Vijesti / Kaj se fino peče?
Kaj se fino peče?
'ŠČIM' IH NAJVIŠE VOLITE? Fašnička nedjelja kao stvorena za ukusne krafne
MH

KAJ SE FINO PEČE?

'ŠČIM' IH NAJVIŠE VOLITE? Fašnička nedjelja kao stvorena za ukusne krafne

ŠČim najviše volite krafne? S pekmezom ili ščokoladom?

U ovotjednoj rubrici 'Kaj se fino peče?' donosimo vam recept za slasticu koja je tipična za fašnička događanja. Gotovo da nema fašnika, maškara ili poklada bez ukusnih i sočnih krafni. Bez obzira volite li ih punjene pekmezom od marelice, čokoladom ili vanilijom, a možda i čiste, prva asocijacija na fašničke, pokladničke ili mesopusne dane mnogima su upravo krafne, popularna pokladna slastica, koja nas osvaja svojim zavodljivim mirisom te slatkim okusom friško ispečenog tijesta.

Stavite kvasac u toplo mlijeko i dodate žlicu šećera. U zdjeli promiješajte brašno, sol, limunovu koricu i ostatak šećera te dodajte smjesu s kvascem. Dodajte jaja, žumanjke i malo ruma, izmiješajte tijesto mikserom. Miksajući, postepeno dodajte maslac, a potom ostavite tijesto da se odmara. Oblikujte kuglice te ih ostavite da se dignu, a potom ih pržite u vrućem ulju, najprije s jedne strane, uz pokrivenu posudu, a zatim i s druge strane, otkrivene. Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće, punite željenim nadjevom te posipate šećerom u prahu. U slast!

Sastojci:

- 500 g glatkog brašna

- 20 g šećera

- 70 g maslaca

- 2 jaja

- 2 žumanjka

- 200 ml mlijeka

- 2 žlice ruma

- 20 g svježeg kvasca

- 2 vanilin šećera

- ribana korica limuna

- žličica soli

Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr

Najnovije

Reci što misliš!