ODLIČAN RECEPT

UKUSNA PECIVA Štefanija Borović iz Sv. Jurja u Trnju otkrila tajnu odličnih klipića

Prije sajma, Štefanija ustaje u 1.30 u noći kako bi ispekla svježa, ukusna i domaća peciva

U srijedu, 9. travnja prošetali smo čakovečkim sajmom. Lijepo, toplo i sunčano jutro privuklo je veliki broj posjetitelja, ali i prodavača. Jedan nam je štand privukao pažnju – na njemu su bili izloženi ukusni klipići, slatke kiflice i zdigani kolači.

Sve je to, svježe pečeno, prodavala Štefanija Borović iz Svetog Jurja u Trnju. Otkrila nam je kako prije sajma ustaje u 1.30 u noći, a zamijesi i ispeče nekoliko kilograma peciva.

No čim dođe na sajam u Čakovec, otvori prtljažnik i počinje namještati štand, ne stigne ni izvaditi posudu s pecivima – već je sve rasprodala.

O tome koliko su tražena njezina domaća peciva, govori i činjenica da čak posjetitelji iz Lendave kod nje naručuju klipiće.

U čemu je tajna Štefanijinih klipića? Otkrila nam je zanimljiv recept koji smo i sami isprobali – definitivno ga preporučujemo!

Za tijesto je potrebno:

  • 1 kilogram brašna
  • 2 decilitra ulja
  • 6 decilitara mlijeka
  • šnita kvasa odrezana od “starinskog” bloka kvasa od pola kile
  • žlica soli

Sastojci se zamijese, tijesto se pusti da se digne i potom se odvažu kuglice od 7 dekagrama, tako da klipići budu iste veličine.

Važno ih je čim tanje razvaljati – no ja ne valjam na brašnu, već na ulju. Tako su slojevi, kada ih zarolam, izraženiji. Na kraju ih posložim na pleh, ostavim da se još malo dignu, premažem jajem, posipam s malo soli i pečem ih 15 minuta na 200-220 stupnjeva. Dok ne dobiju lijepu boju”, otkrila nam je Štefanija proces pečenja svojih ukusnih klipića.

No u svemu tome postoji još jedna mala tajna ove odlične kuharice: mlijeko mora biti domaće. “Velika je razlika kada se koristi domaće, punomasno mlijeko. Klipići će drugačije ispasti ako se prave kupovnim, obranim mlijekom”, kaže Štefanija Borović.

Ne čekajte, isprobajte recept za Štefanijine ukusne klipiće!

Iz naše mreže
Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije