DONOSIMO RECEPT

PUŠĆINE Milica Celinger ispekla je mirisnu Međimursku gibanicu, pogledajte kako

Mirisna međimurska gibanica zamirisala je povodom tridesete godišnjice od izgradnje crkve u Pušćinama, ni manje ni više, zahvaljujući Milici Celinger koja je odlučila počastiti svoje sumještane

Iako za sebe tvrdi da je samo klasična kuharica, puno je više od toga.

Milična unuka Sara, Jelena Grubić, Vesna Škvorc i Milica Celinger – povodom tridesete godišnjice od izgradnje crkve u Pušćinama

– Malo je vremena kada mogu biti posvećena kuhanju, stoga najčešće spreman nedjeljni ručak, ali kad zapne kuham i prije početka radnog vremena.

Miličin suprug Vlado izuzetno je zadovoljan Miličinim kuharskim umijećem i ne može posebno istaknuti neko jelo, no unuci Sara, Stela Arija i Noe ipak najviše uživaju u bolonjezu, kazala je. S druge strane, Milica najviše voli spremati kraljicu svih međimurskih kolača – gibanicu.

– Volim je spremati zbog povijesno tradicijskih vrijednosti našega kraja, a i voljela bih da se ta tradicija sačuva. To je poznati kolač naših baka.

– Imam iznimno malo slobodnoga vremena, ali unuci su mi velika radost i ponos pa ga najviše provodim s njima.

U slobodno vrijeme, Milica također voli šetati, ali i pročitati neko vjersko štivo. Vlasnica je Agencije za nekretnine, voli kontakt s ljudima i kako nam kaže potpuno je posvećena poslu i radu.  – Najbitnije mi je da su ljudi zadovoljni. Kako bi sve prebrodila i ostala predana radnim obvezama, vjera joj iznimno puno znači.

Zato je uključena vrlo aktivno u život i rad svoje župe.

Uključena sam u zajednicu Kursiljo gdje njegujem kršćanski osjećaj zajedništva s drugim vjernicima. Tu jačam svoj odnos s Gospodinom i produbljujem znanje o njemu, ali i sebi. Svatko je pozvan to živjeti. I ja želim to prenijeti drugima.

Donosimo recept za Međimursku gibanicu:

Za kore:

  • 500 g glatkog brašna
  • 50 ml suncokretova ulja
  • prstohvat soli
  • mlaka voda

Za nadjeve:

  • 500 g svježeg sira
  • 250 g mljevenog maka
  • 1 kg jabuka
  • 250 g mljevenih oraha
  • 500 ml vrhnja (prema želji mileram ili obično, umućeno da bude tekuće)
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g šećera
  • 1 korica limuna
  • 250 g maslaca

Priprema:

Umijesite mekše tijesto, razdijelite ga na pet hljepčića i ostavite poklopljeno na toplome počivati sat vremena. Pleh veličine 35 x 40 cm premažite maslacem i slažite po redu. Prvu koru stavite u pleh i premažite je rastopljenim maslacem.

Po njoj rasporedite nadjev koji ste pripremili tako što ste orahe pomiješali sa 50 g šećera i prelili trećinom vrhnja. Zatim stavite drugu koru i premažite je maslacem. Rasporedite po njoj sir koji ste pomiješali sa 50 g šećera i jajima. Stavite treću koru i premažite ju maslacem. Idući nadjev je mak pomiješan sa 50 g šećera i koricom limuna, preliven trećinom vrhnja.

Četvrtu koru stavite u pleh i premažite maslacem. Poslažite po njoj naribane i ocijeđene jabuke koje ste pomiješali s cimetom i 50 g šećera. Prekrijte posljednjom korom i premažite ostatkom vrhnja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije