Sabina Telebuh na Bakine kolače donijela je već zaboravljenu slasticu koja se pekla samo za svadbe - hitače
Na Bakinim kolačima, već sada tradicionalnoj manifestaciji natjecateljsko-izložbenog karaktera, koja se odvijala 28. rujna u atriju Starog grada u Čakovcu, sreli smo Sabinu Telebuh iz Podturna.
Gospođa Sabina, prigodno odjevena, izgledom nas je i karakterom podsjetila na neka prošla, nevinija vremena iz djetinjstva.
Hitači su se hitali
Njezin tradicionalni kolači od dizanog tijesta, kojima se predstavila na manifestaciji, zvali su se hitači. Zašto baš hitači, a oblikom podsjećaju na buhtle?
“Kada su se održavale tradicionalne međimurske svadbe, prolazila je povorka mjestom. Tu su povorku gledali i ostali mještani ispred svojih kuća ili s prozora. Njima su onda svatovi iz povorke bacali te kolače, hitali su ih. Zato se i zovu hitači”, objasnila nam je Sabina Telebuh.
Recept iz nekih davnih vremena
Gospođa Sabina otkrila nam je i recept. Radi se o pripremi slatkog dizanog tijesta koje se, nakon što se zamijesi i digne, oblikuje u loptice koje se potom stavljaju u posudu za pečenje. Nakon što su malo odstajale i ponovno se digle, loptice se premazuju razmućenim jajem pomiješanim s malo šećera. Hitači se peku u pećnici 20-25 minuta, na 180 stupnjeva.
Sastojci:
6 dcl mlijeka
1,5 svježeg kvasca
4 velike žlice šećera
1 jaje
1,5 dcl ulja
1 kg mekog brašna
U hitače se ne stavlja slatko punjenje kao kod buhtli, no svejedno su slatki i ukusni – probali smo i oduševljeni smo!