KAJ SE FINO PEČE?
SLAĐANA HERMAN Međimurska gibanica kraljica je tradicijskih slastica Međimurja
Jeste li se već okušali u pripremi međimurske gibanice?
Međimurska gibanica prepoznatljiv je i specifičan kolač. Sastoji se od nekoliko slojeva vučenog tijesta sljubljenih sa četiri nadjeva lokalnih i dostupnih namirnica, nadjevom od oraha, maka, jabuka i sira. Riječ je o svojevrsnoj gastronomskoj kreativnosti koji u konačnici daje kraljevski rezultat. Stoga vam u današnjoj rubrici „Kaj se fino peče'”, u suradnji s LAG-om 'Međimurski doli i bregi' predstavljamo recept upravo za ovu slasticu rađenu prema uputama poznate međimurske kuharice Slađane Herman.
Na samom početku pripreme međimurske gibanice potrebno je zamijesiti tijesto, podijeliti ga na pet jednakih dijelova, premazati uljem i ostaviti da se odmori pola sata.
Kad se tijesto odmara pripremaju se nadjevi od sira, maka, oraha i jabuka. Sir je potrebno pomiješati sa šećerom, solju, jajima, vanilin šećerom, limunovim sokom i limunovom koricom. Ukoliko je sir slabije ocijeđen može se dodati malo griza. Pomiješajte mak sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i kipućim mlijekom. Orahe pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i kipućim mlijekom. Prije mljevenja oraha potrebno ih je peći u zagrijanoj pećnici 10 minuta na 180 stupnjeva kako bi se pojačala aroma. Jabuke je potrebno oguliti i naribati te im dodati šećer, vanilin šećer, sol, cimet i limunov sok. Naribanim jabukama može se dodati malo krušnih mrvica kako bi se kod pečenja bolje povezale i bile sočnije. Vučeno tijesto narežite na pet jednakih dijelova veličine lima za pečenje i razvucite.
Lim za pečenje premažite rastopljenim maslacem, stavite na dno list vučenog tijesta te rasporedite pripremljen nadjev od oraha. Na orahe stavite list vučenog tijesta te po njemu rasporedite nadjev od maka, a potom na njega rasporedite pripremljeni nadjev od jabuka. Zatim na tako pripremljen nadjev od jabuka stavite list vučenog tijesta te na njega rasporedite prethodno pripremljen nadjev od sira. Nakon što se rasporede svi nadjevi potrebno je staviti zadnji list vučenog tijesta koje se premaže kiselim vrhnjem. Kod pripreme gibanice potrebno je voditi računa da svaki nadjev bude iste debljine kako bi se ravnomjerno ispekli te kako bi gibanica bila oku primamljivija.
Pripremljenu gibanicu prije pečenja potrebno je na nekoliko mjesta probosti nožem kako kod pečenja ne bi došlo do odvajanja slojeva. Peče se u pećnici sat vremena na 170 stupnjeva, odnosno dok ne porumeni. Gibanicu ohladite te ju prilikom serviranja posipajte mljevenim šećerom. U slast!
Nadjev od sira:
1 kg svježeg kraljev sira
3 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica pola limuna
sok pola limuna
žličica soli
Nadjev od jabuka:
2 kg naribanih jabuka
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
žličica soli
sok pola limuna
Nadjev od oraha:
400 g mljevenih oraha
100 g šećera
100 ml ruma
400 ml mlijeka
Nadjev od maka:
400 g maka
100 g šećera
100 ml ruma
400 ml mlijeka
Vučeno tijesto:
500 gr glatkog brašna
450 ml mlake vode
50 ml ulja
žličica soli
Ostali sastojci:
200 ml kiselog vrhnja
100 g maslaca
50 g krušnih mrvica
50 g griza
50 g mljevenog šećera
-
-
Prije 60 godina platana u Nedelišću proglašena je prvim zaštićenim prirodnim objektom u Međimurskoj županiji
-
Zagreb i tamošnji Klub odbojke na pijesku Vrapče u nedjelju 4. lipnja ugostili su završnicu Kupa Hrvatske u odbojci na pijesku
-
Udruga žena Dunjkovec poziva vas u subotu 17. lipnja na tradicionalni 6. po redu „Sportski dan“
-
Međimursko veleučilište u Čakovcu sklopilo je sporazum s Varaždinskom županijom, Gradom Lepoglavom te Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina prema kojem će se buduća zajednička suradnja ostvariti na znanstvenom, nastavnom i stručnom području
Reci što misliš!