Vijesti / Kaj se fino peče?
Kaj se fino peče?
NON PLUS ULTRA Donosimo recept Danice Novak za prhke kolačiće sa šaumom i pekmezom
MH

KAJ SE FINO PEČE?

NON PLUS ULTRA Donosimo recept Danice Novak za prhke kolačiće sa šaumom i pekmezom

Hrskavi i prhki keksići mame svojim izgledom, ali i okusom

Udruga žena Gornji Hrašćan rado je viđen gost na brojnim manifestacijama na području Općine Nedelišće. Njihove vrijedne članice, predvođene predsjednicom Danicom Novak, tako su sudjelovale na drugom Festivalu cekara održanom u sportskoj dvorani Osnovne škole Nedelišće. Predstavljajući cekare te druge uporabne predmete od komušine marljive su članice pokazale da su odlične čuvarice vrijedne tradicijske baštine, a cijeli su događaj zasladile ukusnim zalogajčićima.

Naime, gotovo da i nema manifestacije koju ne bi upotpunile kolačima. Stoga nas i ne čudi da je oko njihovog stola vladala tolika gužva. U moru raznih slastica za oko su nam zapeli primamljivi kolačići.

- Kolačići se zovu non plus ultra. Recept sam pronašla u kuharici te nisu zahtjevni za pripremu, rekla nam je Danica koja rado peče kolače za svoje najdraže, svaki vikend po čak dvije vrste.

- Najprije u zdjeli zamijesite margarin, brašno i jaja. Ostavite da malo odstoji, a potom ga razvaljate te modlicama izrežete kolutiće koje poslažete na lim za pečenje. Keksiće nakratko pecite, zatim izvadite van iz pećnice te na svaki kolutić stavite šaum od bjelanjaka i stavite natrag u pećnicu. Peku se dok ne poprime zlatno žutu boju, podijelila je s nama Danica.

Kad se ohlade donju stranu kolačića premažite pekmezom te ih spojite po dvoje. U slast!

Sastojci za tijesto:

- 280 g oštrog brašna

- 250 g margarina

- 3 žumanjka

- 50 g šećera

- vanilin šećer

Sastojci za nadjev:

- 3 bjelanjka

- 200 g šećera u prahu

- pekmez

Najnovije

Reci što misliš!