donosimo recept

DARINKA POSAVEC Priču o ljubavi prema kuhanju i vrtu, donosimo uz recept za prhku orehnjaču

Donosimo vam recept za Darinkinu prhku orehnjaču koju su prošle nedjelje pohvalili mnogi Nedelišćanci

U Nedelišću smo prošle nedjelje imali priliku upoznati Darinku Posavec, ženu koja već 45 godina s ljubavlju priprema obroke za svoju obitelj. Nakon mise, Darinka je sumještane ponudila svoju prhku orehnjaču za koju u nastavku slijedi i recept.

Kaže da njena obitelj od glavnih jela najviše voli kad pripremi čufte, zelje, pohano meso i široke rezance, no njezini klipići su tek posebna priča.

U njezinoj kuhinji prvo mjesto zauzimaju ipak – klipići. Klipići koji najbolje uspijevaju, a otkrila nam je i kako klipići ostaju mekani: “Klipiće je potrebno pokriti još dok su vrući i uvijek će ostati mekani.“

Najčešće peče Varaždinske klipiće za koje su sastojci jednostavni: kvas, brašno, ulje , sol, toplo mlijeko, malo šećera i soli.

Ljubav prema vrtu i ljubimcu Čifu

Uz kuhanje, Darinka rado provodi vrijeme u vrtu kojega obrađuje, ali brine i o okućnici. Klinčeci i puzavci joj najviše uspijevaju, a okućnicu ispunjava brojnim trajnicama. Njezin vjerni pratilac je maltezer Čifo, kojeg često šeće i zabavlja bacanjem loptice. “Zaigran je i pun energije,” kaže Darinka.

Darinka, osim što je radišna u vrtu i kuhinji, voli porazgovarati i s ljudima iz svoje sredine. “Volim se podružiti i sa susjedom Sandrom, ali i šogoricom Dragicom i Snježanom.

Recept za prhku orehnjaču

Donosimo vam recept za Darinkinu prhku orehnjaču koja je osvojila srca mnogih.

Sastojci

Tijesto:

• 330 g brašna pola glatko- pola oštro


• 2 žumanjka


• 120 ml vrhnja


• 130 g maslaca


• prašak za pecivo


• vanilin šećer


• 50 g šećera


• naribana kora limuna

Nadjev:

• 330 g mljevenih oraha ili lješnjaka


• 2 vanilin šećera


• 50 g šećera


• žlica meda


• žlica arome vanilije ili ruma


• 130 ml mlijeka


• bjelanjak – izrađen u snijeg

Upute:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da stoji na hladnom oko pola sata.
  2. Za to vrijeme pripremite nadjev tako da pomiješate orahe, med, šećer i arome te ih prelijete vrućim mlijekom.
  3. Kada se nadjev ohladi umiješajte mu snijeg od bjelanjka.
  4. Tijesto podijelite na 2 dijela i razvaljajte.
  5. Svaki dio premažite s pola nadjeva i zarolajte u roladu.
  6. Pecite ih na 200°C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  7. Ohlađene rolade posipajte šećerom u prahu i narežite oštrim nožićem.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije