Zaboravljeni recepti

SJEĆATE LI SE OVOG KOLAČA? Nekoć su ga svi pekli, a danas ga rijetki pamte

Ovaj kolač nekad je bio hit na svakoj svadbi, krštenju i nedjeljnom ručku. Danas je pomalo zaboravljen, a evo zašto ga morate opet ispeći!

Ako ste odrasli u Međimurju ili negdje u kontinentalnom dijelu Hrvatske, velike su šanse da se sjećate Julka šnita – kolača koji je bio nezaobilazan na svadbenim stolovima, krštenjima, krizmi, ali i kao desert uz nedjeljni ručak kod bake.

Julka šnite krasila je jednostavnost, elegancija slojeva i savršena ravnoteža između čokolade, oraha i kreme.

Danas je ovaj klasik pomalo pao u zaborav. Mladi biraju brže i “instagramičnije” recepte, a Julka šnite polako nestaju iz bilježnica s receptima. No, oni koji su ih jednom probali – znaju da je riječ o pravoj retro poslastici koju vrijedi ponovno otkriti.

Recepte naših čitateljica možete pogledati na ovoj poveznici: https://emedjimurje.net.hr/kategorija/vijesti/kaj-se-fino-pece/

Tajna uspjeha leži u slojevima

Julka šnite sastoje se od nekoliko tankih kora koje se premazuju bogatom kremom, a završni sloj čini čokoladna glazura.

Kore su mekane, ali dovoljno čvrste da drže oblik šnite, dok je krema obično kombinacija kuhanih žumanjaka, maslaca i oraha. Svaki sloj nosi svoju priču – i dozu nostalgije.

Julka šnite bile su zvijezda svake svadbe

U prošlim desetljećima, Julka šnite bile su neizostavan dio svadbenih i blagdanskih stolova. Bake su ih pekle danima unaprijed, a slagale s nevjerojatnom preciznošću.

Nisu se jeli na brzinu – nego s poštovanjem, u malim zalogajima, najčešće uz šalicu domaće crne kave ili rakijicu.

Vrijeme je da ih ponovno ispečemo

U moru brzih slastica koje se rade “na čaše” i bez pećnice, pravo je osvježenje vratiti se klasičnim receptima. Julka šnite možda zahtijevaju nešto više vremena, ali rezultat je kolač koji spaja generacije. Ako tražite desert koji će oduševiti i baku i unuka – upravo ste ga pronašli.

Recept za Julka šnite posudili smo uz Natašine bilježnice – a na vama je, dragi čitatelji, da dotad, pitajte mamu ili baku ima li ga negdje i u staroj kuharici. Možda vas iznenadi odgovor: “Pa to sam ti zadnji put radila kad si bio mali!”

SASTOJCI

  • SASTOJCI:
  • TIJESTO:
  • 1 pakovanje lisnatog tijesta (500 g)
  • BISKVIT:
  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 20 g kakao praha
  • 70 g mljevenih oraha
  • 60 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 žlica prezli
  • KREMA:
  • 500 ml mlijeka
  • 4 žlice brašna
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g margarina ili maslaca
  • naribana korica od 1 limuna
  • DEKORACIJA:
  • šećer u prahu za posipanje

VIDEO:

https://youtube.com/watch?v=JQCR10JwpFk%3Ffeature%3Doembed

TIJESTO PRIPREMA:

1. Lisnato tijesto odmrznite i jedan dio razvaljajte na masnom papiru na dimenzije 24 x 37 cm.

2. Izbockajte ga vilicom.

3. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 15 minuta.

4. Ponovite postupak sa drugim tijestom.

BISKVIT PRIPREMA:

  • Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i kakaom.
  • Bjelanjke miksajte da dobijete čvrsti snijeg.
  • Posebno u drugoj zdjeli pjenasto izradite žumanjke i šećer.
  • Dodajte pripremljeno brašno i miksajte.
  • Potom dodajte bjelanjke i kratko pomiješajte pjenjačom.
  • Dodajte mljevene orahe i prezle, te sve sjedinite.
  • Smjesu rasporedite na masni papir u kalupu dimenzija 24 x 37 cm.
  • Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 – 25 minuta.

KREMA PRIPREMA

  • U zdjelu dodajte brašno, šećer, vanilin šećer i 200 ml mlijeka, te pomiješajte.
  • Preostalo mlijeko ulijte u lonac i stavite kuhati.
  • Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke.
  • Sve zajedno vratite kuhati.
  • Kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
  • Ohlađenu kremu izmiksajte, dodajte narezani margarin ili maslac (sobne temperature) i naribanu koricu limuna, te sjedinite.

JULKA ŠNITE SLAGANJE

  • Na tacnu postavite lisnato tijesto.
  • Rasporedite pola kreme.
  • Postavite biskvit.
  • Rasporedite preostalu kremu.5. Postavite drugo lisnato tijesto.
  • Na kolač postavite neku težinu i stavite u frižider.
  • Prije služenja posipajte šećer u prahu.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije