Prošlog vikenda, tijekom proslave Martinja u Nedelišću, na štandu Udruge žena Slakovec nije se moglo ne primijetiti bogatstvo okusa i mirisa tradicionalnih jela
Među najpopularnijim delicijama bila je i omiljena štrudla sa zeljem, koju je pripremila Draga Goricaj iz Slakovca.
Njezina verzija ovog jela odmah je nestala s tezge, a okupljeni posjetitelji nisu se mogli zasititi.
Draga, koja je u Udruzi žena Slakovec već 11 godina, podijelila je s nama svoj recept za štrudlu sa zeljem, jelo koje je obavezno na njihovom stolu tijekom Martinja, ali i tijekom zimskih mjeseci.
Recept za štrudlu sa zeljem
Za tijesto:
- 1 kilogram brašna
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 2 žlice ulja
- 1 žlica jabučnog octa
Za nadjev:
- 1 kg svježeg zelja
- 2 jaja
- soli i bibera po ukusu
- ulje za dinstanje
Priprema:
Za početak, tijesto se zamijesi od svih navedenih sastojaka i ostavi da si “počine” – odmori jedno vrijeme. Zatim se tijesto razvlači u što tanji sloj.
Zelje se nariba, posoli, ocijedi i kratko podinsta na malo ulja. Kad se ohladi, u zelje se dodaju jaja i začini.
Smjesa se potom ravnomjerno nanosi na tijesto, a štrudla se mota i peče dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
„Zeljovi štrukli obavezno se pripremaju za Martinje, a i u zimskim mjesecima, kad se svi okupljamo i uživamo u tradicijskim jelima. To je jelo koje nas podsjeća na naše korijene, na ono što smo naučili od naših baka i mama“, kaže Draga, ponosna na bogatu tradiciju Slakovca.
Njena predanost udruzi i očuvanju običaja vidljiva je kroz svaki aspekt njezinog angažmana. Udruga žena Slakovec već godinama čuva običaje svog kraja, a Draga je od samog početka dio te važne tradicije.
Proslava Martinja u Nedelišću bila je prilika da se okupe ljubitelji dobre hrane i pića, ali i da se odaju počasti lokalnim običajima i kulinarskim umijećima, među kojima štrudla sa zeljem svakako zauzima svoje posebno mjesto.