Vijesti / Kaj se fino peče?
Kaj se fino peče?
ZIMNICA Originalni makedonski recept za najkremastiji ajvar od paprika

ajvar

ZIMNICA Originalni makedonski recept za najkremastiji ajvar od paprika

Ajvar - rajskog okusa Balkana! Saznate kako pripremiti autentični makedonski ajvar

Otkrijte autentičnu makedonsku recepturu za ajvar, koja zahtijeva strpljenje i posvećenost, ali će rezultirati ajvarom čiji okus će vas ostaviti bez daha. Ovo nije brza, ni jeftina varijanta, ali povrat investicije u obliku okusa je nevjerojatan. Savršen je kao prilog roštilju, idealan u kombinaciji sa slanim sirom i pršutom, ili jednostavno kao namaz na tostiranom kruhu.

SASTOJCI:

  • 14 kg crvene rog paprike
  • 1 l kvalitetnog ulja
  • 200 g šećera
  • 200 ml vinskog octa
  • 3 žlice soli
  • 15 - 25 komada ljutih feferona (oprezno)

PROCEDURA:

1. Korak: Magija na roštilju

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Operite i pažljivo osušite crvene rog paprike. Zatim ih postavite na roštilj i pecite ih dok koža ne postane crna i blago 'odignuta'. Bitno je okretati paprike kako bi se ravnomjerno zapekle sa svih strana. Nakon pečenja paprike stavljajte u lonac koji držite pokriven poklopcem, kako bi se paprike dobro obarile.

2. Korak: Izazov čišćenja

Kada su sve paprike pečene, pripremite pladnjeve i noževe za čišćenje. Potrudite se pažljivo ukloniti koštice i kožu sa svake paprike. Temeljitost u ovom koraku rezultirat će kremastijim ajvarom. Očišćene paprike stavite u cjedilo kako bi se maksimalno ocijedile.

3. Korak: Sjeckanje

Nakon što ste uspješno očistili sve paprike, narežite ih na male komadiće od približno 1 cm x 1 cm.

4. Korak: Magija na štednjaku / plameniku

Pripremite veliki lonac i plamenik. U lonac ulijte ulje, dodajte šećer, sol i vinski ocat. Promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte pripremljene komadiće paprike (nakon što su se dobro ocijedilI) i kuhajte najmanje sat vremena (ovisno o količini tekućine), uz neprestano miješanje. Ljute feferone zarežite po sredini i dodajte ih u lonac pri kraju kuhanja, oko pola sata prije nego što će ajvar biti gotov. Ajvar je spreman kada postigne željenu gustoću. Tada izvadite feferone, odnosno ostatke njihove kožice.

5. Korak: Konačni dodir majstora

Prije nego što ajvar stavite u teglice, pobrinite se da su one čiste i sterilne. Nalijte ajvar skoro do vrha teglica, dobro ih zatvorite i okrenite naopako kako bi se postupak hlađenja odvijao postepeno.

Na kraju, imat ćete od 6 do 8 prefinih teglica ajvara. Ali budite upozoreni, ovo nije samo ajvar. To je kremasta rapsodija okusa, slatka na prvi pogled, ali s blago ljutim završetkom. Upravo takav treba biti, inače ćete se teško suzdržati od toga da ne pojedete cijelu teglicu odjednom! Ajvar ove kvalitete vrijedi svake minute uložene u pripremu.

Najnovije

Reci što misliš!