Donosimo vam recept za Darinkinu prhku orehnjaču koju su prošle nedjelje pohvalili mnogi Nedelišćanci
U Nedelišću smo prošle nedjelje imali priliku upoznati Darinku Posavec, ženu koja već 45 godina s ljubavlju priprema obroke za svoju obitelj. Nakon mise, Darinka je sumještane ponudila svoju prhku orehnjaču za koju u nastavku slijedi i recept.
Kaže da njena obitelj od glavnih jela najviše voli kad pripremi čufte, zelje, pohano meso i široke rezance, no njezini klipići su tek posebna priča.
U njezinoj kuhinji prvo mjesto zauzimaju ipak – klipići. Klipići koji najbolje uspijevaju, a otkrila nam je i kako klipići ostaju mekani: “Klipiće je potrebno pokriti još dok su vrući i uvijek će ostati mekani.“
Najčešće peče Varaždinske klipiće za koje su sastojci jednostavni: kvas, brašno, ulje , sol, toplo mlijeko, malo šećera i soli.
Ljubav prema vrtu i ljubimcu Čifu
Uz kuhanje, Darinka rado provodi vrijeme u vrtu kojega obrađuje, ali brine i o okućnici. Klinčeci i puzavci joj najviše uspijevaju, a okućnicu ispunjava brojnim trajnicama. Njezin vjerni pratilac je maltezer Čifo, kojeg često šeće i zabavlja bacanjem loptice. “Zaigran je i pun energije,” kaže Darinka.
Darinka, osim što je radišna u vrtu i kuhinji, voli porazgovarati i s ljudima iz svoje sredine. “Volim se podružiti i sa susjedom Sandrom, ali i šogoricom Dragicom i Snježanom.“
Recept za prhku orehnjaču
Donosimo vam recept za Darinkinu prhku orehnjaču koja je osvojila srca mnogih.
Sastojci
Tijesto:
• 330 g brašna pola glatko- pola oštro
• 2 žumanjka
• 120 ml vrhnja
• 130 g maslaca
• prašak za pecivo
• vanilin šećer
• 50 g šećera
• naribana kora limuna
Nadjev:
• 330 g mljevenih oraha ili lješnjaka
• 2 vanilin šećera
• 50 g šećera
• žlica meda
• žlica arome vanilije ili ruma
• 130 ml mlijeka
• bjelanjak – izrađen u snijeg
Upute:
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da stoji na hladnom oko pola sata.
- Za to vrijeme pripremite nadjev tako da pomiješate orahe, med, šećer i arome te ih prelijete vrućim mlijekom.
- Kada se nadjev ohladi umiješajte mu snijeg od bjelanjka.
- Tijesto podijelite na 2 dijela i razvaljajte.
- Svaki dio premažite s pola nadjeva i zarolajte u roladu.
- Pecite ih na 200°C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
- Ohlađene rolade posipajte šećerom u prahu i narežite oštrim nožićem.