PREFINO

NEDJELJNI DESERT Voćna kremšnita Marije Kobal: Savršena kombinacija višanja i vanilije

Voćna kremšnita s višnjama kolač je u koji se zaljubite na prvi pogled ili na prvi zalogaj

Savršenog je kremastog i voćnog okusa, obavijenog hrskavo zapečenim lisnatim tijestom…ma uživancija totalna.

Mariji su kremšnite odličan izbor sam po sebi, a kad ga obogatite finim voćnim nadjevom od višanja, dobijete apsolutno najfiniji kremasti kolač koji postoji.

„Ova kremšnita je pun pogodak jer se s ovim kolačem nećete predugo zadržati u kuhinji. Koliko god ona izgleda komplicirano i fino, ta bogata krema okusa vanilije, pa i ova druga crvena – višnjasta, vrlo su jednostavne. Najbolje od svega je to što ne morate čekati da se kreme ohlade, nego se sve lijepo slaže dok je još toplo, otkriva Marija.“

Za žutu kremu:

  • 6 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 250 g šećera
  • 1 puding od vanilije
  • 4 vrhom pune žlice gustina
  • 2 vanilin šećera
  • Voćna kremšnita s višnjama
  • Za kremu od višanja:
  • 450 g zamrznutih višanja
  • 200 g šećera
  • 1 puding od vanilije
  • 150 ml vode

POTREBNO:

pakiranje lisnatog tijesta (2 komada) ili 2 pakiranja već razvaljanog lisnatog tijesta.

PRIPREMA:

Lisnato tijesto odmrznuti i razvući valjkom na veličinu lima za pečenje (moj lim je veličine 38×26 cm). Ispeći posebno, jednu po jednu koru.

Kore treba razvaljati malo veće od veličina lima u kojem ćete pripremiti kremšnite jer će se kora prilikom pečenja skupiti i napuhati. Kako se kora ne bi previše napuhala izbockajte ju vilicom na više mjesta. Kore peći na papiru za pečenje.

Za kremu od višanja višnje zakuhati s vodom i šećerom. Kada zavri, umiješati puding koji treba razmutiti pjenjačom s 30ml vode. Kuhati uz miješanje nekoliko minuta. Krema je gotova kad postane jednolično sjajna i kompaktna. Još vrućim nadjevom od višanja premazati pripremljenu
pečenu koru lisnatog tijesta unutar lima.

Za žutu kremu odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati dok ne ostanu potpuno čvrsti snijeg. Tada dodati polovicu šećera i miksati dok ne postanu sjajni pa pospremiti u hladnjak dok kuhate ostatak kreme. Potom miksati žumanjke s preostalom polovicom šećera dok ne postanu potpuno pjenasti i svjetlo žuti, dodati tada puding, vanilin šećer, gustin i 5-6 žlica mlijeka.

Ostatak mlijeka zakuhati, pa u kipuće ukuhati smjesu od žumanjaka. Kuhati uz neprestano miješanje 6-8 minuta. Kada se krema skuha i zgusne umiješati u nju, dok je još vruća snijeg od bjelanjaka i dobro sve promiješati pjenjačom. Žutom kremom odmah preliti sloj nadjeva od višanja.

Preostalu pečenu koru lisnatog tijesta izmrviti rukama i posipati po još vrućoj kremi. Ako tako više volite, koru ne morate mrviti nego je tako cijelu ili izrezanu na kocke stavite preko kreme.

Kremšnite hladiti najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku.

Poslužiti rezano na kocke posipano s malo šećera u prahu. Dobar tek!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije