
Prije sajma, Štefanija ustaje u 1.30 u noći kako bi ispekla svježa, ukusna i domaća peciva
U srijedu, 9. travnja prošetali smo čakovečkim sajmom. Lijepo, toplo i sunčano jutro privuklo je veliki broj posjetitelja, ali i prodavača. Jedan nam je štand privukao pažnju – na njemu su bili izloženi ukusni klipići, slatke kiflice i zdigani kolači.
Sve je to, svježe pečeno, prodavala Štefanija Borović iz Svetog Jurja u Trnju. Otkrila nam je kako prije sajma ustaje u 1.30 u noći, a zamijesi i ispeče nekoliko kilograma peciva.
No čim dođe na sajam u Čakovec, otvori prtljažnik i počinje namještati štand, ne stigne ni izvaditi posudu s pecivima – već je sve rasprodala.
O tome koliko su tražena njezina domaća peciva, govori i činjenica da čak posjetitelji iz Lendave kod nje naručuju klipiće.
U čemu je tajna Štefanijinih klipića? Otkrila nam je zanimljiv recept koji smo i sami isprobali – definitivno ga preporučujemo!
Za tijesto je potrebno:
- 1 kilogram brašna
- 2 decilitra ulja
- 6 decilitara mlijeka
- šnita kvasa odrezana od “starinskog” bloka kvasa od pola kile
- žlica soli
Sastojci se zamijese, tijesto se pusti da se digne i potom se odvažu kuglice od 7 dekagrama, tako da klipići budu iste veličine.
“Važno ih je čim tanje razvaljati – no ja ne valjam na brašnu, već na ulju. Tako su slojevi, kada ih zarolam, izraženiji. Na kraju ih posložim na pleh, ostavim da se još malo dignu, premažem jajem, posipam s malo soli i pečem ih 15 minuta na 200-220 stupnjeva. Dok ne dobiju lijepu boju”, otkrila nam je Štefanija proces pečenja svojih ukusnih klipića.
No u svemu tome postoji još jedna mala tajna ove odlične kuharice: mlijeko mora biti domaće. “Velika je razlika kada se koristi domaće, punomasno mlijeko. Klipići će drugačije ispasti ako se prave kupovnim, obranim mlijekom”, kaže Štefanija Borović.