KAJ SE FINO PEČE?
TANKA ZLEVANKA Tradicionalno međimursko jelo koje se zbog odličnog okusa proširilo i na druge krajeve
Jednostavno, sočno i brzo!
Zlevenka, zlevanka, zlevanjka, zljevka... različiti su nazivi za isto jelo karakterističan za naše podneblje. I kako postoje različiti nazivi za ovo jelo, također postoje i različite varijante njezine pripreme. U ovotjednoj rubrici 'Kaj se fino peče?' donosimo vam recept za tanku zlevanku.
Evo kako ju pripremiti! Za ovo jelo nije vam potreban mikser, već samo pjenjača. U posudu postepeno dodajete jaje, mlijeko, jogurt, vrhnje, brašno, prašak za pecivo, ulje, šećer i malo soli. Sastojke dobro izmiješajte i izlijete na nauljen i pobrašnjen lim. Prije pečenja zlevanku prošarajte s dvije-tri žlice kiselog vrhnja te stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Peče se oko 30 minuta. Zlevanka je gotova kad porumeni te sa strane poprimi zapečenu koricu. Zlevanku narežite i poslužite svojim najdražima, a po želji možete je posipati i kristal šećerom. Dobar tek!
Sastojci:
- 1 jaje
- 2 dl mlijeka
- 1 jogurt (200 ml)
- 150 ml kiselog vrhnja
- 150 g oštrog brašna
- pola praška za pecivo
- malo ulja
- 3 žlice šećera
- malo soli
Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr
-
Mladić (26) uporno upravljao Alfom bez položenog vozačkog ispita te završio u zatvoru i ostao bez automobila
-
U klubu su nam obećali da će još danas riješiti pitanje trenera
-
Uz mentorstvo učiteljice Ljiljane Rinkovec, Vida je prikazala svoje obiteljsko stablo i dobila nagradu
-
- Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju - kažu iz Elektre Čakovec
-
Predstavljanje pjesmarice s narodnim pjesmama Gradišćanskih Hrvata
Reci što misliš!