih dana svjedoci smo tome da su društvene mreže preplavljene različitim informacijama od kojih je veliki broj neprovjeren. Kako se vi nosite sa svim time?

Plevnjak: Mi kao policija apeliramo da se svi građani Međimurske županije dosljedno pridržavaju dosad naloženih uputa i mjera Županijskog stožera civilne zaštite, odnosno odluka nacionalnog stožera civilne zaštite, da ostanu doma i da što manje frekventno obilaze mjesta, naselja, gradove i bilo koja druga mjesta bez određene potrebe i ikakvih razloga. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, 23. ožujka 2020. godine donio je Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH. To izgleda kao jedna od težih mjera koje smo morali poduzeti i mi svakodnevno imamo kontrolne-blokadne punktove gdje provjeravamo sve osobe koje moraju raditi npr. zdravstvu, novinarstvu ili bilo koje druge službe. Tu provjeravamo da li oni imaju propusnice izdane od nadležnih osoba – odgovorne osobe u firmama, liječničkih ustanova ili županijskih odnosno općinskih stožera civilne zaštite.

Nacionalni stožer donio je odluku koja sadrži osnovne globalne mjere podijeljene u nekoliko točaka. One donose opću odluku o ograničenju kretanja, donose iznimke odnosno mogućnosti da se kreće iz mjesta u mjesto pod određenim uvjetima i određuje tko, za pojedine grupe ljudi koje se mogu kretati, izdaje propusnice.

Koliko je vama teško i kako se snalazite u ovoj situaciji?

Plevnjak: Imamo puno poziva. Apeliram na građane da posjete službene stranice općinskih civilnih stožera, odnosno Međimurskog stožera civilne zaštite gdje je dobro objašnjeno na koji način može biti fluktuacija između ljudstva. Nećemo restriktivno provoditi mjeru, ići ćemo na ruku ljudima. Ako prolaze općinski dio, tj. ako prelaze iz naselja u naselja koje su u općinskom dijelu, nećemo raditi nikakve restrikcije. (pogledajte video od 4:10 do 5:20 minute)

Pitanje gledatelja: Da li je moguće putovati iz općine u općinu na području Međimurja bez propusnice?

Plevnjak: Tolerirat će se ako netko primjera radi, iz Ivanovca mora u Žiškovec budući da je u pitanju grad Čakovec, a prelazi preko Šenkovca. Ako osobe moraju u drugu općinu, te osobe moraju imati propusnicu ili od liječnika opće prakse u tom mjestu ili nadležnog civilnog stožera. Ako netko tko živi na području općine Sv. Martin na Muri, a netko na području općine Štrigova i ne spada u ove navedene kategorije bez propusnice ne može ići iz jedne u drugu.

Koja je svrha ograničenja kretanja, a izdaju se propusnice za shopping u Kauflandu, Lidlu i slično? A u mjestu prebivališta ima veći broj dućana? Iz Šenkovca sam da li smijem do Grame i Kauflanda? Da li i treba propusnica da odem u ljekarnu podići lijekove? Da li mi treba propusnica da idem u ljekarnu iz Vukanovca u Lopatinec po lijekove za dijabetičara? Kako ću kupiti meso ako u mjestu prebivališta nema mesnice?

Plevnjak: Apeliram, svesti na minimalnu mjeru kretanje, ukoliko si građani mogu u svom mjestu prebivališta nabaviti namirnice za osobnu potrebu neka to radije nabave tamo. Ako nemate ljekarnu u svom mjestu prebivališta slobodno zatražite propusnicu za jedan dan ili više. Dakle neka se građani čuju sa lokalnim stožerom za civilnu zaštitu, objasniti im situaciju, ako imate starije kućanstvo neka se mlađi ukućani ili susjedi pobrinu za njih da im nabave osnovne živežne namirnice.

S obzirom na to da sam ja iz Varaždinske županije, a otac od 71 godine u Čakovcu da li mogu do njega, molim informaciju koja mi potvrda potrebna i od koga da mogu do njega?

Drugo pitanje: Tata mi je na rehabilitaciji u Varaždinskim toplicama i svakih nekoliko dana mu je potrebno odnijeti osnovne potrepštine, kako to sada izvesti?

Plevnjak: U oba slučajeva neka se jave svom liječniku opće prakse te će im liječnik sigurno napisati propusnicu za slobodno kretanje do roditelja.

Apeliram sve poslodavce da promptno izdaju za svoje zaposlenike propusnice ako su iz drugih mjesta prebivališta da ne bi bili problemi u prometu.

Odgovore na ostala pitanja pogledajte u videu.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!