Martina Balažić iz Vratišinca otkrila nam je recept za međimursku pretepenu juhu
Kada bismo morali Međimurju pridjenuti jedan okus koji ga opisuje u potpunosti, onda bismo s visokom sigurnosti mogli reći da je to okus pretepene juhe.
Ova krepka i jako ukusna juha pripremala se nekada kao glavno, ali i jedino jelo u jesenskim i zimskim danima, ali i prije odlaska na rad. Ona sljubljuje namirnice kojih je kod nas u Međimurju, čak i u vrijeme najvećeg siromaštva, bilo u izobilju – sušeno meso, luk, vrhnje i mljevenu papriku.
Recept za tanjur polizati
Martina Balažić iz Vratišinca, inače rodom iz Slovenije, u nedjelju je za posjetitelje manifestacije “Mamičina škrija” u Gornjem Kraljevcu spremila upravo tu domaću međimursku pretepenu juhu. Novinarki našeg portala otkrila je i recept.
“Na masti se preprži luk i suho meso, a to može biti buncek ili vratina. Zatim se, kada luk postane zlatni, sve zalije temeljcem. Stavimo začine papar, papar u zrnu, sol i mljevenu ljutu papriku. Mora biti malo ‘šarf’. Tako se to jedno vrijeme mora kuhati kako bi se začini sjedinili. Zatim ugasimo vatru i ‘pretepemo’ juhu vrhnjem. Juha se ne smije više kuhati u tom trenutku jer će vrhnje preći u grudice. I to je to. Kod serviranja posipamo tanjur usitnjenim tikvinim košticama i prelijemo s par kapi bučinog ulja”, opisala nam je Martina svoj način kuhanja međimurske pretepene juhe. A nakon jednog tanjura ove krepke juhe treba ići na posao. Neka vam je u slast!