Na manifestaciji Bakini kolači kušali smo jelo kalešica koje je spremila Đurđica Mikec
Kada smo prošlog vikenda došli na manifestaciju Bakini kolači, koja se održavala u atriju Starog grada u Čakovcu, naišli smo i na poznata lica iz Udruge “Vredne roke” Dragoslavec koja smo upoznali na Međimurskoj žlici u Štrigovi.
Sredinom srpnja kušali smo na njihovom stolu jelo zvano kalešica koje nam je zbog okusa i teksture ostalo u vrlo lijepom pamćenju. Na Bakinim kolačima nas je oduševio poznati prizor – kalešica se opet našla na stolu Udruge. Glavna kuharica, Đurđica Mikec iz Celina, ispričala nam je više o ovom starinskom, jednostavnom i preukusnom jelu.
Brzo jelo od samo četiri sastojka
“Kada su ljudi nekada išli u polje brati kukuruz, gazdarica bi ranije ustala te zamijesila i ispekla kalešicu. Ona bi se nosila u polje u jednom komadu i kada bi došlo vrijeme objedu, kalešica bi se trgala. Kalešica se vrlo brzo priprema i peče – u nju idu samo četiri sastojka: glatko brašno, slanine, mlijeko i sol. Sastojci se zamijese, tijesto se razvalja, pleh za pečenje se namaže, kalešica se ispeče”, opisala nam je postupak pripreme Đurđica Mikec.
Na naše pitanje koliko kalorija ima u kalešici, Đurđica se samo nasmijala: “Što je u njoj više slanina, to je više kalorija. Več buš pojel, bolje buš delal.”