DOBRAVSKI LJUK

LJUKOVA JUHA Mara Car iz Donje Dubrave otkriva recept za grofovsku juhu od luka

Mara Car iz Donje Dubrave godinama je radila u Italiji kao domaćica u grofovskoj obitelji, tamo je naučila kuhati "brodo" - talijanske juhe

Na sajmu “Tradicija bez granica”, koji se održao 30. kolovoza u Donjoj Dubravi, Dobravčani i njihovi prijatelji iz Lendave i Dornave na švedskom su stolu izložili niz ukusnih jela spremljenih od domaćih proizvoda.

Naravno, luk, odnosno ljuk je dominirao u svim jelima – pita od ljuka i špeka, lukova pita, svježi sir s vrhnjem i dobravskim ljukom… te ljukova juha koju smo i kušali.

Kako je juha bila odlična, krepka i vrlo aromatična, zamolili smo ženu koja ju je spremila, Maru Car iz Donje Dubrave, da nam otkrije svoj recept.

Tradicija bez granica, Donja Dubrava (39)

Grofovska juha

Gospođa Car pak nam je otkrila kako je tu juhu naučila zapravo kuhati u Italiji u kojoj je godinama radila kao domaćica – i to za grofove!

U Italiji takve juhe zovu brodo, to su krepke juhe koje vraćaju snagu i energiju”, tvrdi Mara Car.

U ovu juhu sam stavila poriluk i luk, no kome se ne sviđa poriluk, može staviti i samo luk, važno je da sastojci čine dvije trećine juhe, a nadodana voda jednu trećinu”, otkriva gospođa Car na početku recepta.

Tradicija bez granica, Donja Dubrava (21)

Nit’ za kaj krumpir!

Koristila sam pet velikih poriluka, dobravski ljuk i pet mrkvi. To se sve nasjecka ili nariba, stavi se u lonac, doda se voda, malo ulja i dvije jušne kocke. Sol i papar po želji. Nejte nit’ za kaj stavljati krumpir u ovu juhu, jer krumpir sjedne dolje i pokvari okus.

Svi se sastojci moraju krčkati jedno vrijeme u loncu, oko sat, sat i i pol vremena, i potom se sve stavi u mikser ili blender i zamuti. Juha se izlije ponovno u lonac i dodatno se na kratko prokuha.

Tradicija bez granica, Donja Dubrava (24)

Mirodije i začini iz vrta

Prilikom serviranja, volim juhu posipati vlascem, ali i domaćim krutonima. To su komadići kruha, kockice, koje sam prethodno prelijala uljem i začinila mirodijama iz vrta poput origana i kadulje te sam ih posolila i popaprila, a zatim prepekla u pećnici.”

Recept ljukove juhe Mare Car, a koju su jele talijanske grofice, možda i carice, nam se jako svidio i definitivno ćemo ga probati spremiti i doma. Dobar tek!

Tradicija bez granica, Donja Dubrava (50)
Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije