Vijesti / Kaj se fino peče?
Kaj se fino peče?
SLAĐANA HERMAN Međimurska gibanica kraljica je tradicijskih slastica Međimurja
MH

KAJ SE FINO PEČE?

SLAĐANA HERMAN Međimurska gibanica kraljica je tradicijskih slastica Međimurja

Jeste li se već okušali u pripremi međimurske gibanice?

Međimurska gibanica prepoznatljiv je i specifičan kolač. Sastoji se od nekoliko slojeva vučenog tijesta sljubljenih sa četiri nadjeva lokalnih i dostupnih namirnica, nadjevom od oraha, maka, jabuka i sira. Riječ je o svojevrsnoj gastronomskoj kreativnosti koji u konačnici daje kraljevski rezultat. Stoga vam u današnjoj rubrici „Kaj se fino peče'”, u suradnji s LAG-om 'Međimurski doli i bregi' predstavljamo recept upravo za ovu slasticu rađenu prema uputama poznate međimurske kuharice Slađane Herman.

SLAĐANA HERMAN Međimurska gibanica kraljica je tradicijskih slastica Međimurja Fotogalerija

Na samom početku pripreme međimurske gibanice potrebno je zamijesiti tijesto, podijeliti ga na pet jednakih dijelova, premazati uljem i ostaviti da se odmori pola sata.

Kad se tijesto odmara pripremaju se nadjevi od sira, maka, oraha i jabuka. Sir je potrebno pomiješati sa šećerom, solju, jajima, vanilin šećerom, limunovim sokom i limunovom koricom. Ukoliko je sir slabije ocijeđen može se dodati malo griza. Pomiješajte mak sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i kipućim mlijekom. Orahe pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i kipućim mlijekom. Prije mljevenja oraha potrebno ih je peći u zagrijanoj pećnici 10 minuta na 180 stupnjeva kako bi se pojačala aroma. Jabuke je potrebno oguliti i naribati te im dodati šećer, vanilin šećer, sol, cimet i limunov sok. Naribanim jabukama može se dodati malo krušnih mrvica kako bi se kod pečenja bolje povezale i bile sočnije. Vučeno tijesto narežite na pet jednakih dijelova veličine lima za pečenje i razvucite.

Lim za pečenje premažite rastopljenim maslacem, stavite na dno list vučenog tijesta te rasporedite pripremljen nadjev od oraha. Na orahe stavite list vučenog tijesta te po njemu rasporedite nadjev od maka, a potom na njega rasporedite pripremljeni nadjev od jabuka. Zatim na tako pripremljen nadjev od jabuka stavite list vučenog tijesta te na njega rasporedite prethodno pripremljen nadjev od sira. Nakon što se rasporede svi nadjevi potrebno je staviti zadnji list vučenog tijesta koje se premaže kiselim vrhnjem. Kod pripreme gibanice potrebno je voditi računa da svaki nadjev bude iste debljine kako bi se ravnomjerno ispekli te kako bi gibanica bila oku primamljivija.

Pripremljenu gibanicu prije pečenja potrebno je na nekoliko mjesta probosti nožem kako kod pečenja ne bi došlo do odvajanja slojeva. Peče se u pećnici sat vremena na 170 stupnjeva, odnosno dok ne porumeni. Gibanicu ohladite te ju prilikom serviranja posipajte mljevenim šećerom. U slast!

Nadjev od sira:

1 kg svježeg kraljev sira

3 jaja

100 g šećera

1 vanilin šećer

naribana korica pola limuna

sok pola limuna

žličica soli

 

Nadjev od jabuka:

2 kg naribanih jabuka

100 g šećera

1 vanilin šećer

1 žličica cimeta

žličica soli

sok pola limuna

 

Nadjev od oraha:

400 g mljevenih oraha

100 g šećera

100 ml ruma

400 ml mlijeka

 

Nadjev od maka:

400 g maka

100 g šećera

100 ml ruma

400 ml mlijeka

 

Vučeno tijesto:

500 gr glatkog brašna

450 ml mlake vode

50 ml ulja

žličica soli

 

Ostali sastojci:

200 ml kiselog vrhnja

100 g maslaca

50 g krušnih mrvica

50 g griza

50 g mljevenog šećera

Najnovije

Reci što misliš!