
Ovaj kolač nekad je bio hit na svakoj svadbi, krštenju i nedjeljnom ručku. Danas je pomalo zaboravljen, a evo zašto ga morate opet ispeći!
Ako ste odrasli u Međimurju ili negdje u kontinentalnom dijelu Hrvatske, velike su šanse da se sjećate Julka šnita – kolača koji je bio nezaobilazan na svadbenim stolovima, krštenjima, krizmi, ali i kao desert uz nedjeljni ručak kod bake.
Julka šnite krasila je jednostavnost, elegancija slojeva i savršena ravnoteža između čokolade, oraha i kreme.
Danas je ovaj klasik pomalo pao u zaborav. Mladi biraju brže i “instagramičnije” recepte, a Julka šnite polako nestaju iz bilježnica s receptima. No, oni koji su ih jednom probali – znaju da je riječ o pravoj retro poslastici koju vrijedi ponovno otkriti.
Recepte naših čitateljica možete pogledati na ovoj poveznici: https://emedjimurje.net.hr/kategorija/vijesti/kaj-se-fino-pece/
Tajna uspjeha leži u slojevima
Julka šnite sastoje se od nekoliko tankih kora koje se premazuju bogatom kremom, a završni sloj čini čokoladna glazura.
Kore su mekane, ali dovoljno čvrste da drže oblik šnite, dok je krema obično kombinacija kuhanih žumanjaka, maslaca i oraha. Svaki sloj nosi svoju priču – i dozu nostalgije.
Julka šnite bile su zvijezda svake svadbe
U prošlim desetljećima, Julka šnite bile su neizostavan dio svadbenih i blagdanskih stolova. Bake su ih pekle danima unaprijed, a slagale s nevjerojatnom preciznošću.
Nisu se jeli na brzinu – nego s poštovanjem, u malim zalogajima, najčešće uz šalicu domaće crne kave ili rakijicu.
Vrijeme je da ih ponovno ispečemo
U moru brzih slastica koje se rade “na čaše” i bez pećnice, pravo je osvježenje vratiti se klasičnim receptima. Julka šnite možda zahtijevaju nešto više vremena, ali rezultat je kolač koji spaja generacije. Ako tražite desert koji će oduševiti i baku i unuka – upravo ste ga pronašli.
Recept za Julka šnite posudili smo uz Natašine bilježnice – a na vama je, dragi čitatelji, da dotad, pitajte mamu ili baku ima li ga negdje i u staroj kuharici. Možda vas iznenadi odgovor: “Pa to sam ti zadnji put radila kad si bio mali!”
SASTOJCI
- SASTOJCI:
- TIJESTO:
- 1 pakovanje lisnatog tijesta (500 g)
- BISKVIT:
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 20 g kakao praha
- 70 g mljevenih oraha
- 60 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 žlica prezli
- KREMA:
- 500 ml mlijeka
- 4 žlice brašna
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g margarina ili maslaca
- naribana korica od 1 limuna
- DEKORACIJA:
- šećer u prahu za posipanje
VIDEO:
TIJESTO PRIPREMA:
1. Lisnato tijesto odmrznite i jedan dio razvaljajte na masnom papiru na dimenzije 24 x 37 cm.
2. Izbockajte ga vilicom.
3. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 15 minuta.
4. Ponovite postupak sa drugim tijestom.
BISKVIT PRIPREMA:
- Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i kakaom.
- Bjelanjke miksajte da dobijete čvrsti snijeg.
- Posebno u drugoj zdjeli pjenasto izradite žumanjke i šećer.
- Dodajte pripremljeno brašno i miksajte.
- Potom dodajte bjelanjke i kratko pomiješajte pjenjačom.
- Dodajte mljevene orahe i prezle, te sve sjedinite.
- Smjesu rasporedite na masni papir u kalupu dimenzija 24 x 37 cm.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 – 25 minuta.
KREMA PRIPREMA
- U zdjelu dodajte brašno, šećer, vanilin šećer i 200 ml mlijeka, te pomiješajte.
- Preostalo mlijeko ulijte u lonac i stavite kuhati.
- Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke.
- Sve zajedno vratite kuhati.
- Kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Ohlađenu kremu izmiksajte, dodajte narezani margarin ili maslac (sobne temperature) i naribanu koricu limuna, te sjedinite.
JULKA ŠNITE SLAGANJE
- Na tacnu postavite lisnato tijesto.
- Rasporedite pola kreme.
- Postavite biskvit.
- Rasporedite preostalu kremu.5. Postavite drugo lisnato tijesto.
- Na kolač postavite neku težinu i stavite u frižider.
- Prije služenja posipajte šećer u prahu.




