Vijesti / Kaj se fino peče?
Kaj se fino peče?
IVANKA BENE Iz Pušćina s nama je podijelila recept za hajdinsku zlevanku
MH

KAJ SE FINO PEČE?

IVANKA BENE Iz Pušćina s nama je podijelila recept za hajdinsku zlevanku

Hajdinska zlevanka iz cimpleta

Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr

U današnjoj rubrici Kaj se fino peče? donosimo vam recept za hajdinsku zlevanka. Hajdinska zlevanka ili hajdina zlevka jelo je karakteristično za težački kraj, a danas je ova izuzetno zdrava i zahvalna žitarica sve zastupljenija na mnogim jelovnicima.

- Recept je jednostavan. Pomiješate hajdinsko i pšenično brašno, a potom dodate jaja, šećer, jogurt, mlijeko i ulje. Sastojke dobro izmiksate i izlijete u glinenu posudu ili cimplet koju ste prethodno namastili i pobrašnili. Po tome nabacate svježi izmiksani sir, a zatim sve zalijete domaćim vrhnjem i stavite u pećnicu. Kako je sve to dosta tekuće mora se peći gotovo sat vremena kako bi tekućina isparila, rekla nam je Ivanka Bene, članica Udruge žena Pušćine.

- To je kučanski specijalitet i njihova Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina”, s kojom često surađujemo, njeguje upravo autohtone recepte. Bila sam nekoliko puta na njihovim radionicama i vrlo mi se dopalo. Općenito obožavam sve što je iskonsko i staro, naglasila je Ivanka te dodala da je heljda sve zastupljenija i u Međimurju, po uzoru na nekada.

Kad je zlevanka pečena potrebno je da odstoji 15-ak minuta, a onda je spremna za rezanje!

Sastojci:

- 20 dag heljdinog brašna

- 15 dag pšeničnog brašna

- 2 jaja

- 2 jogurta

- 0,5 l mlijeka

- 1 dl ulja

- 10 dag šećera

- malo soli

- svježi sir

- domaće vrhnje

Najnovije

Reci što misliš!