KAJ SE FINO PEČE?
LJUBICA KUTNJAK IZ MURSKOG SREDIŠĆA Raskošna pita od jabuka s lješnjacima
U svijet pečenja kolača uvela ju je baka te i danas rado sprema slastice po starinskim receptima
Ljubica Kutnjak iz Murskog Središća aktivna je članica Udruge „Sport za sve” Mursko Središće. Ova skromna žena na nedavnom Festivalu međimurskih slastica „Bakini kolači” osvojila je treće mjesto s izvanrednim receptom za pitu od jabuka s lješnjacima.
No, ovo nije priča samo o osvajanju nagrade, već o predanosti, tradiciji i strasti prema kuhanju. Ljubica Kutnjak već na prvu nas je osvojila svojim skromnim stavom i velikom strašću prema kulinarstvu kad je s nama ponosno podijelila svoje iskustvo.
- Velika sam zaljubljenica u kuhanje, a naročito pečenje kolača u čemu sudjelujem još od djetinjstva. Uvijek sam s bakom rado spremala kolače i bilo mi je lijepo, rekla nam je Ljubica. - Skupljam starinske recepte te rado sudjelujem na natjecanjima u spremanju kolača. Jest da svi mi gajimo nadu za pobjedom, no važnije od svega mi je sudjelovanje te druženje, a nagradu će svatko dobiti prema svojim zaslugama, dodala je.
Zahvaljujući odličnom kolaču Ljubica je osvojila treće mjesto. Njezin recept za pitu od jabuka s lješnjacima nije samo ukusan, već i obogaćen obiteljskom poviješću. Njeno iskustvo s bakom, zajedničko pripremanje kolača i čuvanje starih recepata ono je što čini svaki zalogaj ove pite posebnim.
- Recept za pitu od jabuka s lješnjacima podrazumijeva pažljivo izmjerene sastojke i tradicionalnu pripremu. Zamijesi se tijesto od brašna, praška za pecivo, jaja, šećera, ulja, mlijeka i malo vanilin šećera te podijeli na dva dijela. Jedan dio se položi na nauljen i pobrašnjen lim. Na njega se stavi nadjev od jabuka koje ste prethodno prodinstali sa šećerom. Nadjev od jabuka posipate s prženim mljevenim lješnjacima te na to stavite drugi dio tijesta, no ne ribanog, već nadrobljenog prstima. Krajnji rezultat je sočna i hrskava pita koja osvaja na prvi zalogaj, otkrila nam je Ljubica.
No, Ljubica nije došla na festival samo s receptom. Obučena u staru odjeću, pregaču i bluzu te maramu stariju više od stotinu godina koju je nosila na glavi, svjedočila je o prošlim vremenima što je dodalo posebnu notu autentičnosti njenom izlaganju, istinski odražavajući predanost tradiciji.
Ukusnim kolačem te svojom skromnošću Ljubica Kutnjak nije samo osvojila nepca članova žirija, već i srca brojnih posjetitelja. Njezina priča i strast prema kuhanju podsjećaju nas na važnost očuvanja tradicije i dijeljenja ljubavi prema hrani s bližnjima.
Sastojci:
- 280 g brašna
- malo praška za pecivo
- jedno jaje
- 4 žlice šećera
- 4 žlice ulja
- 3 žlice mlijeka
- malo vanilin šećera
Nadjev:
- jabuke
- šećer
- prženi mljeveni lješnjaci
-
U zimi, kada smo manje izloženi suncu, dolazi do dodatne pohrane masti...
-
NK Podturen organizira (tradicionalni) 12. Malonogometni turnir 'Podturen 2024.'
-
Proteklog vikenda, čakovečki advent zablistao je uz prisustvo ljepotica koje će se natjecati za titulu Miss Beauty Međimurske i Varaždinske županije
-
Muzej Međimurja Čakovec poziva Vas na otvorenje izložbe „Odgajani za uspjeh - obitelj Legenstein'' u petak, 15. 12. 2023. u 18 sati u Izložbeni salon MMČ-a
-
Ove je nedjelje tvrtka PRIMABIRO iz Čakovca organizirala lijepo božićno druženje za djecu svojih zaposlenika
Reci što misliš!