Vijesti / Kaj se fino peče?
Kaj se fino peče?
MARIJA JAMBROŠIĆ IZ PODTURNA Kuruzni tureki za prste polizat!
MH

KAJ SE FINO PEČE?

MARIJA JAMBROŠIĆ IZ PODTURNA Kuruzni tureki za prste polizat!

Iako u mirovini Marija je aktivna u nekoliko udruga

Na nedavno održanom Festivalu međimurskih slastica 'Bakini kolači' posjetitelji su imali priliku uživati u raznolikosti tradicionalnih kolača i slastica. Među izlagačima koji su privukli pažnju svojim specijalitetima bila je i Marija Jambrošić, koja je zajedno sa svojim kolegicama, 'pucama 'z Podturna', pripremila nekoliko vrsta kolača.

S osmijehom na licu s nama je nesebično podijelila recept za omiljene kuruzne tureke.

- Tureki su napravljeni po starinski, kak je negda moja mama delala. Negda smo ne meli peneze. Kaj smo meli na dvoru, to se peklo. Nesmo meli pšeničnu melu, nego narodnu ili kuruznu. Tureki su sitovni. Jenoga si celo polne kosal. Či je bil bole trdi, duže si ga jel, rekla nam je ova 80-godišnjakinja koja je radni vijek provela kao prodavačica.Sada pak uživa u mirovini, no i dalje je vrlo aktivna. Sa svojim 'pucama 'z Podturna' angažirana je u nekoliko udruga, među kojima su i Kulturno-umjetničko društvo Podturen te crkveni zbor. Umirovljeničke dane rado prikrati i ručnim vezom ili pak izradom cvijeća od krep papira. Ponosna je baka i prabaka. 

- Lepo mi je v penziji. Velido male su penzije. No, kak' imamo, tak živimo. Ničesa smo ne želni. Skuham si, spečem, i kaj mi je drugo treba?, rekla nam je ova vitalna 80-godišnjakinja.

- Mi, 'puce 'z Podturna' vam delamo sve. Pjevamo, plešemo, pečemo kolače i svadimo se. 
Kaj bum sam čekala smrt? Moram živeti do smrti, dodala je Marija te otkrila kako je nedavno proslavila 80. rođendan, a proslava je trajala puna tri tjedna.  

Sastojci:
- 20 dag kosane masti
-  3 dcl vrhnja
- malo šećera
- malo soli
- malo sode bikarbone
- kukuruzno brašno 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video