KAJ BUMO JELI

DRAGO ZADRAVEC IZ ČAKOVCA S ljubavlju spaja vino i zalogaje, donosimo recept za juneće ćevape

Iako ga većina Međimuraca poznaje kao vrhunskog poznavatelja domaćih vina, Drago Zadravec Dragec (koji ovog tjedna slavi 52. rođendan), spada u kategoriju ljudi koji s ljubavlju spajaju vino i zalogaje pa ih s opravdanim razlogom zovemo hedonistima

Za njega nije bitno samo što, već i kako se i u čemu uživa. Strast prema kuhanju i gastronomiji naslijedio je od majke koja je bila starinska „gostuvanjska” kuharica, a od nje je naslijedio i ljubav prema domaćoj hrani.

– Ja sam bio najmlađi pa sam vrijeme provodio s majkom za šporetom i tako sam počeo malo po malo istraživati i kuhati starinska jela. U jednom periodu života sam radio i u Njemačkoj, ondje sam od perača suđa napredovao do pomoćnog kuhara, a kasnije i do glavnog kuhara, tako da imam i profesionalnog iskustva, prisjeća se Drago svojih kulinarskih početaka i iskustva.
Danas preferira pripremati tradicionalnu hranu s malo modernog dodira pa nam pojašnjava:

– Naprimjer, tu bi spadali trganci s nekim dodacima. Nedavno sam radio i pretepene krastavce sa šparogama i kockicama mesa iz tiblice. Tradicionalnu hranu treba oplemeniti, treba imati maštu i volju i hrana onda uvijek bolje ispada, otkriva nam naš sugovornik.

Roštilj i vina

Ono što rado priprema je i roštilj pa nam tu otkriva nekoliko trikova:

– Tajna dobrog roštilja je vrhunski plamen i ne spaliti meso, a mi Međimurci ga volimo spaliti kako bismo bili sigurni da je pečeno. Temperatura se mora prilagoditi mesu, ali ako ono pregori, postane suho. Također određene vrste mesa ne solim nego to radim nakon pečenja jer sol može dehidrirati meso i onda ono u dodiru s vatrom gubi svoju sočnost. Nekad se u procesu pogriješi, ali treba probati i usuditi se, priča nam Dragec. Meso kad priprema ne „paca”, već ga eventualno pospe začinima.

– Ne radim marinade s uljem, ulje mi ne ide na meso. Kod staviš nauljeno meso na dobar plamen, onda to ulje „čvapka” dolje i šteti. Ulje se onda pali i meso ima miris po nečem po čemu ne treba imati, napominje naš sugovornik. Uz meso se obavezno sljubljuje vino pa doznajemo:

– Ako su odresci, idu crvena vina, naši međimurski merlot i cabarnet, ako je svinjetina rizlinzi, chardonnay, sauvignon, ako je riba, onda ide pušipel koji je dobar i za svinjetinu. Jednostavno, bijela vina idu uz bijela mesa, a crveno vino uz crvena mesa, zaključuje Dragec uz najvažniju napomenu:

– Hrana je materijalni dio obroka, vino je duhovni dio obroka.

MIRISI DOMA

Juneći ćevapi

SASTOJCI

  • kg junetine (mljevene)
  • glavica luka
  • manja žlica sode bikarbone
  • 2 žlice brašna
  • soli po želji

PRIPREMA
Meso promiješajte sa solju pa ostavite neka odmori u hladnjaku nekoliko sati. Dodajte mu narezani luk, brašno i sodu. Mješajte dok se smjesa ne poveže. Ostavite neka odstoji u hladnjaku, najbolje tijekom noći, a potom oblikujte ćevape. Pecite na vrućoj tavi ili roštilju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije