KAJ SE FINO PEČE?

‘ŠČIM’ IH NAJVIŠE VOLITE? Fašnička nedjelja kao stvorena za ukusne krafne

ŠČim najviše volite krafne? S pekmezom ili ščokoladom?

U ovotjednoj rubrici ‘Kaj se fino peče?’ donosimo vam recept za slasticu koja je tipična za fašnička događanja. Gotovo da nema fašnika, maškara ili poklada bez ukusnih i sočnih krafni. Bez obzira volite li ih punjene pekmezom od marelice, čokoladom ili vanilijom, a možda i čiste, prva asocijacija na fašničke, pokladničke ili mesopusne dane mnogima su upravo krafne, popularna pokladna slastica, koja nas osvaja svojim zavodljivim mirisom te slatkim okusom friško ispečenog tijesta.

Stavite kvasac u toplo mlijeko i dodate žlicu šećera. U zdjeli promiješajte brašno, sol, limunovu koricu i ostatak šećera te dodajte smjesu s kvascem. Dodajte jaja, žumanjke i malo ruma, izmiješajte tijesto mikserom. Miksajući, postepeno dodajte maslac, a potom ostavite tijesto da se odmara. Oblikujte kuglice te ih ostavite da se dignu, a potom ih pržite u vrućem ulju, najprije s jedne strane, uz pokrivenu posudu, a zatim i s druge strane, otkrivene. Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće, punite željenim nadjevom te posipate šećerom u prahu. U slast!

Sastojci:

– 500 g glatkog brašna

– 20 g šećera

– 70 g maslaca

– 2 jaja

– 2 žumanjka

– 200 ml mlijeka

– 2 žlice ruma

– 20 g svježeg kvasca

– 2 vanilin šećera

– ribana korica limuna

– žličica soli

Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije