ISPROBAJTE

TRADICIONALNI RECEPT Ljubica Novak iz Pušćina: Brze fritule za brzi sastanak

Žena od kuhinje i za kuhinju. Ljubica je svoje kolegice i poznanike iznenadila nečim privlačnim i slatkim. Pošto su fritule brzo nestale, očito da su bile taman dobro sjele svima


Ljubica kuha i peče već 40 godina, od kad se udala. Još kao djevojčica vrtjela se u kuhinji i pomagala mami.

Za sebe kaže da je srednje dobra kuharica, no mnogi se i ne bi složili s obzirom na sve što zna pripremiti. I ovoga je puta pripremila nešto brzo, a opet fino. Ljubičine su se fritule degustirale na veliko.

„ Svi vole jesti sve. Gulaš, zelje, filana paprika, sarma, kelj, mahune…Moji su za sve. Nemam nikakvih problema u kuhinji. Ako i žele birati uvijek će to biti nešto na žlicu.

Moj suprug Ivan voli sve što kuham, a unuci Šimun i Marta nikada se nisu bunili na bakinu kuhinju. Ja sam penzionerka i od malena ih učimo da je najbolje pojesti nešto na žlicu, stoga nema prigovora, nasmijano će Ljubica.“

Angažiranost u Udruzi žena

Ljubici u penzionerskim danima UŽ Pušćine puno znači. Dulje je vrijeme njezina članica i ne zna što bi bez udruge.

„ Otiđem z doma, genem se, ma to je prava razbibriga. Ja inače ne hodam okolo po selu pa mi ovo društvo odlično prija, otvoreno će.“

Ljubica nam je i priznala da voli ručne radove na drvu i staklu, ali više od toga draže joj je ispeći pokoji kolač za svoje kolegice. Kad ne peče kolače opušta se uz neku dragu joj knjigu.

U dobroj atmosferi svi vole popiti i nešto pojesti pa su tako i ovoga puta svi uživali u Ljubičinim brzim fritulama iako je blagdansko vrijeme daleko od nas.

Brze fritule s jogurtom

Brze fritule s jogurtom gotove su za čas posla. Umjesto kvasca koristila sam prašak za pecivo, pa tijesto ne mora odstajati već se odmah može pržiti.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 180 ili 200 ml tekućeg jogurta
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čep rakije može i bez tog
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • pola praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
  • po želji: limunova korica jabuka, cimet…

Priprema:

Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano.

Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom – drvenu kuhaču uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići ulje je prevruće, ako se oko njega stvaraju manji mjehurići ulje je savršene temperature za prženje. Ukoliko ćete fritule pržiti na jakoj vatri neće se stići napuhati, tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste.

Pjenjačom izmješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto.

Vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca. Napunite ju smjesom za fritule.
Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada vam izađe crvić duljine slične kao i širine vrećice samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje.

Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.
Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih vi dotaknite vilicom pa će se okrenuti.

Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Iz naše mreže
Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije