Vijesti / Kaj se fino peče?
Kaj se fino peče?
TANKA ZLEVANKA Tradicionalno međimursko jelo koje se zbog odličnog okusa proširilo i na druge krajeve
MH

KAJ SE FINO PEČE?

TANKA ZLEVANKA Tradicionalno međimursko jelo koje se zbog odličnog okusa proširilo i na druge krajeve

Jednostavno, sočno i brzo!

Zlevenka, zlevanka, zlevanjka, zljevka... različiti su nazivi za isto jelo karakterističan za naše podneblje. I kako postoje različiti nazivi za ovo jelo, također postoje i različite varijante njezine pripreme. U ovotjednoj rubrici 'Kaj se fino peče?' donosimo vam recept za tanku zlevanku.

TANKA ZLEVANKA Tradicionalno međimursko jelo koje se zbog odličnog okusa proširilo i na druge krajeve Fotogalerija

Evo kako ju pripremiti! Za ovo jelo nije vam potreban mikser, već samo pjenjača. U posudu postepeno dodajete jaje, mlijeko, jogurt, vrhnje, brašno, prašak za pecivo, ulje, šećer i malo soli. Sastojke dobro izmiješajte i izlijete na nauljen i pobrašnjen lim. Prije pečenja zlevanku prošarajte s dvije-tri žlice kiselog vrhnja te stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Peče se oko 30 minuta. Zlevanka je gotova kad porumeni te sa strane poprimi zapečenu koricu. Zlevanku narežite i poslužite svojim najdražima, a po želji možete je posipati i kristal šećerom. Dobar tek!

Sastojci:

- 1 jaje

- 2 dl mlijeka

- 1 jogurt (200 ml)

- 150 ml kiselog vrhnja

- 150 g oštrog brašna

- pola praška za pecivo

- malo ulja

- 3 žlice šećera

- malo soli

Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr

Najnovije

Reci što misliš!