KAJ SE FINO PEČE?

TANKA ZLEVANKA Tradicionalno međimursko jelo koje se zbog odličnog okusa proširilo i na druge krajeve

Jednostavno, sočno i brzo!

Zlevenka, zlevanka, zlevanjka, zljevka… različiti su nazivi za
isto jelo karakterističan za naše podneblje. I kako postoje
različiti nazivi za ovo jelo, također postoje i različite
varijante njezine pripreme. U ovotjednoj rubrici ‘Kaj se fino
peče?’ donosimo vam recept za tanku zlevanku.

>> TANKA ZLEVANKA Tradicionalno međimursko jelo koje se zbog odličnog okusa proširilo i na druge krajeve

Evo kako ju pripremiti! Za ovo jelo nije vam potreban mikser, već
samo pjenjača. U posudu postepeno dodajete jaje, mlijeko, jogurt,
vrhnje, brašno, prašak za pecivo, ulje, šećer i malo soli.
Sastojke dobro izmiješajte i izlijete na nauljen i pobrašnjen
lim. Prije pečenja zlevanku prošarajte s dvije-tri žlice kiselog
vrhnja te stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Peče se
oko 30 minuta. Zlevanka je gotova kad porumeni te sa strane
poprimi zapečenu koricu. Zlevanku narežite i poslužite svojim
najdražima, a po želji možete je posipati i kristal šećerom.
Dobar tek!

Sastojci:

– 1 jaje

– 2 dl mlijeka

– 1 jogurt (200 ml)

– 150 ml kiselog vrhnja

– 150 g oštrog brašna

– pola praška za pecivo

– malo ulja

– 3 žlice šećera

– malo soli

Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica
na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog
deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici
i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i
razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail
adresu recepti@emedjimurje.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije