KAJ SE FINO PEČE?

DRAGICA PRELOŽNJAK Medena kata koja se topi u ustima

Specifičan okus ovom kolaču daje pekmez od šljiva

I u ovotjednoj rubrici predstavljamo vam još jedan kolač pripremljen prema receptu vrijednih članica Udruge žena Nedelišće, vjernih pratiteljica brojnih događaja na području cijele Općine, koje vrlo rado brojne sudionike raznih manifestacija rado počaste ukusnim zalogajčićima. Za oko nam je zapela medena kata, kolač koji je zbog svojih kora i krema vrlo sličan medenoj piti, no ipak nešto specifičnijeg okusa.

Dragica Preložnjak, aktivna članica spomenutog društva, s nama je podijelila recept te nam otkrila da uživa u pripremi kolača za razne prigode i događaje na kojima sudjeluje sa članicama Društva.

– Na laganoj vatri otopite maslac, med, mlijeko i šećer. Tome dodate jaje i brašno sa sodom bikarbonom te zamijesite tijesto. Tijesto razvaljate na četiri jednake kore koje ispeče u pećnici. Skuhate kremu za filanje i kad se malo ohladi slažete red kore, red kreme, red kore i pekmez od šljiva, pa opet kora, krema i na kraju kora. Najbolje je ostaviti ga da odstoji preko noći da se kolač stegne. Za kraj, posipate ga šećerom u prahu i spreman je za rezanje, otkrila nam je.

Sastojci:

Kore:

– jaje

– 3 žlice meda

– 50 g maslaca

– 100 ml mlijeka

– 200 g šećera

– 500 g glatkog brašna

– žličica sode bikarbone

Krema:

– 400 ml mlijeka

– 50 g oštrog brašna

– 200 g šećera

– 250 g maslaca

– 2 žlice ruma

– pekmez od šljiva

Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije