Vijesti / Kaj se fino peče?
Kaj se fino peče?
MARIJA MAGDALENIĆ Cifraste kocke iskusne majstorice iz Belice
MH

KAJ SE FINO PEČE?

MARIJA MAGDALENIĆ Cifraste kocke iskusne majstorice iz Belice

Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr

Marija Magdalenić iz Belice svestrana je članica tamošnje Udruge žena. Još kao djevojka vjerno je prepisivala recepte od sokačica, kad su se svadbe radile kod kuće. S nama je rado podijelila recept za „cifraste kocke”.

-  Stavite 30 dkg brašna, 20 dkg putra, 2 žlice šećera, limunovu koricu, malo praška za pecivo. To se zamijesi i stavi u pleh za pečenje. Naravno, pleh morate prije namastiti i pobrašniti. Onda se gore namaže tanki sloj pekmeza od šljiva, a potom stave šljive iz kompota, bez koštica i guline.  Na to se stavi smjesa za biskvit od maka, u koju umutite 5 jaja, 20 dkg putra, 15 dkg šećera, koru od naranče, malo ruma, cimeta i praška za pecivo.

Kolač se potom stavi u pećnicu na 170 stupnjeva i peče oko 30 minuta. Kad se ohladi na kolač se stavlja glazura.

- Glazura se radi od 20 dkg šećera u prahu, 3 žlice vruće vode i jedne žlice ruma. Prelijemo je po kolaču i kad se ohladi po njoj se naknadno pošprica rastopljena čokolada, kao dekoracija!

Marija nam je otkrila da ovaj kolač nije previše zahtjevan,  kao primjerice pita od tikve i maka za koju je 2018. godine dobila prvu nagradu na Festivalu međimurskih slastica „Bakini kolači”.

Najnovije

Reci što misliš!