USKRSNI DESERT

USKRSNI PEREC Nada Kvakan iz Draškovca podijelila je s nama stare recepte

Nada Kvakan iz Draškovca pažljivo čuva recepte svojih pretkinja, ali i prijateljica

Večer prije Uskrsa posjetili smo Nadu Kvakan iz Draškovca kako bi nam pokazala što je sve pripremila za uskrsnu košaricu koju je nosila na misu sljedeće jutro, na tradicionalni blagoslov hrane za Uskrs.

U razgovoru nam je i otkrila i recept za svoj uskrsni perec, odnosno pletenicu. No posebno su nas zadivile stare bilježnice, Nadinom rukom ispisane, pune recepata i savjeta za ukusna jela.

Na jednoj je bilježnici pisala godina 1988. i natpis RO “Bratstvo” Kotoriba – bila je to tvrtka u kojoj su radili brojni stanovnici Donjeg Međimurja.

Gospođa Nada pažljivo nam je pokazivala recepte koje je naslijedila od svoje majke, bake i svekrve, ali i prijateljica i poznanica.

Probali smo i perec gospođe Nade – bio je sočan, mekan i sladak. Poput onog koji je nekada baka pekla. Bilo bi šteta recepte skrivati od naših čitatelja, stoga vam donosimo dva načina pripreme uskrsnih pereca iz rukom pisanih kuharica gospođe Nade.

Recept za perec

  • 70 dkg brašna za dizana tijesta
  • 12 komada saharina, razmočiti u žlici vode
  • 5 žlica šećera
  • 1 kocka kvasca
  • malo soli (prstohvat)
  • 1 jaje i dva žumanjka
  • mlijeko 3,5 – 4 dcl
  • 1 dcl ulja, korica limuna

Smjesa se zamijesi i ostavi dizati oko pola sata. Zatim se složi perec na prethodno pripremljeni kalup ili posudu za pečenje. Tijesto se tako ostavi ponovno dizati oko pola sata. Zatim se sve premaže razmućenim jajetom te se stavi peći na 50 stupnjeva oko 10 minuta i potom na 150 stupnjeva oko pola sata. Na kraju se perec premaže vodom i pošećeri kristalnim šećerom.

Recept za zdigane – pletenice (stariji recept)

Recept je za dvije pletenice, odnosno dvije štruce.

  • 80 dkg brašna
  • 14 dkg šećera
  • malo soli
  • 4 žumanjka
  • 4 dcl mlijeka
  • 8 žlica ulja
  • kvas

Smjesa se zamijesi, tijesto se ostavi dizati. Domaćica po volji može složiti ili dvije pletenice ili dvije štruce. Kada se pripremljeno tijesto stavi i posloži na posudu za pečenje, ostavi se da se još malo digne. Prije pečenja se premaže razmućenim jajetom. Štruce ili pletenice se peku 40 minuta na 160 do 170 stupnjeva. Po želji se nakon pečenja pošećeri.

Iz naše mreže
Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije