KAJ SE FINO PEČE?
IVANKA BENE Iz Pušćina s nama je podijelila recept za hajdinsku zlevanku
Hajdinska zlevanka iz cimpleta
Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr
U današnjoj rubrici Kaj se fino peče? donosimo vam recept za hajdinsku zlevanka. Hajdinska zlevanka ili hajdina zlevka jelo je karakteristično za težački kraj, a danas je ova izuzetno zdrava i zahvalna žitarica sve zastupljenija na mnogim jelovnicima.
- Recept je jednostavan. Pomiješate hajdinsko i pšenično brašno, a potom dodate jaja, šećer, jogurt, mlijeko i ulje. Sastojke dobro izmiksate i izlijete u glinenu posudu ili cimplet koju ste prethodno namastili i pobrašnili. Po tome nabacate svježi izmiksani sir, a zatim sve zalijete domaćim vrhnjem i stavite u pećnicu. Kako je sve to dosta tekuće mora se peći gotovo sat vremena kako bi tekućina isparila, rekla nam je Ivanka Bene, članica Udruge žena Pušćine.
-
To je kučanski specijalitet i njihova Udruga za očuvanje
tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina”, s kojom
često surađujemo, njeguje upravo autohtone recepte. Bila sam
nekoliko puta na njihovim radionicama i vrlo mi se dopalo.
Općenito obožavam sve što je iskonsko i staro, naglasila je
Ivanka te dodala da je heljda sve zastupljenija i u Međimurju, po
uzoru na nekada.
Kad je zlevanka pečena potrebno je da odstoji 15-ak minuta, a onda je spremna za rezanje!
Sastojci:
- 20 dag heljdinog brašna
- 15 dag pšeničnog brašna
- 2 jaja
- 2 jogurta
- 0,5 l mlijeka
- 1 dl ulja
- 10 dag šećera
- malo soli
- svježi sir
- domaće vrhnje
-
Evo o kojim mjestima se radi!
-
Prirodno svjetlo čini da se osjećamo budnijima i signalizira našem unutarnjem tjelesnom satu da je vrijeme da se probudimo i prestanemo proizvoditi melatonin...
-
Berba slatkih jabuka je u punom jeku, a na OPG-u Daria Kranjčeca u Goričanu u pomoć su priskočili i mali pomagači
-
Razgovarali smo s predsjednicom ‘Pučpuljika’, Kristinom Premuš koja nam je otkrila nešto više o njihovom predivnom i posebnom ženskom ansamblu
-
Bogat je i ove godine bio, brojnim događanjima ispunjen, Tjedan župnog Caritasa u Prelogu
Reci što misliš!