Štefica Hunjadi, članica Udruge žena Pretetinec, s nama je podijelila recept za odličam kolač koji čini pravi ugođaj za obiteljska okupljanja i posebne prigode
Recept, kojeg je naslijedila od svoje majke, jednostavan je, ali bogat okusima, a Štefica ističe kako je ključ u improvizaciji i ljubavi prema pripremi jela.
Za tijesto je potrebno otprilike 70 dekagrama brašna, 3 žlice šećera, prstohvat soli, pola decilitra ulja, dok se kvasac mora posebno dignuti i pomiješati s toplim mlijekom.
“Moji su me uvijek učili da je najvažnija osjećaj za tijesto, sve se radi otprilike, bez stresa”, kaže Štefica.
Za nadjev, mogućnosti su brojne – od oraha, maka, pa sve do različitih kombinacija prema želji. Smjesa s orahima uključuje šećer, mljevene orahe, a po želji malo vanilije i ruma.
Nadjev se pomiješa kuhanim mlijekom kako bi dobio savršenu konzistenciju, ni previše mekanu, ni previše čvrstu. Ista tehnika koristi se za pripremu nadjeva s makom.
Nakon što se tijesto dva puta zamijesi, razdvoji na dva dijela. Jedan se zarola s makom, a drugi s nadjevom od oraha. Kolač se peče na 200°C, a zatim smanjuje temperatura na 190°C, sve do zlatno smeđe boje, što traje otprilike 35 do 40 minuta, ovisno o snazi štednjaka.
Ovaj recept za kolač s orasima i makom, uz jednostavne sastojke, nudi bogatstvo okusa i čini prava mala čuda u svakoj kuhinji.
Idealno je za ljubitelje tradicije i domaće pripreme, a Štefica ističe kako je najljepši dio recepta upravo u tome što se prenosi s generacije na generaciju.