Uživajte u ljetnim danima i okusima koje donosi ova tradicionalna delicija!
Iako je vruće, ništa ne može spriječiti društvo da uživa u pravoj ljetnoj zabavi uz pripremanje kotlovine. Dok se smijeh i razgovori miješaju s mirisom svježe pripremljenog mesa i povrća, dijelimo s vama naš omiljeni recept za kotlovinu.
Kotlovina – Recept:
Sastojci:
- meso po izboru (piletina, svinjetina, kobasice..)
- 3-4 glavice luka
- 3-4 paprike (po mogućnosti višebojne)
- 4-5 rajčica (ili pelati)
- 2-3 mrkve
- gljive
- 4-5 češnja češnjaka
- krumpir
- Sol, papar, dimljena slatka paprika
- Lovorov list
- Ulje ili mast za prženje
Priprema:
- Priprema mesa i povrća: Meso narežite na veće komade, a kobasice ostavite cijele ili ih narežitena kolutiće. Luk, papriku, rajčicu, mrkvu i krumpir narežite na srednje komade. Češnjak sitno nasjeckajte.
- Zagrijavanje kotla: U kotlu zagrijte ulje ili mast. Dodajte meso i kobasice te ih pržite dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Izvadite ih iz kotla i ostavite sa strane.
- Priprema povrća: U istom kotlu pržite luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte papriku, rajčicu, mrkvu, gljive. Sve dobro promiješajte i pržite nekoliko minuta.
- Dodavanje mesa: Vratite meso i kobasice u kotao. Dodajte češnjak, sol, papar, mljevenu papriku i lovorov list. Sve dobro promiješajte.
- Kuhanje: dodajte malo vode po potrebi. Pokrijte kotao i kuhajte na laganoj vatri oko 1-1,5 sat, povremeno miješajući. Ako je potrebno, dodajte još vode. Zasebno malo prokuhajte krumpir narezan na ‘čamčiće’ ili kockice (10tak minuta) te ih dodajte k mesu i povrću kad je sve pri kraju.
- Posluživanje: Kada je meso mekano i povrće kuhano, kotlovina je spremna za posluživanje. Poslužite vruće uz svježi kruh i salatu po želji.
Savjet: Kotlovina je najbolja kada se priprema na otvorenom, u dobrom društvu i uz puno smijeha. Uživajte u ljetnim danima i okusima koje donosi ova tradicionalna delicija!