KAJ SE FINO PEČE?
OREHNJAČA Domaća orehnjača koja će vas oduševiti izgledom, mirisom i okusom
Recept za orehnjaču prenosi se iz generacije u generaciju
Miris domaće orehnjače nešto je čemu je teško odoljeti. Rado viđena na svakom obiteljskom stolu domaću orehnjaču odlikuje fin okus, meko tijesto i bogat nadjev. Ovaj tradicionalni kolač priprema se u brojnim obiteljima diljem Međimurja, a vrijedne kuharice prenose recept iz generacije u generaciju.
Evo kako se priprema. U šalicu toplog mlijeka stavite dizati svježi kvasac te tomu dodate malo šećera i brašna. U zdjeli miksajte maslac sobne temperature sa šećerom dok ne postane pjenast, postepeno dodajući brašno i mlijeko te na kraju dignuti kvasac. Tijesto miješajte tj. tucite u zdjeli dok se ne počne odvajati od kuhače, ili se poslužite mikserom sa spiralnim nastavcima, te ga ostavite sat vremena na toplome da se digne. Za to vrijeme pripremite nadjev. Zagrijete mlijeko sa šećerom i prelijete preko mljevenih oraha. Po želji, u smjesu možete dodati naribanu koricu limuna i rum ili pak grožđice. Kad se tijesto diglo podijelite ga na dva dijela, razvaljajte i nafilajte nadjevom od oraha, a potom zarolajte i stavite u nauljen i pobrašnjen lim. Prije pečenja orehnjaču premažite jajetom. Peče se oko sat vremena na temperaturi od 160 stupnjeva. Dobar tek!
Sastojci za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 200 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 2 žutanjka
- 80 g maslaca
- svježi kvasac
- naribana korica limuna
- malo soli
Sastojci za nadjev:
- 500 g mljevenih oraha
- 200 ml mlijeka
- 150 g šećera
- naribana korica limuna
- žlica ruma
Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr
-
Osim što lijepo miriši, vrlo je zgodan i učinkovit pomagač u domaćinstvu.
-
Sudionici Križnog puta mladih prkosili kiši... Odmorit će u Belici i sutra nastavljaju do Svetog Jurja na Bregu
-
Ekipa Zrinski II se s važnim bodom iz Osijeka vraća u Čakovec
-
Poraz u Zagrebu
-
Kulturno umjetničko društvo Donji Vidovec održalo je redovnu godišnju skupštinu na kojoj su sumirali rad
Reci što misliš!